Espanya farà guerra jurídica contra el futbol de Gibraltar a la UEFA

Tot i ser conscient que la UEFA és una entitat privada, l'executiu espanyol prendrà "totes les mesures possibles per evitar una situació que va en contra de l'estratègia esportiva d'Espanya" marcada per l'Estat

Publicat el 07 d’abril de 2013 a les 21:59
La selecció de Gibraltar podria ser admesa a la UEFA el 24 de maig de 2013

Onze homes vestits amb calça curta poden posar en perill l'estratègia esportiva de tota una nació. I fins i tot la mateixa nació. L'amenaça podria consumar-se el proper 24 de maig, quan la UEFA votarà a Londres l'admissió de l'Associació de Futbol de Gibraltar com a membre de ple dret d'aquesta entitat privada, de la qual n'és membre provisional des de l'octubre de 2012. Davant la “pretensió de la federació de futbol gibraltarenya, perseguida des de fa més d'una dècada, d'esdevenir membre de ple dret de la UEFA, s'inscriu en el marc més ampli de la política gibraltarenya d'intentar obtenir una presència internacional cada vegada més gran en diversos fòrums, separada de facto del Regne Unit”, l'executiu espanyol no ha dubtat a posar en marxa la maquinària institucional per parar els peus a “la colònia”. 
 
En resposta a una pregunta d'ERC al Congrés espanyol sobre l'interès a evitar la participació de Gibraltar a la UEFA a què ha tingut accés Nació Digital, l'executiu respon a aquesta pretensió afirmant que “Espanya no pot acceptar de cap manera que s'utilitzi el futbol amb finalitats polítiques”, motiu pel qual “el Govern se seguirà oposant amb tots els mitjans jurídics possibles a l'admissió de l'Associació de Futbol de Gibraltar com a membre de ple dret de la UEFA”. En la resposta no es feia cap consideració sobre el fet que la UEFA és una entitat privada, i per tant, sotmesa al dret privat. 
 
La Roja, en perill?
Aquesta va ser la primera resposta donada el 22 d'octubre de 2012. Però dos mesos més tard, el diputat Alfred Bosch rebia, sense esperar-ho, una segona resposta per escrit que matisava i ampliava l'anterior. En aquesta ocasió, el Secretari d'Estat de Relacions amb les Corts, el català José Luis Ayllón, reconeixia que la UEFA és una associació privada, fet que marca uns límits en l'actuació que pot dur a terme un estat per modificar les seves decisions: “s'ha de destacar que la UEFA és una confederació d'associacions nacionals de futbol i màxim ens d'aquest esport a Europa, essent, per tant, una entitat subjecta a dret privat i per això amb l'autonomia suficient, sempre que es respecti l'ordre públic, per prendre aquest tipus de decisions”. 
 
Ara bé, afegeix l'escrit, “el Govern se segueix oposant a l'ingrés de la colònia britànica
de Gibraltar com a membre de qualsevol federació esportiva internacional, i per tant, es prendran totes les mesures que estiguin al seu abast per evitar una situació que va en contra de l'estratègia esportiva marcada per l'Estat espanyol”. 

Ayllón assegura que l'executiu de Rajoy no ha impulsat cap recurs contra procediment d'admissió de Gibraltar com membre d'UEFA, però remarca que “dóna suport totes les accions i vies d'oposició empreses per la Federació Espanyola de Futbol per oposar-se a la referida acceptació de Gibraltar”. I per no barrejar política i esport, rebla que “Gibraltar és una colònia, i no un Estat independent reconegut per la comunitat internacional.

En aquest sentit, cal recordar que Espanya no reconeix la sobirania o la jurisdicció britànica sobre altres espais que els expressament cedits en l'article X del Tractat d'Utrecht. És a dir: «La ciutat i castell de Gibraltar, juntament amb el seu port, defenses i fortaleses que li pertanyen. Per tant, el Penyal i els espais adjacents a la costa gibraltarenya són espais sotmesos a la sobirania i jurisdicció d'Espanya”. 
Curiosament, ara Madrid dóna validesa a un tractat internacional que provoca riures quan l'evoca Catalunya per defensar les seleccions nacionals catalanes. 
 
Pànic a un partit de futbol

Finalment, en la resposta parlamentària el Secretari d'Estat de Relacions amb les Corts assegura que “el Govern no preveu en aquest moment l'eventual celebració de partits oficials de futbol entre Espanya i Gibraltar. En tot cas, el Govern ha de vetllar perquè tal hipòtesi no es confirmi, i si en algun moment es plantegés la possibilitat de celebrar una competició esportiva d'aquestes característiques el Govern se seguirà oposant amb tots els mitjans jurídics possibles la celebració de competicions esportives oficials entre les seleccions d'Espanya i els combinats esportius de la colònia de Gibraltar”.
 
La UEFA prendrà la decisió sobre Gibraltar el 24 de maig a Londres. L'endemà, 25 de maig, l'estadi de Wembley acollirà la final de la Lliga de Campions. Una admissió de Gibraltar i una victòria del F.C Barcelona davant del Reial Madrid serien el pitjor malson d'un govern que inverteix temps i esforços a combatre un equip de futbol que, amb molta sort, acabaria jugant partits de costellada a nivell internacional. El projecte esportiu de La Roja i d'Espanya no trontollarà pas per la colònia.