
La monja benedictina Teresa Forcades i el professor d'Economia i membre de Justícia i Pau Arcadi Oliveres fan el pas i entren en política. Així ho han anunciat, en exclusiva, al programa Singulars, que s'ha emès aquest dimecres a la nit al Canal 33. "És un procés unitari i des de baix", ha apuntat Forcades, que vol aconseguir 100.000 adhesions d'aquí a Sant Jordi, com a mostra de la força que podria acabar tenint la nova formació. "Dues persones soles no poden impulsar un procés així. Però això és tan important que la gent s'hi sumi", ha afirmat.
Partidaris de la declaració unilateral d'independència, Forcades i Oliveres impulsen la formació d'un moviment social, procesconstituent.cat , que ha de portar a la creació d'una candidatura popular i unitària a les pròximes eleccions al Parlament de Catalunya. Ja han elaborat un manifest per la convocatòria d'un procés constituent al país que permeti al poble català decidir de forma democràtica i pacífica quin model d'estat i de país vol.
Algunes de les propostes de la plataforma que impulsen Forcades i Oliveres són l'expropiació de la banca privada -"una de les causes principals de la crisi és fruit de l'abús financer. Cal frenar l'especulació i la banca", segons Oliveres-, posar fre a l'especulació financera, una reforma electoral i mecanismes de control dels càrrecs electes, reversió de totes les retallades, una moratòria dels desnonaments i dació en pagament retroactiva.
Tant Forcades com Oliveres han insistit que ells no seran candidats a les eleccions, però sí impulsors de tot el procés. Han mantingut ja contactes amb alguns partits i organitzacions socials i sindicals, entre ells l'Assemblea Nacional de Catalunya (ANC) i la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH).
[twitter]PConstituent[/twitter]
Manifest per a la convocatòria d'un procés constituent a Catalunya |
---|
Els sota-signants fem una crida a la ciutadania de Catalunya a adherir-se a aquest manifest que té per objectiu la convocatòria d’un procés constituent a Catalunya que permeti que el poble català decideixi de forma democràtica i pacífica quin model d’estat i de país és el que desitja. Les mobilitzacions dels darrers dos anys han mostrat un potencial de lluita social creixent i un ampli rebuig a les polítiques que pretenen resoldre la crisi premiant amb diners, reconeixement i privilegis els seus responsables directes i endeutant de per vida a la majoria de la població. L’actual model econòmic, institucional i d’ordenament polític ha fracassat. És urgent que creem entre totes un model polític i social nou i cal fer-ho sense repetir fórmules del passat, conscients que el procés no serà fàcil ni curt. Requerirà l’autoorganització i la mobilització social continuada. Només amb una ciutadania activa, participativa i al carrer serà possible garantir un procés de canvi social profund. Per a aconseguir-ho, cal impulsar un procés de reflexió i confluència ampli, plural i participatiu capaç de reconèixer en la seva competència i diversitat els múltiples col·lectius que ja fa temps que treballen pel canvi democràtic i pacífic, i capaç de fer-los lloc en una plataforma unitària que cristal·litzi el malestar social creixent en una majoria política organitzada a favor d’un canvi de model. Es tracta d’iniciar un procés des de baix, creant espais de trobada entre el màxim nombre de col·lectius i persones a barris i pobles, per tal de bastir una nova eina plural i diversa i articular una candidatura el més àmplia possible per a les properes eleccions al Parlament de Catalunya amb l’objectiu de defensar la convocatòria d’una Assemblea Constituent per definir quin nou model d’estat i d’ordenació sòcio-econòmica volem. El nostre objectiu no és crear un nou partit polític. Cap de les dues persones que presentem aquest manifest no pensem concórrer a les eleccions, sinó que volem contribuir a impulsar un procés des de baix que culmini en la creació d’una candidatura unitària que tingui com a objectiu la convocatòria de l’assemblea constituent que necessitem per fer una Constitució nova per a la República catalana, de manera que no sigui possible en el futur que els interessos d’uns pocs passin per davant de les necessitats de la majoria. Un projecte de canvi social i de ruptura amb l’actual ordre haurà de defensar un seguit de mesures bàsiques i d’urgència. Definir-les és una feina col·lectiva a realitzar per part de totes les organitzacions i persones que participin en aquest procés. Una primera llista provisional, orientativa i no exhaustiva de punts a considerar és la següent:
Ens trobem en una cruïlla històrica on és necessari fer un pas endavant i aplegar forces. Fem una crida a la ciutadania de Catalunya a signar aquest Manifest i a ajudar a construir entre totes i tots aquesta iniciativa de canvi a favor d’un model social, econòmic i polític igualitari i participatiu que es nega a separar la Llibertat de la Justícia i de la Solidaritat. Arcadi Oliveres i Teresa Forcades 10 d’abril 2013 |