Espanya reconeixerà l'estat palestí el 28 de maig

Així ho ha anunciat Pedro Sánchez després de setmanes de gira internacional i en paral·lel a la mateixa decisió per part de Noruega: "Per arribar a la solució dels dos estats cal que les dues parts s'asseguin a negociar en igualtat de condicions"

Manifestació a Barcelona contra la guerra a Gaza
Manifestació a Barcelona contra la guerra a Gaza | Hugo Fernández Alcaraz
22 de maig del 2024
Actualitzat a les 14:08h

Espanya reconeixerà el 28 de maig l'estat palestí. Així ho ha anunciat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en una compareixença al Congrés dels Diputats. "Per arribar a la solució dels dos estats cal que les dues parts s'asseguin a negociar en igualtat de condicions", ha determinat Sánchez, que també ha defensat la "desaparició" de Hamàs si es vol que la pau sigui "duradora". Pocs minuts abans del líder del PSOE, el govern noruec i l'irlandès tambén ha reconegut l'estat palestí. La decisió espanyola es materialitzarà en la reunió de dimarts vinent del consell de ministres, i ja ha estat posada en coneixement del rei Felip VI i del secretari general de les Nacions Unides.

"Aquest reconeixement no és contra ningú. No és contra el poble d'Israel, ni tampoc contra els jueus, que són un poble admirable. Tampoc és a favor de Hamàs, com diuen els prropagandistes del primer ministre Benjamin Netanyahu", ha remarcat Sánchez, que ha definit com a "valentes" i "admirables" les protestes contra les actuacions militars a Gaza. Segons el líder del PSOE, es tracta d'aconseguir una solució "a favor del dret internacional". "Es tracta d'un acte de pau, justícia i coherència", ha apuntat el president del govern espanyol, que no ha amagat que hi poden haver "conseqüències" per part d'Israel. D'aquí a un temps, ha dit, es veurà que el conflicte haurà estat un moment "fosc".

I, quan arribi aquest moment, Sánchez ha indicat que vol que els espanyols se sentin "al costat correcte de la història". "Davant d'això, què hi ha? El no-res i el fang. Una ultradreta que crida a l'aïllacionisme, i una dreta sense propostes. Un PP que l'única vegada que va prendre la iniciativa va ser per una guerra que tenia un rebuig del 91% entre la població", ha ressaltat el dirigent socialista, que ha definit com a "ultradretitzada" l'oposició. En aquest punt, ha manifestat que tant el PP com Vox tenen un programa "antisocial" que només té com a objectiu "crear una atmosfera" contrària al govern espanyol per tal de no atribuir-li cap mèrit. És el que ha volgut definir com a "màquina del fang".

Sánchez ha arrencat la intervenció amb un repàs de la situació geopolítica. "Les amenaces continuen aquí, però també hi és la voluntat d'Espanya de fer-hi front", ha remarcat el president del govern espanyol. La política exterior, ha dit, ha de ser "coherent" amb els "principis" de l'Estat: "Som un poble pacifista, com es va demostrar amb la protesta contra la guerra de l'Iraq o ara, amb la repulsa de la matança a Gaza". Sánchez ha demanat, en tot cas, un "punt i a part" en la "deriva" que s'ha instal·lat al Congrés, on ha comparegut per primera vegada des del període de reflexió de cinc dies que es va agafar davant dels atacs de la dreta a la seva dona, Begoña Gómez, per un cas de presumpte tràfic d'influències.

El líder del PSOE ha mostrat el suport "incondicional" a Ucraïna, en plena resistència a l'ofensiva russa, i ha posat molt l'accent en la necessitat d'aturar l'escalada entre Israel i Palestina. "Netanyahu continua bombardejant escoles i hospitals", ha indicat, sobre el primer ministre israelià. Sánchez porta setmanes parlant amb líders de la zona i llegint "informació confidencial", i ha determinat que el govern hebreu no disposa d'un "pla de pau". "Estem obligats a actuar a Ucraïna i a Palestina, sense dobles vares de mesurar", ha apuntat el president del govern espanyol, que ha parlat d'ajuda humanitària i de "no permetre que es destrueixi per la força" la solució dels dos estats.