Els expatriats, contra les traves del 9-N

S'alien per crear un espai a la xarxa que faciliti el registre entre els catalans que viuen a l'exterior | Temen que si l'estat espanyol declara il·legal el referèndum se'ls acabi perseguint després, paradoxalment, per haver fomentat una consulta democràtica

Publicat el 10 d’agost de 2014 a les 19:00
'Vull votar' calcula que més 220.000 catalans a l'exterior poden votar el 9-N.

¿És possible fer activisme en la promoció d’una consulta democràtica i tenir por de ser perseguit en el futur, considerat com un delinqüent per haver fomentat una activitat “il·legal”? Sí. Catalans residents a l’exterior, que treballen en la dinamització de la consulta del 9-N a l'exterior, han expressat els seus temors per possibles represàlies que aquesta tasca els pugui deparar en el futur, en cas que finalment l’estat espanyol declari el referèndum il·legal. “A Espanya es pot fer apologia del franquisme, però no d’un referèndum”, assenyala Sergi Marzabal, un dels membres de la secció internacional d’ANC, resident a Mèxic.

L’activista s’ha mostrat convençut, en declaracions a Nació Digital, que “l’estat espanyol, per poc que pugui, farà” tot el que estigui a les seves mans perquè la promoció de la consulta entre els catalans a altres països fracassi i “impedir la celebració del referèndum”. Es calcula que els catalans fora de l'estat espanyol representen un conjunt de 227.000 vots, xifra inferior als 400.000 que, segons les dades que menciona Marzabal, viuen fora de Catalunya, a d’altres parts de l’estat espanyol i que no podran votar.

Marzabal creu que, malgrat tots els esforços d'Espanya per desincentivar la consulta, no es podrà neutralitzar la tasca dels activistes que arreu treballen a favor del 9-N, connectats per internet i les xarxes. “Poden fer el que vulguin, però no ens poden tallar internet”, assegura aquest programador informàtic, fundador de la web Catalans al món i impulsor de la campanya contra el tancament de l'emissió per satèl·lit de TV3. Confia en la força de la xarxa per incentivar la participació i, com a exemple d'èxit, posa la Via Catalana de l’any passat. Inicialment s’havia previst organitzar deu cadenes humanes fora de Catalunya i l’impuls de la campanya a internet va fer que se n’acabessin convocant 130. S'espera que aquesta dinàmica es repeteixi en vistes al 9-N.

Facilitar el registre

Ara, juntament amb un altre grup de professionals catalans residents a d’altres països com Guillem Cardona des de Budapest, i en col·laboració amb l’ANC, Catalunya Diu Prou i la Federació Internacional d'Entitats Catalanes (FIEC), Marzabal ha treballat en la web Vullvotar.cat, que facilita instruccions per als catalans que resideixen a l’exterior i que volen votar el pròxim 9-N. Explica que el projecte va sorgir en veure que els canals de la Generalitat per registrar-se de vegades poden resultar confusos, per això han creat aquest instrument que ha de facilitar les coses a aquells que volen votar i no saben ben bé com.

El repte de mobilitzar el vot exterior és enorme, tenint en compte que en les darreres eleccions, el vot de l’exterior va quedar en un 5%. “La gent no es va assabentar dels canvis que s’han fet per votar des de l’exterior, ara cal demanar el vot rogat; si abans la participació era del 20%, ara ha caigut en un 4%”. Arribar a aquesta xifra o superar-la seria un dels reptes pels que treballen en la promoció del vot des de l’exterior.

Marzabal insisteix que l’acció exterior serà fonamental per a l’èxit del procés i recorda que els catalans a fora estan "molt organitzats" i són "molta gent treballant anònimament, de forma alturista, posant moltes hores, independentment dels casals, que tenen els seus condicionants polítics i institucionals".

Propera acció a Londres

La projecció internacional de la causa catalana és un dels aspectes fonamentals per al procés. De fet l’ANC té previst dur a Londres la seva campanya de murals gegants apel·lant a líders europeus, que aquest cap de setmana s’ha celebrat a Vic amb un missatge per al primer ministre britànic. L’organització preveu desplegar el mateix mural pròximament a la capital britànica. A banda d’aquest acte, Marzabal també avança que es prepara un altre projecte musical inspirat en la independència de Letònia i s’espera que també tingui impacte.