ERC rebutja la llista unitària si hi ha repetició electoral: «Parlar d'això no porta enlloc»

Els republicans fixen com a condició per a la investidura el finançament singular, referèndum i l'enfortiment de l'estat del benestar; les negociacions de la mesa avancen i els republicans asseguren que no han rebut ofertes per presidir el Parlament

Raquel Sans, aquest dilluns en roda de premsa.
Raquel Sans, aquest dilluns en roda de premsa. | Marc Puig / ERC
03 de juny del 2024
Actualitzat a les 19:59h

Quan encara no s'ha constituït la mesa del Parlament ni han començat les negociacions com a tal per una possible investidura, les especulacions sobre una repetició electoral es comencen a imposar en el debat. I encara més. El recentment elegit president de l'ANC, Lluís Llach, ja ha manifestat la voluntat que es repeteixin els comicis i hi hagi una llista unitària independentista. ERC, d'entrada, ho rebutja. "Tornar a parlar d'aquestes qüestions no porta enlloc. Nosaltres estem centrats a parlar de referèndum, finançament singular i enfortiment de serveis públics", ha defensat aquest dilluns la portaveu del partit Raquel Sans. En la roda de premsa habitual ha assegurat que el partit no s'ha "plantejat" aquest escenari en cap dels seus espais de decisió. És a dir, que a hores d'ara els republicans rebutgen que pugui haver-hi una llista unitària a l'estil de Junts pel Sí, com l'any 2015.

Més enllà de la llista unitària, des d'ERC es neguen a donar pistes sobre l'evolució de les negociacions per a constituir la mesa del Parlament. La prioritat dels republicans no és donar la presidència al PSC, sinó que defensen una "mesa antirepressiva". Per què? Argumenten que ha de servir per garantir la participació política d'exiliats, com és el cas de Ruben Wagensberg, o també perquè al Parlament es "pugui parlar de tot". El PSC i els partits espanyolistes s'han oposat en aquesta última legislatura a garantir el vot de l'exiliat Lluís Puig, i també s'han oposat a acceptar la tramitació de mesures com una iniciativa popular a favor d'aixecar la declaració unilateral d'independència.

En qualsevol cas, les negociacions hauran de culminar d'aquí a una setmana, ja que el 10 de juny es constituirà la cambra. De moment, ERC assegura que ni el PSC ni Junts els han ofert "oficialment" ni "formalment" la presidència. És a dir, que no s'ha plantejat en una taula de negociació, però sí que es reconeix que persones individuals de cadascun dels dos partits han plantejat aquesta opció.

Sigui com sigui, els republicans insisteixen a desvincular les negociacions de la mesa a una investidura, i fixen com a condicions per investir un president que accepti el finançament singular, el referèndum, i l'enfortiment de l'estat del benestar. "Correspon al PSC i Junts no portar-nos a una repetició electoral", ha afegit Sans. Pel que fa als punts sobre referèndum i sobirania fiscal, ERC i Junts hi estan d'acord. Però els republicans també fixen una exigència als juntaires en cas que vulguin els seus vots per intentar investir Puigdemont, tot i que els números no surtin perquè el PSC ja ha explicat que no s'abstindrà: no fer rebaixes fiscals

La mesa serà doncs una primera decisió i fotografia. La investidura, en què ERC és clau, recaurà en mans de la seva militància, que ho decidirà a través d'una consulta. Divendres de la setmana passada la secretària general del partit, Marta Rovira, es va reunir amb presidents regionals i comarcals per posar el termòmetre. El consens territorial és que els republicans no tenen por a una repetició electoral, però també que en cas d'inici d'investidura, han de ser l'oposició.