Forcadell no dimitirà i està convençuda que no serà inhabilitada

La presidenta del Parlament està disposada a declarar davant el jutge "per defensar la sobirania" de la cambra | Desitja un govern espanyol "dialogant i que reconegués el dret d'autodeterminació" de Catalunya

Publicat el 26 d’octubre de 2016 a les 07:10
La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha afirmat aquest dimecres que no dimitirà, després que C's i el PP ho hagin demanat perquè el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha admès a tràmit la querella presentada per la Fiscalia Superior i la investigarà per desobediència i prevaricació. Ha asseverat que respecta la seva postura, i considera que el que fan és "legítimament" defensar els seus votants, segons ha dit en declaracions a El Matí de Catalunya Ràdio, just quan es compleix un any des que va ser investida.

Segons ella, no ha de dimitir per haver complert les seves funcions, defensar la sobirania del Parlament i el dret a iniciativa dels diputats. A més, Forcadell s'ha mostrat convençuda que no serà inhabilitada tot i la investigació judicial. "No ha passat mai en democràcia. Seria un atac antidemocràtic i ni m'ho imagino i ni ho puc preveure", ha asseverat. Tampoc preveu que es pugui suspendre l'activitat de les institucions o el Parlament. Per ella, "seria un descrèdit internacional tan gros que no m'ho puc imaginar". També s'ha mostrat disposada a declarar davant del jutge i "defensar allà on faci falta la sobirania del Parlament".
 

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, entrevistada aquest dimecres Foto: @maticatradio


No es veu presidint l'assemblea que promou l'AMI

En relació a l'Assemblea de Càrrecs Electes de Catalunya que presentarà aquest dimecres l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), la qual es promou pensant en una hipotètica intervenció de les institucions catalanes per part de l'Estat, Forcadell ha indicat que el full de ruta del procés sobiranista "ha de preveure qualsevol possibilitat", però ha insistit en el fet que no s'imagina una inhabilitació ni la suspensió de les institucions, ni tampoc es veu presidint l'assemblea que fomenta l'AMI.

La Fiscalia argumenta que la presidenta de la cambra catalana va voler "dinamitar el model d'ordenació territorial de l'Estat" en haver permès la votació de les conclusions de la comissió del procés constituent durant el ple celebrat el passat 27 de juliol al Parlament. Forcadell ha defensat que la iniciativa "s'havia de sotmetre a votació en compliment estricte del reglament" de la cambra. Si bé ha reconegut que els lletrats la van avisar que la votació "podia contravenir" la llei, va anteposar la defensa de la sobirania del Parlament.

Rebutja que la mesa del Parlament "faci d'òrgan censor"

S'ha mostrat "en contra radicalment" de judicialitzar la política, i ha acusat el govern espanyol de voler que la mesa de la cambra faci de censor, cosa que ha garantit que no permetrà. "El que no faré és que la mesa del Parlament faci d'òrgan censor", ha afirmat Forcadell, de manera que rebutja que aquesta decideixi què es pot admetre abans que sigui discutit en el ple. Així, ha destacat que seguirà defensant la sobirania de la cambra, que els diputats es puguin expressar lliurement i el seu dret a iniciativa.

Forcadell ha enviat un missatge per Mariano Rajoy, que serà investit de nou el dissabte com a president del govern espanyol, encara que creu que difícilment es complirà. Segons ella, hauria de ser "dialogant i que reconegués el dret d'autodeterminació dels pobles d'Espanya i especialment de Catalunya". En relació al referèndum, considera que la convocatòria i la seva organització "correspon al Govern". Preguntada per si es veu formant part del Govern, ha afirmat que, quan acabi el seu mandat al Parlament, preveu tornar a casa.