Feijóo guanya per la mínima a Sánchez i el PSC escombra l'independentisme

El PP supera per dos escons el PSOE mentre que Junts queda segon a Catalunya però obté un sol escó i ERC, gràcies a la coalició d'Ara Repúbliques, aconsegueix tres eurodiputats

Una urna amb vots de les eleccions europees
Una urna amb vots de les eleccions europees
09 de juny del 2024
Actualitzat el 10 de juny a les 0:02h

El PP s'ha imposat per la mínima al PSOE a les eleccions europees, per només dos escons. Els socialistes resisteixen l'embat de la dreta i l'extrema dreta a bona part d'Europa i obtenen uns resultats ajustats amb els populars. En part, gràcies a una nova victòria àmplia del PSC a Catalunya. Els socialistes, igual que el passat 12-M, han superat amb comoditat a Junts i ERC.

A Catalunya, el PSC s'ha imposat amb el 30,63% dels vots, una rotunda victòria respecte de la resta de competidors i que es mou en una línia similar a la de les passades eleccions catalanes. La segona posició ha estat finalment per a Junts (18,02%), la tercera per a ERC (14,82%) i la quarta per al PP (13,77%). Els republicans, de la mà de Bildu, el BNG i Ara Més sota la coalició Ara Repúbliques aconsegueixen tres eurodiputats, mentre que la candidatura de Toni Comín obté un sol escó.

Pel que fa a la resta de resultats a Catalunya, la cinquena força recau en Vox (6,18%) mentre que hi ha una altra dada remarcable a l'esquerra espanyola: Podem (4,60%) ha obtingut més suports que Sumar (4,30%) tot i que els comuns feien suport a la candidatura del partit de Yolanda Díaz. Per demarcacions, el PSOE s'ha imposat a Barcelona i a Tarragona i Junts ho ha fet a Girona i Lleida.

A Espanya, el PP ha estat capaç de sumar 22 eurodiputats (34,18%) i ha aconseguit una victòria molt ajustada enfront del PSOE, que es conformarà amb 20 representants (30,19%) a l'Eurocambra. Per darrere ha quedat Vox, amb 6 escons, mentre que Sumar amb 3 eurodiputats (4,65%) ha superat Podem, amb dos escons (3,27%). La gran sorpresa de la nit és el partit de l'ultra Alvise Pérez, S'ha acabat la festa, que irromp a l'Eurocambra amb tres eurodiputats (4,59%).

Tot plegat en una jornada electoral amb una participació molt baixa. Amb les dades definitives al tancament dels col·legis electorals, a Catalunya han votat el 43,53% dels ciutadans amb dret a vot. Són dades inferiors a les del conjunt de l'Estat (49,22%) i queden molt lluny de les registrades al territori català en els darrers comicis al Parlament Europeu del 2019. Ara bé, fa cinc anys coincidien amb les municipals, i per això la participació va acabar sent tan elevada.

En tot cas, el que es dibuixa a Europa és un creixement significatiu de l'extrema dreta. Ara bé, el Partit Popular Europeu, els socialdemòcrates i els liberals aconseguirien mantenir la majoria al Parlament Europeu. Segons les primeres estimacions, els populars s'han imposat i es mantenen com a primera força a la cambra amb 186 eurodiputats, seguits dels socialdemòcrates amb 133 representants.

Els liberals aconseguirien la tercera posició amb 82 eurodiputats i en la quarta i la cinquena es quedarien els grups ultres Conservadors i Reformistes Europeus i Identitat i Democràcia, amb 70 i 60 eurodiputats respectivament. Segons les projeccions, els Verds han patit una davallada que els situa com a sisena força (53) i l'Esquerra es mantindria com el grup amb menys representants (36).