Serà la primera vegada en aquesta legislatura que Pi-Sunyer i Cullell donen explicacions al Parlament en aquesta legislatura. El primer va ser president del Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN), mentre que el segon -un dels quadres joves més destacats del Partit Demòcrata Europeu Català (PDECat)- va ser el secretari d'aquest organisme. El CATN, al llarg dels seus mesos d'història, va elaborar 19 informes sobre la viabilitat d'una Catalunya independent.

Josep Rull, Marta Rovira, Carles Viver i Pi-Sunyer, Carme Forcadell, Muriel Casals i Carles Puigdemont, presentant el 'Full de ruta cap a la independència' de Junts pel Sí. Foto: Bernat Ferrer/Nació Digital.
L'oposició, especialment el PSC, el PP i Ciutadans, tenen intenció de preguntar quina és la feina exacta que desenvolupen aquests dos responsables governamentals. També pretenen conèixer quina és la situació exacta dels informes sobre la transitorietat jurídica. Pi-Sunyer va ser l'encarregat de redactar el programa electoral de Junts pel Sí en aquella part que feia referència als passos legals a seguir per proclamar la independència.
Responsabilitats compartides
La feina de la preparació de les estructures d'estat, des que Carles Puigdemont va arribar a la Generalitat, es reparteix entre Presidència i la vicepresidència que ocupa Oriol Junqueras. Sota el comandament del líder d'ERC s'hi desplega l'Oficina per a la Millora de les Institucions d'Autogovern, que dirigeix el politòleg Josep Maria Reniu. Aquest pol d'organismes treballa amb la màxima discreció per definir el camí cap a la desconnexió, i també va ser una peça clau a l'hora de fer informes sobre la viabilitat del referèndum.
Pi-Sunyer, tal com va avançar NacióDigital, ja està fiscalitzant les conselleries per tal de determinar en quin estat exacte es troben les estructures d'estat que depenen de cada departament. La seguretat i les fronteres són dues de les qüestions que més preocupen uns arquitectes del procés que aquest dimecres s'estrenen al Parlament.