[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=xPotpPqxHf4[/youtube]
"Si visualitzem les persones que van denunciar la corrupció, es molt més fàcil que la ciutadania prengui nota per fer un pas endavant". Així explica Albert Sanfeliu una de les idees centrals del documental Corrupció: L'organisme nociu, que ell mateix dirigeix per a Pandora Box TV i que ha rellançat un procés de micromecenatge per poder-se realitzar. "No ens interessen les macroxifres del cas Gürtel o Pretòria", diu Sanfeliu, sinó visualitzar les persones "que han tingut el valor per denunciar-ho".
A Verkami "no reps ni un euro" si no assoleixes la xifra proposada, explica Sanfeliu. De manera que Pandora Box TV no va poder endur-se els 11.000 euros que havia recollit pel documental perquè s'havia fixat aconseguir-ne 80.000. Ara han creat una pàgina web en què ells mateixos es gestionen el micromecenatge i es proposen aconseguir 45.000 euros. El micromecenatge, com a empresa, és un "repte molt interessant", explica el director de 'L'organisme nociu', perquè implica "tenir les coses molt clares, més ben plantejades". A la web han hagut d'explicar el seu projecte de documental "amb ets i uts" perquè el públic sàpiga a què dedica els diners. "A mi em fa molt de respecte el diner del ciutadà", explica Sanfeliu. En aquest sentit, han penjat un tràiler del que seria el projecte i alguns dels testimonis que hi intervindran.
Solitud per qui denuncia la corrupció
El testimonis són persones que en el seu moment van alertar sobre la corrupció a nivell espanyol. Alguns exemples són Maite Carol, la interventora de l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramanet que va denunciar les pressions de l'exalcalde, implicat en el cas Pretòria, i que va ser destituïda, o Carlos Jiménez, que va ser fiscal en cap de l'Audiència de Barcelona i de la Fiscalia anticorrupció.
Segons el director del documental, totes les persones que han denunciat la corrupció diuen que ho han hagut de portar soles: "Qui té el valor per intentar denunciar-ho entra en un forat negre en què no hi ha recolzament", apunta Sanfeliu, que considera que com a societat hem d'intentar revertir-ho. Val a dir que amb la web i el micromecenatge, fins i tot han rebut trucades de nous testimonis que s'han assabentat del projecte.
"Volia que el ciutadà empatitzés amb els testimonis i reflexionés que té la força suficient per eradicar la corrupció", explica Sanfeliu, que indica que ja estan sorgint propostes. Respecte a la reflexió, el documental no només analitzarà la corrupció i com fer-hi front, sinó que després de projectar-lo, Pandora Box TV també organitzarà taules rodones i debats oberts a la ciutadania perquè no quedi "mort". Després d'implicar-se en el tema, Sanfeliu confessa que no li agrada que li diguin que "la corrupció forma part de l'ésser humà" i diu que és del parer que s'ha d'aprofitar el procés constituent de Catalunya per posar-hi fi i apostar per la transparència.
En busca de mecenes per desemmascarar la corrupció
Ara a portada
-
-
Política L'Ajuntament de Barcelona dotarà les biblioteques amb 10.000 llibres en català a petició d'ERC Ona Sindreu Cladera
-
Política Una absència sonada: per què Sánchez no serà al funeral del papa Francesc? Tania Tapia Díaz
-
Política Espanya ha donat 46 contractes a indústries militars israelianes en plena guerra a Gaza Redacció
-
Política L'escriptora Margarida Aritzeta presenta una petició d'indult total per a Laura Borràs Redacció
Publicat el 28 de febrer de 2014 a les 17:15
Et pot interessar
-
Política Cauen un 5% els delictes en el primer trimestre de 2025
-
Política Illa i Parlon saluden els comissaris dels Mossos en el seu primer Dia de les Esquadres
-
Política L'Ajuntament de Madrid multa Pablo Iglesias per excés d'aforament al seu bar
-
Política Junts demana «ajuda» al municipalisme davant de la «desconstrucció nacional» del Govern