ERC i la CUP centren la negociació en propostes «a curt termini» per revisar l'actuació dels Mossos

Canvis en l'ús del foam, la intervenció en desnonaments i les acusacions de la Generalitat a particulars són algunes de les matèries concretes en què treballen els dos partits

Una càrrega policial durant les protestes
Una càrrega policial durant les protestes | Carlos Baglietto
26 de febrer de 2021
Actualitzat: 11 de març, 17:08h
Les reunions per explorar la formació de Govern continuen i, en el cas de la interlocució que mantenen ERC i la CUP, se centren en els canvis a la conselleria d'Interior i l'actuació dels Mossos. Aquest divendres les dues formacions s'han tornat a trobar i han acordat treballar en propostes "a curt termini" sobre qüestions com revertir l'ús del foam o les actuacions policials en desnonaments, així com el règim sancionador d'agents policials en cas d'incompliments de protocols o mala praxi.

Les dues formacions admeten que hi ha qüestions que es poden afrontar de manera immediata mentre que les reformes i els replantejaments del model de seguretat s'haurà de treballar a mig termini. Es crearà un equip jurídic amb membres dels dos partits per tal d'explorar com s'han de materialitzar els canvis, un debat que hauria de concretar-se abans de les possibles aliances per formar Govern. La CUP afronta aquest cap de setmana el primer debat sobre quines són les exigències que s'han de complir per tal de reclamar un lloc a la mesa o estar disposada a col·laborar en la governabilitat.

A més de l'actuació dels Mossos, els dos partits també han abordat el paper de la Generalitat en les acusacions particulars, una altra de les reivindicacions dels anticapitalistes arran d'acusacions i peticions de condemnes que s'ha fet a activistes independentistes. L'aspirant d'ERC a presidir la Generalitat, Pere Aragonès, va admetre en una entrevista a NacióDigitalque cal impulsar canvis també en aquesta matèria.

Lligat també a les actuacions dels Mossos en els desnonaments, els dos partits subratllen la urgència de treballar en polítiques d'habitatge. Segons la CUP, es tracta d'aturar les "hemorràgies" que hi ha hagut en l’acció política dels partits que han format part del Govern durant la passada legislatura i que vulneren el dret a l’habitatge i el dret a la protesta. 

Les dues formacions es continuaran trobant en els pròxims dies amb la mirada fixada en el 12 de març, data en què s'ha de constituir el Parlament i en la qual es començaran a visbilitzar l'abast dels possibles acords. En properes trobades, s'han compromès a obrir altres carpetes "prioritàries" per a l'entesa, com ara les propostes per al rescat social i la reconstrucció i com avançar cap a l'objectiu d'assolir la República.