Tot sembla indicar que Europa imposarà el corredor mediterrani com a eix principal de transport i comunicació terrestre nord-sud. Si això es confirma, es tracta d'una greu derrota diplomàtica i institucional de l'estat espanyol, que veurà trencada la seva estratègia radial, amb Madrid com a centre del seu univers particular.
Aquesta contrarietat no és casual. Fa temps que les opinions públiques del nord d'Europa reben un bombardeig constant d'informacions i reportatges que insisteixen en l'arbitrarietat de les inversions que decideix Madrid, normalment sense tenir en compte la variable essencial de la rendibilitat econòmica en l'assignació de recursos. Els europeus -no només els seus governs- estan familiaritzats amb els trens de gran velocitat que circulen buits entre petites ciutats provincianes i han vist les fotografies dels amplis passadissos dels aeroports que no tenen avions.
Però la festa espanyola té un límit, i ara és Madrid qui demana crèdit i ajuda a aquella "vella Europa" que Aznar menyspreava i Zapatero creia poder superar fàcilment. Els arguments espanyols tenen la mateixa credibilitat a Berlin que a Barcelona i, al capdavall, els alemanys no tenen res contra els camins que va recórrer Jaume I.
ARA A PORTADA
Publicat el 05 d’octubre de 2011 a les 21:59
Et pot interessar
-
Política «Va ser difícil de nassos»: els passos al costat (forçats) de Mas i Urkullu
-
Política El Parlament pren la iniciativa per evitar situacions com les del Congrés amb els agitadors ultres
-
Política Collboni remodela el govern de Barcelona i crea tres nous comissionats
-
Política El Govern expressa el seu «absolut rebuig» a la violació reiterada a una menor tutelada: «Estem consternats»
-
Política El Govern reforça la gestió d'emergències greus després de l'apagada elèctrica
-
Política El govern espanyol rectifica i farà una «aportació econòmica directa» a la Bressola