Mentre les negociacions per a la constitució de la mesa del Parlament -amb el 10 de juny com a data límit- avancen amb l'objectiu de fer possible una entesa independentista, la secretària general d'ERC, Marta Rovira, posa el termòmetre als líders territorials. Aquest divendres l'encarregada de liderar les negociacions postelectorals s'ha reunit telemàticament amb presidents comarcals i regionals d'ERC. Són trobades habituals que Rovira ja fa normalment durant el curs, però en aquest cas l'excepcionalitat rau pel debat obert sobre les decisions més immediates que ha de prendre el partit després del 12-M. Durant la trobada, Rovira ha compartit quina és l'estratègia negociadora que durà a terme en aquestes setmanes que venen, a través d'un equip conformat per Josep Maria Jové, Marta Vilalta, Oriol López i Juli Fernández.
L'estratègia dels republicans parteix de la base de "no tenir por" a una repetició electoral. Després de la patacada, el partit ha revisat i sanejat els comptes, i ha confirmat que podria afrontar aquesta repetició sense cap problema econòmic. També amb el convenciment que una repetició electoral no suposaria -segons preveuen els estrategs del partit- un resultat més dolent que l'actual. Consideren que amb els 20 diputats del 12-M van "tocar fons", i que no hi haurà un escenari pitjor. A partir d'aquí, ERC es deixarà seduir tant pel PSC com Junts i no ho posarà fàcil.
De moment els republicans estan disposats a jugar la maniobra de fer una "mesa antirepressiva", com ha plantejat la CUP. Des de l'entorn de Junts fins i tot proposen que la presidència sigui per ERC. D'això en tenen més dubtes els republicans, perquè una presidència en un Parlament on conjuntament amb els teus aliats no tens majoria, pot ser un autèntic malson. Tot i això, mantenen les converses obertes.
L'objectiu de Junts plantejant aquesta opció seria després assegurar-se el suport d'ERC en una investidura de Carles Puigdemont. Malgrat que els republicans se sumin a l'operació, els números no sortirien i seria un intent fracassat. Després podria començar la negociació amb un PSC que haurà de fer front a exigències ambicioses d'ERC, com l'aposta pel finançament singular que Pere Aragonès defensava en campanya. "Ara mateix no ens plantegem investir Salvador Illa", ha advertit Rovira aquest divendres en una entrevista a Rac1, amb l'objectiu de marcar perfil i avisar que farà valdre els vots del seu partit.
Sigui quina sigui la decisió, els republicans insisteixen a desvincular la negociació de la mesa amb la de la investidura. De fet, la de la investidura la decidiran les bases a través d'una consulta. Les regles del joc d'aquest procés participatiu es definiran en un consell nacional previst pel 15 de juny, després de la constitució de la mesa de la cambra catalana. Mentrestant Rovira va preparant les bases, a través d'aquestes converses amb els líders territorials, perquè no hagin de participar cegament en una consulta. És a dir, que coneguin el context en el moment que toqui votar.
Amb el moviment, Rovira trenca la bunquerització que en els últims anys ha existit a ERC. Quan les coses van bé, la militància no té tanta necessitat de participar. Després de la patacada, però, l'objectiu de la secretària general és que les bases es tornin a implicar i se sentin part del "revifament" del partit. De moment, la proposta sobre la consulta oberta a la militància ha estat rebuda amb molts bons ulls.