Felip VI és qüestionat, Cs tapa boques, Puigdemont compara i la gent no vota per correu
El comentari editorial de NacióDigital amb el protagonista, la proposta, la frase i la dada de la campanya electoral del 10-N

- Pere Aragonès, en l'obertura del congrés d'ERC. -
- ACN
Ara a portada
-
-
Política Illa garanteix que els Mossos no deixaran desatès cap poble ni ciutat: «No hi haurà impunitat» Bernat Surroca Albet
-
Societat El Tarzan romà: d'implicar el papa Francesc en ocupacions de pisos a visitar la Casa Orsola David Cobo
-
Política Una absència sonada: per què Sánchez no serà al funeral del papa Francesc? Tania Tapia Díaz
-
Política Espanya ha donat 46 contractes a indústries militars israelianes en plena guerra a Gaza Redacció
Publicat el 01 de novembre de 2019 a les 20:31
Actualitzat el 01 de novembre de 2019 a les 20:42
El protagonista
Felip VI. No ha de venir fins dilluns, però el monarca espanyol ja s'ha situat en el centre de la polèmica aquest divendres. ERC i JxCat han presentat recursos a la Junta Electoral de Barcelona per reclamar que la visita s'ajorni fins després de la campanya, ja que entenen que el cap d'estat influirà en favor del vot a forces unionistes, en defensar postures encabides a aquest espai polític -sense amagar-se'n des del 3-O del 2017-. El PSC, per contra, demana respecte per a Felip VI i assegura que el que caldria limitar són les protestes que algunes organitzacions ja preparen en motiu de la seva arribada.
La proposta
Una de les obsessions de l'unionisme passa per controlar l'opinió pública internacional en relació a la imatge de l'Estat. Per això, el govern espanyol, va portar el pla d'acció exterior de la Generalitat al Constitucional, que l'ha suspès. Cs, però, no en té prou, i en el programa fet públic aquest divendres proposa acabar "amb la nova llegenda negra sobre Espanya que intenten propagar els nacionalistes i populistes". Allí on, afegeixen, n'hi hagi un "tacant la imatge d'Espanya, hi haurà un diplomàtic espanyol per fer-li front". Evidentment, no quantifiquen quant els costaria aquesta feixuga tasca.
La frase
"Espanya ha preferit la companyia de Turquia i de la Xina en lloc de la de democràcies com Alemanya, on la justícia és independent i va dir que no hi havia ni rebel·lió ni sedició". Així de contundent s'ha mostrat Carles Puigdemont en el míting que JxCat ha fet avui a Lledoners, on ha etzibat que l'Estat ja és un problema per a la democràcia europea, i li ha retret que gasti tants recursos en reflotar la seva imatge en lloc de destinar els esforços externs en buscar inversions.
La dada
L'abstenció té tots els números de pujar aquest 10-N i una mostra d'això és que, amb dades d'ahir -quan faltava un dia perquè acabés el termini-, el nombre de peticions de vot per correu havia caigut un 29,9% en relació a l'abril. S'havien tramitat 918.455 sol·licituds a tot l'Estat quan, en les anteriors eleccions, se n'havien gestionat 1.310.706 fins al dia abans de la data límit. Malgrat tot, segons les dades del CIS, el territori més mobilitzat i, per tant, amb menys abstenció hauria de ser Catalunya.
Et pot interessar
-
Política Pimec es reuneix amb Puigdemont a Waterloo per frenar la reducció de la jornada laboral
-
Política Parlon reivindica el «segon desplegament» dels Mossos per arribar als 25.000 agents
-
Política Cauen un 5% els delictes en el primer trimestre de 2025
-
Política Illa i Parlon saluden els comissaris dels Mossos en el seu primer Dia de les Esquadres