«Europa? I això què és?»

El 43% dels espanyols no sap que l'Estat ha presidit la Unió Europea el primer semestre de l'any.

Publicat el 07 de juliol de 2010 a les 18:46
El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, durant la presidència espanyola Foto: Miquel Codolar

Les matemàtiques tenen una gran força. No són ni bone ni dolentes, ni certes o incertes, sinó lògiques i la demoscòpia en pot ser un bon exemple. Els quatre de cada deu ciutadans espanyols no s'ha assabentat que l'Estat espanyol ha presidit la Unió Europea. Un 26,4% dels ciutadans enquestats pel Centre d'Investigacions Sociològiques no sap qui ha exercit la presidència de torn de la Unió Europea al primer semestre del 2010, un 16% no ha encertat en la resposta i un 0,6% no ha ni contestat a la pregunta. Així ho ha fet públic aquest dimecres el CIS, que ha publicat el resultat del seu baròmetre de juny, que va dur a terme entre el 2 i el 14 d'aquest mes, abans que s'acabés el semestre espanyol al capdavant de la UE. Dels qui sabien que l'Estat ha portat les regnes dels 27 fins al juny, un 38,6% considera que ho ha fet regular, mentre que un 31,5% creu que ho ha fet malament o molt malament, i només un 17,7% que ho ha fet bé o molt bé.

Tot just una setmana després que el govern espanyol hagi passat el relleu a Bèlgica al capdavant dels 27, l'enquesta del CIS deixa clar el poc interès dels ciutadans de l'Estat en la política europea.  Tant poc és l'interès que un de cada tres espanyol no ha sentit mai a parlar de la Comissió Europea (30,2%) ni del Consell de la Unió Europea (29,6%). Les xifres són una mica més baixes pel Banc Central Europeu, que un 26,3% dels espanyols no coneix, i el Parlament Europeu, que és el més conegut entre els ciutadans: només un 21,6% confessa no haver-ne sentit a parlar. Dels qui han afirmat saber que Espanya presidia la UE el semestre passat, però, més de la meitat de ciutadans (53,3%) opina que l'Estat ha influït poc en la UE. Una xifra molt superior als que consideren que ha influït molt (1,8%), bastant (14,7%) o gens (19,9%).

Amb tot, el 44,5% creu que Espanya aniria pitjor si no formés part de la UE i només un 15,2% considera que l'Estat funcionaria millor al marge de la resta de socis comunitaris.