Sota el lema Som gent de pau: llibertat!, l'independentisme civil torna a sortir al carrer per denunciar que la política catalana segueix sotmesa als processos judicials instigats pel govern espanyol per acabar amb el procés sobiranista. Més enllà dels llaços grocs que s'han fet omnipresents en l'espai públic, l'ANC i Òmnium demanen que, a les portes de l'arrencada d'una legislatura tan incerta com excepcional, no caigui en l'oblit que els seus presidents segueixen privats de llibertat.
Milers de persones participen a una manifestació que té rèpliques arreu del territori a les portes dels ajuntaments però que té la seva principal capçalera a la cruïlla del Passeig de Sant Joan amb el carrer Casp de Barcelona. El format a la capital catalana ha estat diferent: cinc columnes de manifestants han sortit a les set des dels barris de Gràcia, Poblenou, Eixample Esquerra, Eixample Dreta i Ciutat Vella i han confluït a Passeig de Sant Joan, des d'on avançaran fins a les portes del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.
Les diverses columnes han sortit puntuals a les set del vespre des de diversos punts de la ciutat. Els manifestants, la majoria amb distintius grocs per la llibertat dels presos, han avançat pels carrers entre càntics a favor de l'alliberament dels presos.
EN DIRECTE Crits de "llibertat" al Fossar de les Moreres. Centenars de persones denuncien l'empresonament dels "Jordis" quan és compleixen tres mesos que són a Soto del Real https://t.co/eVHZXP6SPe pic.twitter.com/0QpeOgO7DK
— NacióPolítica (@naciopolitica) January 16, 2018
A l'espera de la decisió del Suprem
Amb les "manifestacions tumultuàries" va començar tot. Aquesta expressió utilitzada pel portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, primer i pel fiscal general de l'Estat després, va acabar activant la maquinària judicial contra els líders de les entitats independentistes. Es va acabar materialitzant una querella pels delictes de rebel·lió i sedició en considerar-los els instigadors de les protestes del 20 i 21 de setembre davant de la seu de la conselleria d'Economia i del TSJC motivades per les detencions de persones vinculades a l'organització de l'1-O.
Des del seu empresonament, que va anar seguit de l'entrada a presó dels membres del Govern de Carles Puigdemont, hi ha hagut mobilitzacions i protestes ciutadanes setmanals i arreu del territori per reivindicar la seva excarceració. De fet, Sànchez, com a número dos de la llista de Junts per Catalunya, i Cuixart estan encara a l'espera que el Tribunal Suprem -que es va fer càrrec de la causa- determini si poden quedar o no en llibertat després de la seva declaració davant del jutge Pablo Llarena el passat dijous. També Joaquim Forn n'espera resposta. Sànchez, des de la seva condició de càrrec electe, es va comprometre a renunciar a la via unilateral, mentre que Cuixart va assegurar que l'únic referèndum vàlid seria el que convoqués l'estat espanyol.