Creix la tensió a Ucraïna. Després de saber-se aquest dissabte al matí que Rússia ha desplegat el seu exèrcit a la península de Crimea, aquesta tarda un mínim de 97 persones han resultat ferides, inclosos diversos menors d'edat, en els enfrontaments entre manifestants prorussos i activistes del Maidan a la ciutat de Jarkiv.
Els atacants, aclamats per milers de manifestants concentrats davant de la seu, han entrat a l'edifici després de traspassar un cordó d'activistes del Maidan. Una vegada dins s'han pogut escoltar diversos trets i poc després els assaltants han hissat la bandera russa a l'immoble, just sobre la porta principal.
Mentrestant, el president interí d'Ucraïna, Oleksander Turchinov, ha nomenat al vicealmirall Denis Berezovski com nou cap de la Marina d'Ucraïna, segons recull l'agència de notícies Interfax-Ucraïna. Berezovski substitueix així a Yuri Ilyin al capdavant de les forces navals ucraïneses. El nomenament ha estat recollit en un decret presidencial datat aquest 1 de març i publicat al web del president en funcions.
Convocada una reunió d'emergència del Consell de Seguretat de l'ONU
El Consell de Seguretat de l'ONU ha convocat una reunió d'emergència per tractar la situació a Ucraïna, segons informa la cadena de televisió nord-americana CNN. La convocatòria té lloc després que el Parlament rus hagi aprovat l'enviament de tropes a Ucraïna. En parl·lel, el ministre d'Afers Estrangers del Regne Unit, William Hague, ha anunciat la convocatòria de l'ambaixador rus a Londres per presentar una protesta formal pel "desplegament de tropes russes a terra ucraïnesa". A més, Hague ha revelat a través del seu compte a Twitter que ha sigut el Regne Unit el país que ha convocat la reunió d'emergència del Consell de Seguretat de l'ONU per abordar la situació a Ucraïna.
"L'ambaixador rus ha estat convocat al Foreign Office en relació amb Ucraïna (...). Estem en contra de la decisió de desplegar tropes russes a terra ucraïnesa en contra dels desitjos del Govern ucraïnès i condemnem qualsevol acte d'agressió", assenyala Hague. Finalment, Hague ha esmentat l'anomenat Memoràndum de Budapest, document signat pel Regne Unit, els Estats Units i Rússia el 1994 en el qual els tres es comprometen a respectar la sobirania i la integritat territorial d'Ucraïna.
L'Estat espanyol, preocupat
Per la seva banda, el govern espanyol ha manifestat aquest dissabte el seu suport al nou govern ucraïnès format després de la destitució fa una setmana del president Víktor Ianukóvitx i ha fet especial èmfasi que no es recorri a l'ús de la força davant de la "tensió existent ara a Crimea". Per mitjà d'un comunicat del ministeri d'Afers Exteriors i de Cooperació, el govern espanyol expressa el seu "ple suport a la integritat territorial d'Ucraïna" i insta als diferents actors internacionals implicats a "cooperar a la recerca d'una solució, descartant en tot cas el recurs de la força".
"En la conjuntura actual és imprescindible mantenir el règim de transparència i mesures de confiança definits en fòrums com l'OSCE (Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa) per evitar tensions a la regió. També ho és el ple respecte als acords internacionals que garanteixen la independència d'Ucraïna", afegeix. Finalment, emplaça als nous dirigents ucraïnesos a "que siguin capaços de tenir en compte les diferents sensibilitats polítiques i regionals existents al país i treballin per una reconciliació nacional".
Ara a portada
Publicat el 01 de març de 2014 a les 19:11
Et pot interessar
-
Política Espanya és el país que menys inverteix en defensa de l'OTAN
-
Política La Fiscalia Superior de Catalunya diu que ha actuat «raonablement ràpid» en les peticions d'amnistia a independentistes
-
Política Sánchez anuncia 1.300 milions d'euros en 10 anys per construir pisos «més ràpid»
-
Política Foment carrega contra Illa per pactar amb la CUP un «atemptat» contra la propietat privada