
El Govern ha aprovat aquest dimarts destinar 19,9 milions d'euros per posar en marxa el projecte SUMA'T amb 5.000 contractes formatius per a joves, menors de 25 anys, en situació de fracàs escolar, que ni estudien ni treballen. Davant les recents crítiques dels partits de l'oposició a aquesta mesura - que titllen d'electoralisme-, el conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, ha volgut deixar ben clar que les accions del Govern "no es prenen en funció de criteris electorals, sinó en funció de criteris de necessitat, d'oportunitat, de maduració, de previsió i que formen part de l'acord de Govern".
Artur Mas: "És un pedaç electoralista"
El primer a respondre ha estat el líder de CiU, Artur Mas, qui ha assegurat aquest dimarts des de Madrid que aquesta mesura és un "brindis al sol" de caràcter "electoralista" que, a més, es posa en marxa a tres setmanes i mitja de les eleccions i amb un pressupost "hipotecat". Mas s'ha preguntat perquè l'executiu català engega la mesura ara i no pas a l'inici de la crisi. Segons el líder de CiU la proposta és només un "pedaç", perquè la solució real per reincorporar aquests joves passa per fer-los tornar al sistema educatiu i complementar la seva formació amb pràctiques a empreses "degudament subvencionades i desgravades fiscalment".
La resposta a Mas ha vingut per dues bandes. Per un cantó, el director del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC), Joan Josep Berbel, s'ha mostrat convençut que ara era el millor moment perquè el Govern tragués un programa de contractes formatius per a joves "nini" ja que s'ha pogut fer aprofitant la recent aprovació de la Reforma Laboral. Berbel ha replicat a Mas que el Govern ha de treballar fins al darrer moment i per a tots els col·lectius. Berbel ha assegurat que el programa compta amb el suport dels ajuntaments i també de les empreses privades per contractar aquests joves una vegada estiguin formats.
Per altra banda, ha estat el mateix president de la Generalitat, José Montilla, qui ha defensat el programa i ha acusat Mas de "no preocupar-se" d'aquests joves. En una visita a Sant Boi, Montilla ha assegurat que l'únic partit que pot donar continuïtat a polítiques socials com aquesta és el PSC perquè l'altra alternativa és un govern de dretes de CiU i el PP que, com a la resta d'Europa, el que faran és una política de "retallades socials".
ERC: "Els nini són els del PSC i CiU"
El director de campanya d'ERC, Xavier Vendrell, també ha aprofitat la polèmica per carregar contra el PSC i CiU. Vendrell els ha acusat de ser els partits "ni-ni" de la política catalana. Ara bé, també ha defensat les beques als joves "ni-ni".
ICV: "L'únic contracte nini és el de CiU perquè 'ni cobres sou, ni cotitzes"
El secretari general d'ICV, Joan Herrera, també ha entrat en la batussa aquest matí. Per Herrera només existeix un contracte 'ni-ni', que és el tipus de contracte per a aprenents que proposa CiU, perquè "ni cobres sou, ni cotitzes". "És molt semblant a les èpoques del passat en què els ciutadans i els treballadors no tenien drets", ha subratllat. Herrera ha defensat la proposta del Departament de Treball perquè suposa la "continuïtat" de les escoles taller, un projecte que el Govern va començar sis mesos amb l'objectiu de formar i inserir en el mercat de treball els joves que "no poden accedir-hi". Tot i així, creu que "no és suficient" i ha apostat per intensificar les polítiques de formació i treball.
Reagrupament: "Els joves catalans ens mereixem respecte"
Sandra Lomas ho va dir ben clar en una recent entrevista: "És una absoluta irresponsabilitat creure que donar un salari als joves que no estudien i no treballen és una proposta que beneficiarà a algú" afirma la candidata. "El nostre país no s’ho pot permetre i els joves catalans ens mereixem respecte per part d’una classe política que, en molts casos, no ha treballat mai en altre lloc que no sigui de designació política" sentencia.