Els «comuns» gesten el nou partit amb vocació de trencar la lògica plebiscitària

Domènech assumeix la direcció de la nova formació i es presenta com a alternativa als "fulls de ruta incomplerts" per l'independentisme | El partit neix amb la promesa d'Iglesias i Echenique de sumar-hi Podem després de desautoritzar Fachin en l'assemblea fundacional

Publicat el 08 d’abril de 2017 a les 19:49
L'arquitecte del partit dels "comuns", Xavier Domènech, ha inaugurat ja la primera fase de la seva obra. La formació bastida a partir de la confluència de Barcelona en Comú, ICV, EUiA i Equo i amb independents fent d'argamassa, es posen en marxa amb l'aspiració de plantar cara a "l'hegemonia convergent" i trencar la lògica plebiscitària en la qual consideren que està instal·lada una Catalunya en ple procés sobiranista. Neixen assumint la "diversitat" interna, conscients que aquesta és eina clau per conquerir majories i, a la vegada, un element fràgil en escenaris polaritzats. 

El partit ha nascut sense nom -serà escollit en les pròximes setmanes- però ha deixat clar que vol actuar seguint les seves pròpies coordenades. No serà senzill tenint en compte els mesos d'alt voltatge un cop es convoqui un referèndum que no serà acordat amb el govern espanyol. Domènech ja s'ha avançat i ha advertit que des de l'independentisme, i també des de l'unionisme, seran titllat d'"ambigus" per defensar una República catalana que, a la vegada, tingui vocació de mantenir lligams amb Espanya, un concepte perfectament dissenyat per integrar federalistes, confederalistes i independentistes. El líder del partit ha tret les dents a l'hora de defensar el seu projecte davant d'un independentisme que, segons el seu parer, transita per "fulls de ruta incomplerts" i "retòriques inflamades" dissenyades per guanyar eleccions.

Els ideòlegs del partit diagnostiquen que el context plebiscitari no es pot allargar mentre s'ajornen qüestions en matèria social i econòmica, i entenen que només amb una "nova política" que apel·li una majoria de les classes populars es pot punxar la "bombolla del processisme".
 

Ada Colau, a l'assemblea fundacional del nou partit Foto: Un país en comú


El repte de no ser un "nou PSC"

"Nosaltres, volem guanyar un país", ha dit ras i curt. I per guanyar-lo, els "comuns" es defineixen com a "sobiranistes de totes les sobiranies". Perquè, més enllà de la qüestió nacional, creuen necessari no esperar el referèndum per començar a construir un model de país que pivoti en la redistribució i doti la ciutadania de sobirania social i econòmica apuntalant els drets i la justícia social. 

Si una cosa preocupa Domènech és, precisament, que el nou partit no sigui simplement un "nou PSC" amb noves cares procedents d'altres tradicions i de l'activisme. És per això que repeteix com un mantra que el principal repte que tenen davant és, més enllà de la situació nacional conjuntural, ser capaços de donar "respostes a noves preguntes". Perquè, precisament, consideren que és aquí on ha fallat la socialdemocràcia clàssica, superada per una crisi que va afrontar amb les mateixes receptes que la lògica liberal.

De l'habilitat per trobar-les dependrà que siguin capaços de construir el que ells anomenen com una "nova època" que ha d'estar protagonitzada per la gent que un dia "va omplir les places" procedint de classes "subalternes" i al "dictat de les elits". Una apel·lació directa del 15-M, del qual es proclamen hereus. L'alcaldessa de Barcelona i referent del nou partit, Ada Colau, ha reivindicat aquest esperit tot subratllant que la musculatura del nou espai és "la força de la gent". Ella comandarà colze a colze amb Domènech la formació i presidirà la coordinadora, el màxim òrgan del partit entre congressos.

Justament per aquesta concepció reivindiquen amb orgull ser "comuns". Perquè el seu fracàs seria, en paraules de Domènech, "assemblar-se a aquells que governen", una situació que els privaria de construir una hegemonia "diferent". "És la nostra hora. Tenim pressa perquè volem un país que no deixi ningú enrere", ha proclamat.
 

Jéssica Albiach, aquest dissabte a l'assemblea fundacional Foto: Un país en comú


El compromís d'Iglesias d'arrossegar Podem Catalunya

Domènech s'ha envoltat d'un equip de confiança per afrontar el repte de comandar l'esquerra alternativa. És conscient, però, que les pròximes eleccions no estaran alliberades de la lògica plebiscitària. Com a punt fort: el seu lideratge consolidat després d'haver guanyat dues eleccions espanyoles a Catalunya quan ningú ho pronosticava. Cap partit ha gosat discutir-li el seu paper capdavanter en la confluència. Al seu costat té els principals dirigents de Barcelona en Comú, ICV i EUiA, però també un cos d'independents procedent majoritàriament de l'àmbit acadèmic que s'encarregaran de greixar amb noves propostes el projecte ideològic. També compatarà amb els crítics de Podem, que han deixat d'escoltar Albano Dante Fachin.

De fet, l'assignatura pendent dels "comuns" a curt termini serà la incorporació de la direcció de Podem Catalunya, que a hores d'ara ha de resituar-se per sortir de l'aïllament. Pablo Iglesias i Pablo Echenique han reconegut els "comuns" com els seus interlocutors a Catalunya i s'han compromès a fer claudicar Albano Dante Fachin, que aquest dissabte s'ha reunit amb Echenique molt a prop del pavelló de la Vall d'Hebron on se celebrava l'assemblea. Els "comuns" no volien que el secretari general de Podem Catalunya assistís a l'acte fundacional. Prefereixen afrontar una nova negociació amb calma i prudència.

Els "comuns" trenen deures pendents, però miren endavant: aspiren a consolidar la presència a les institucions ara que ja han resolt la dispersió d'espais polítics. El nou partit neix per consolidar una tercera via genuïnament catalana i trencar la lògica plebiscitària.
 

L'assemblea fundacional del partit dels comuns Foto: Un país en comú