Felip VI, en el missatge de Nadal posterior a l'amnistia: «Fora de la Constitució no hi ha democràcia»

El rei reivindica una vintena de vegades la Carta Magna en un discurs en què situa com un "deure moral" combatre el "germen de la discòrdia" política a Espanya

Discurs de Nadal del rei Felip VI del 2023
Discurs de Nadal del rei Felip VI del 2023 | YT
24 de desembre del 2023
Actualitzat el 11 de març del 2024 a les 17:13h


L'any en què Pedro Sánchezha pactat amb l'independentisme per reeditar la presidència del govern espanyol tot i haver perdut les eleccions, en l'any en què el PSOE ha negociat -i començat a tramitar- una llei d'amnistia per deixar enrere la judicialització, Felip VI ha convertit en missatge de Nadal en una oda a la Constitució. L'ha reivindicada, de fet, en una vintena d'ocasions en una intervenció de quasi dotze minuts. "Fora del respecte a la Constitució no hi ha democràcia ni convivència possibles; no hi ha llibertats sinó imposició; no hi ha llei, sinó arbitrarietat. Fora de la Constitució no hi ha una Espanya en pau i llibertat", ha remarcat el monarca, que també ha posat l'accent en el fet que els valors de la Carta Magna s'han "defensat" quan han estat en risc. Una al·lusió implícita als fets vinculats a l'1-O.

En aquella ocasió, el rei va sortir a parlar dos dies després del referèndum, i ho va fer amb un discurs especialment dur que va avalar la violència policial viscuda en la jornada de votacions i també va anticipar la repressió judicial que ara l'amnistia aspira a revertir. En aquest sentit, Felip VI fa una crida a totes les institucions del l'Estat a actuar amb "lleialtat" a la Constitució. "Cada institució, començant pel rei, ha de situar-se en el lloc que constitucionalment li correspon, exercir les funcions que li són atribuïdes, i complir amb les obligacions i deures que la Constitució assenyala", reflexiona el monarca, que ha tancat el missatge amb l'ús de les llengües oficials. El 2023 també ha estat l'any que el català s'ha convertit en utilitzable al Congrés.

Al Congrés és, precisament, on la princesa Elionor va jurar la Carta Magna el 31 d'octubre, moment en què va complir 18 anys. Aquesta és una de les fotografies que la Zarzuela ha col·locat al costat del monarca a l'hora de retransmetre el discurs. En el vídeo previ a la intervenció, la Casa Reial ha inclòs imatges d'Elionor saludant la ciutadania en la jornada del 31 d'octubre; la infanta Sofia en el triomf de la selecció femenina de futbol al Mundial celebrat a Austràlia a l'estiu; la reina Letícia amb afectats pel volcà de Tenerife; el rei en l'entrega del premi Carles V d'enguany; i una imatge dels monarques a la coronació de Carles III d'Anglaterra.

"Espanya continuarà endavant. Amb determinació, amb esperança, ho farem junts; conscients de la nostra realitat històrica i actual, de la nostra veritat com a nació. En aquest camí hi serà sempre la corona; no només perquè és el meu deure com a rei, sinó també perquè és la meva convicció", ha destacat Felip VI. El 2023 s'ha tancat a l'Estat amb grau elevat de crispació, perquè els pactes de Sánchez han comportat un rebuig contundent de la dreta -tant a les institucions com al carrer- i la relació PSOE-PP continua sota mínims, com ho demostra que per renovar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) -caducat des del 2018- caldrà acudir a la mediació de la Comissió Europea. La "unitat", ha reivindicat el rei, ha de ser la clau per afrontar els reptes de futur que acumula Espanya.

Segons Felip VI, resulta "evident" que perquè la Constitució "desenvolupi plenament" la seva tasca no només es requereix "respecte" cap a la norma, sinó també que se'n "conservi la identitat", el que la defineix i "el que significa". "La seva raó de ser és un pacte col·lectiu de tots, i entre tots, per a un propòsit compartit", ha remarcat el monarca. "Per això vull reivindicar la Constitució no només com un valor democràtic de present i de futur, sinó també com un instrument i garantia imprescindible perquè la vida dels espanyols pugui continuar discorrent amb confiança, estabilitat i certesa", ha remarcat Felip VI en l'any del 45è aniversari del text.

"Gràcies a la Constitució vam aconseguir superar la divisió, que ha estat la causa de molts errors de la nostra història; va obrir ferides i va distanciar persones. Superar aquesta divisió, per tant, va ser el nostre principal encert fa ja quasi cinc dècades. Per això, evitar que el germen de la discòrdia no s'instal·li mai entre nosaltres és un deure moral que tenim tots. Perquè no ens el podem permetre", ha destacat el monarca, que situa la Carta Magna com l'èxit polític més gran de la història recent d'Espanya. Un èxit polític que ara gran part dels socis del president del govern espanyol qüestionen, com ho demostren les tres taules de diàleg del PSOE amb l'independentisme i el fet que s'hagin fet passos cap a una ampliació de la plurinacionalitat. Si més no, mentre Sánchez continuï necessitant el concurs del sobiranisme català, basc i gallec.
 

Missatge de Nadal del Rei Felip VI by Sergi Baixas on Scribd



 

Arxivat a