Foc Nou, la candidatura impulsada per l'exconseller d'Acció Exterior de la Generalitat Alfred Bosch, ha escollit una dona per disputar a l'actual president, Oriol Junqueras, el lideratge dins d'ERC. És Helena Solà, que es presenta com una tercera via entre junqueristes i roviristes en una iniciativa política que es distingeix, entre d'altres, per ser contrària als pactes amb el PSC, i que es prepara també per competir amb Nova Esquerra Nacional.
L'exregidora de Cerdanyola del Vallès podria ser la primera dona en gairebé 95 anys d'història del partit que ocupi la màxima representació política d'aquest. Fins ara, només dues dones havien optat a la secretaria general i cap a la presidència i respecte a la resta de candidatures que es presenten al Congrés del novembre, ella és l'única que n'encapçala una. La resta de noms que es presenten per liderar ERC són tots homes.
"És un honor i una responsabilitat, però alhora una anomalia que demostra que encara hem d'avançar molt", ha denunciat Solà en el seu discurs de presentació davant dels mitjans de comunicació. La número u també ha promès treballar "amb humilitat" i ha indicat que té "molt clar" cap a on vol anar. Aquest matí, Foc Nou ha celebrat l'assemblea presencial i telemàtica que ha servit per escollir els càrrecs de l'executiva. Després, els han presentat a tocar del Centre de Cultura i Memòria del Born, a la plaça Comercial de Barcelona.
D'entre els més destacats, sobresurt el nom de l'actual regidor de Sabadell, Gabriel Fernàndez, que pot ocupar la vicepresidència -càrrec que es crearà ad hoc- i, per tant, convertir-se en número tres, si Foc Nou arriba al capdavant d'ERC. L'exregidora vallesana suma el seu nom i el de Fernàndez al de Bosch, que faria de secretari general en un lideratge compartit, però també als ja anunciats Xavier Godàs i Xavier Martínez. La proposta de Foc Nou també aplega, però, dirigents republicans coneguts per la militància, com l'exdiputat al Parlament Jordi Orobitg i Joan Puig, que també va representar ERC a Madrid i ara exerceix d'editor. En total, integren la llista 24 persones, meitat homes i meitat dones.
Qui és Helena Solà?
Nascuda l'any 1976 a Barcelona, és, de professió, mestra d'educació primària i anglès en una escola pública. Fins a l'agost, Solà havia exercit de responsable de l'oficina del delegat del Govern a la capital del país. Solà representa dins dels republicans la ruptura amb el present, un altre dels aspectes que la diferencien de la resta d'aspirants. L'exregidora de Cerdanyola critica que ERC hagi donat la clau del Govern a un president "del 155" i assegura que els uneix "la ràbia" i la "vergonya" per uns fets que han "tacat" les sigles d'ERC. Per això, s'alça com la via que retorni la confiança a les bases republicanes i les interpel·la a acabar un cicle i fer "una autèntica regeneració" amb la seva candidatura.
Així, Solà vol "posar ordre" i "fer neteja" a escala interna, però també fer feina "de país". Ella és de les figures que considera que sense un partit republicà fort és impossible arribar a la independència. No obstant això, l'exregidora cal recordar que, inicialment, va fer costat a Junqueras. De fet, fins i tot van publicar junts un article a La Vanguardia en què demanaven esclarir la polèmica pels cartells difamatoris contra l'Alzheimer dels germans Pasqual i Ernest Maragall. Va ser el juliol passat i denunciaven, aleshores, que els fets els "indignaven profundament" i a més a més, consideraven que això era el que "danyava la reputació de les sigles d'ERC".