Espanyolisme de sentiment

Segons les enquestes els motius "identitaris", l'argumentari principal dels unionistes

Publicat el 07 de desembre de 2013 a les 18:00
Un manifestant unionista a la manifestació del 6D s'aquest dissabte. Foto: Jordi Borràs


Una anàlisi de les enquestes que pregunten directament per la independència mostra que les causes identitàries estan més arrelades en el front del "no" que entre els virtuals votants del "sí". De fet, els votants independentistes tot i que també al·leguen causes sentimentals, l'argumentari és molt més prosaic. Una situació que també es comprova en les diferents manifestacions i organitzacions d'una i altra banda.

Segons l'enquesta de l'Associació de Municipis per la Independència, -una enquesta de GAP amb 3.033 entrevistes- publicada el passat mes d'octubre, un 44,3% dels votants del "No" argüeixen "factors d'identitat i el desig d'unitat".

Una tònica que es repeteix en el primer baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió d'enguany -els altres dos no incorporaven aquesta sèrie-. Segons el darrer estudi un 31,2% dels votants contraris a la independència ho són per "la preservació de la unitat d'Espanya" i un 18,6% per sentiment identitari. En tots dos estudis demoscòpics són els motius més al·legats i amb diferència.

Uns arguments identitaris que contrasten amb els arguments amb què defensen el "sí" els independentistes. En el cas de l'enquesta de l'AMI, els factors d'identitat només és al·legat per un 33,6% dels enquestats i com a segon motiu, un 28,4% al·lega "autonomia en la presa de decisions i en la gestió dels recursos" i un 27,8 votaria "sí" perquè veu un esgotament de la relació amb Espanya.

En el cas del CEO, el 29,4% dels partidaris del "sí" ho són per "capacitat i desig d'autogestió econòmica". Un 18,8% ho faria perquè "Catalunya milloraria" i un 14,7% per sentiment "d'incomprensió".