Dubtes a ERC sobre l'acord pel finançament singular que han certificat els governs català i espanyol en la comissió bilateral d'aquest dilluns. Isaac Albert, portaveu dels republicans, ha posat el focus en el principi d'ordinalitat, el que equilibra la balança entre allò que s'aporta i allò que es rep i que tindria com a conseqüència revertir significativament el dèficit fiscal que pateix Catalunya: "És innegociable", ha remarcat, lamentant que aquest punt apareix al preàmbul de l'acord signat entre Generalitat i Estat.
Albert també ha celebrat que els dos executius assumeixin l'acord d'investidura de fa un any, però han advertit que calen "menys escenificacions i més concrecions": "La música ens sona bé, però cal continuar fent passos endavant", ha dit el representant republicà. "El govern espanyol avança arrossegant els peus i cal continuar empenyent per aconseguir que el model s'acosti al que defensa ERC", ha sentenciat, mentre que també ha insinuat que, si el govern espanyol no accelera el nou finançament, els republicans tampoc tindran pressa per aprovar altres mesures de l'executiu.
Sigui com sigui, els republicans han posat èmfasi en la importància que Catalunya assumeixi la recaptació de l'IRPF. Albert ha detallat que aquest canvi implicaria que Catalunya passés de recaptar 5.000 a 30.000 milions d'euros, més del 50% d'impostos que es recapten al país. Per aconseguir-ho, ERC insisteix que l'Agència Tributària de Catalunya ha de tenir autonomia: "Amb la coordinació que calgui, però no amb subordinació", ha dit Albert. El Govern ha assegurat que la Hisenda catalana gaudiria d'autonomia, però que estaria coordinada amb l'espanyola.
Junts titlla l'acord pel finançament de "decebedor"
Al seu torn, Junts ha assegurat que l'acord entre l'Estat i la Generalitat pel finançament és “molt decebedor”. "No hi ha nou model de finançament, ni singular ni plural", ha dit Antoni Castellà. El dirigent independentista ha recordat que els 22.000 milions de dèficit fiscal no es recuperen amb aquest acord. “No recuperem ni un euro”, ha dit. Castellà ha criticat els equilibris nominals i ha insistit que “no hi ha ni un euro més” per a la Generalitat. Sí que hi ha, ha dit, canvis en la gestió administrativa, per tal que els funcionaris catalans puguin fer la feina que feien fins ara els espanyols.
“Farem la feina, però no hi haurà cap benefici per Catalunya”, ha indicat. Tampoc hi haurà una llei pròpia per Catalunya, que no quedarà fora de la LOFCA. “No hi ha singularitat, només és un model que planteja que, qui vulgui, pugui recaptar l'IRPF”, ha apuntat. Ara com ara, Junts no té “cap motiu” per avalar cap de les propostes sobre el nou finançament, com ara la que plantejarà ERC per recaptar l'IRPF. “Junts vol la cessió del 100% dels impostos, un concert com el del País Basc”, ha afirmat.
"Pas endavant", segons els Comuns
A l'espera de la concreció dels acords, els Comuns han dit que l'acord del finançament és “un pas endavant” per aconseguir un nou sistema que millori els ingressos de Catalunya, tot i que queda feina per fer. David Cid ha assegurat que de bilateral presentarà els principis rectors del nou model, que va més enllà d'una simple actualització. “L'Estat assumeix els principis rectors del nou model”, ha dit el dirigent del partit.
Ha destacat que Catalunya tindrà més ingressos gràcies a més participació en els impostos que avui gestiona l'Estat i, alhora, hi haurà solidaritat amb la resta de territoris. “Tot això s'haurà de negociar”, ha indicat. També és important que l'Estat assumeixi la “singularitat” de Catalunya, també en contraposició a la posició del PP. “Catalunya té un autogovern singular, avalat pel TC i tenim competències singulars”, ha insistit Cid. Un tercer element rellevant és el principi d'ordinalitat, per dir “prou” a la “insolidaritat” de comunitats com Madrid que fan “dúmping fiscal”.
Els consellers de la Presidència, Albert Dalmau, i d'Economia i Hisenda, Alícia Romero, s'han reunit aquest matí al Palau de la Generalitat amb representants dels grups parlamentaris poc abans de la comissió bilateral entre Estat i Generalitat per a intentar fixar la base del nou model de finançament singular. La negociació entre ERC, govern espanyol i Generalitat no ha estat fàcil. A la cita prèvia hi ha acudit tots els grups excepte el PP, Vox, la CUP i Aliança Catalana.
Foment celebra el camí cap a "un sistema més just i eficient”
Foment del Treball ha valorat positivament l’entesa entre la Generalitat i el govern espanyol per establir els fonaments d’un nou model de finançament singular per a Catalunya. La patronal ha qualificat el resultat de la comissió bilateral d’aquest dilluns com un “pas rellevant cap a un sistema més just, eficient i adaptat a les necessitats específiques de Catalunya, ja que l’actual porta caducat des de 2014”.
En un comunicat, l’organització empresarial ha afirmat que el model presentat recull moltes de les demandes del teixit econòmic. Foment ha afegit que aquest acord "obre una finestra d’oportunitat per impulsar una reforma estructural del model de finançament autonòmic i alhora reforça la confiança institucional entre governs".