Els empresaris catalans i els madrilenys s'han vist les cares aquest dimarts al Círculo Ecuestre. Jaume Guardiola, president del Cercle d'Economia i Juan María Nin, màxim responsable del Círculo de Empresarios de Madrid, han protagonitzat un col·loqui moderat pel periodista Manel Pérez. L'acte s'ha produït en un moment especial per a totes dues entitats. Guardiola escola el darrer any del seu mandat i, com sol succeir, el trajecte fins a la primavera girarà entorn de la seva successió, encara una incògnita en aquests moments. Nin, per la seva banda, està en l'inici de la seva presidència en una entitat caracteritzada fins ara per un conservadorisme rígid i un discurs molt bel·ligerant durant el procés.
Ha estat el president de l'Ecuestre, Enrique Lacalle, qui ha apuntat el primer tema: l'opa del BBVA contra el Sabadell. Guardiola, que en va ser conseller delegat, ha estat clar. Després de dir que això ho han de desitjar els accionistes, ha mostrat el seu rebuig a l'operació: "Personalment, no desitjo aquesta operació, perquè molts dels directius actuals ho han estat amb mi, i tampoc per Catalunya perquè pot perdre un centre operatiu important". En un context de concentracions de bancs hi ha el risc de restricció de crèdits i dificultats per un sector empresarial d'accedir al finançament. "És un escenari perillós", ha dit, aventurant que Competència "advertirà sobre l'operació".
Nin ha subscrit amb suavitat el que ha dit el líder del Cercle. "Decideixen legítimament els accionistes i hem de respectar el principi de propietat", ha afirmat, per dir que cal evitar un excés de "sentiment" en un tema així i esperar conèixer el que diguin les institucions, que ja han començat amb el BCE i el Banc d'Espanya i continuaran amb la Competència. Hi havia a la sala tres persones que han estat CEO del Sabadell. A més de Guardiola i Nin, ha estat present César González-Bueno, actual conseller delegat del banc.
"No veig Colau d'alcaldessa de Madrid"
Nin ha reclamat "autocrítica" a Barcelona quan es parla de la pugna amb Madrid: "Madrid està fent els deures. La vèiem una ciutat de províncies però els darrers vint anys ha emergit. Nosaltres hem perdut pes amb Milà, amb Àmsterdam i moltes altres ciutats", ha ressaltat. En els temes que pertanyen a l'esquerra, ha sostingut, a Barcelona tot tendeix més a l'esquerra. "Ho som en un tema de l'avortament, per exemple. En els temes més de dretes, som menys de dretes que Madrid. I en els temes d'alta competència, aquest cluster sociològic pesa. Jo no veig Ada Colau d'alcaldessa de Madrid. Això té una repercussió en l'economia. Si no hem ampliat l'aeroport, no és per culpa de Madrid", ha ressaltat. Manel Pérez ha aprofitat per recordar que en moltes d'aquestes ciutats competitives "els alcaldes són d'esquerres".
"S'ha de reaccionar d'una punyetera vegada i deixar de predicar que tot és per culpa d'algú", ha clamat Nin. Guardiola ha assenyalat que a Barcelona "es ve d'anys en què s'ha gestionat poc, però cal ser optimistes pel que fa als sectors més dinàmics, com les ciències de la salut, la digitalització o les start-up". El president del Cercle ha esmentat la manca d'un finançament robust, "que ha posat molt d'estrès als serveis públics". "Madrid ha de col·laborar més, però nosaltres hem de competir amb el ganivet a la boca. I jo no ho veig", ha assegurat Nin.
Sobre l'acord de finançament singular, Guardiola ha definit l'actual model com "un xurro, un desastre", i ha considerat que l'acord s'acosta al que ha pregonat el Cercle, defensor de reforçar la responsabilitat fiscal i la gestió dels ingressos que en la gestió de la despesa i que estigui en línia amb els estats federals. Nin ha advocat per avançar cap a un model federal "efectiu", mantenint un to baix sobre el contingut de l'acord escudant-se en què l'acord encara no és "oficial", reclamant que s'estudiï a fons el tema, també amb poc "sentiment".
Que PP, Junts i PNB "acordin una llei d'habitatge"
Preguntats sobre l'estat de crispació de la política espanyola, Nin ha fet una defensa de la democràcia liberal i del consens entre "les grans ideologies no excloents", en una Europa que s'ha de preservar enfront "els conservadors d'aquest món, entre ells molts joves, que cada vegada estimen més els models il·liberals de dreta com els Estats Units, i la gent d'esquerra radical que mira a la Xina".
El president del Círculo de Empresarios ha afirmat que el problema de l'habitatge "és d'oferta, no de demanda" i ha demanat que el PP, Junts i PNB haurien d'acordar un projecte de llei d'habitatge. "Què hi ha més natural que això? Per què no ho fan? Perquè hem instal·lat una política de blocs", ha apuntat. Guardiola, en aquest tema, ha guardat silenci.
El Círculo de Empresarios havia estat molt hostil al procés. Durant la presidència de Javier Vega de Seoane, havia participat en actes de Societat Civil Catalana. Presidents posteriors com John de Zulueta i Manuel Pérez-Sala havien mantingut un discurs molt bel·ligerant contra el govern de Pedro Sánchez. Nin està intentant una obertura del Círculo madrileny cap a posicions menys conservadores. Seguint, potser, el camí traçat pel Cercle.