El Departament de Política Lingüística posarà en marxa a partir del curs que ve un programa pilot de beques per promoure els estudis de Filologia Catalana. Comptarà amb una dotació inicial de més de 100.000 euros i oferirà 25 beques de 500 euros mensuals a partir del curs 2025-2026. Aquestes ajudes seran accessibles per a qualsevol estudiant de Catalunya i es concediran segons criteris d'excel·lència acadèmica, situació econòmica i coneixement de llengües dels candidats. Cinc de les beques es reservaran a estudiants amb coneixement de llengües vinculades a la immigració, dues seran per a estudiants que vulguin fer els estudis en aranès i les 18 restants seran de convocatòria general.
El conseller de Política Lingüística, Francesc Xavier Vila, ha destacat la importància del programa. "La llengua necessita els millors professionals per respondre als reptes que tenim com a país, i el mercat demana titulats amb Filologia Catalana", ha afirmat. Les beques busquen facilitar que el talent jove es pugui canalitzar cap als estudis de llengua i literatura catalanes sense que la situació econòmica sigui un fre. "És el moment de confiar en les noves generacions", ha remarcat Vila. El programa neix com una prova pilot amb voluntat de continuïtat i ampliació durant la legislatura, en funció dels resultats i l'impacte que tingui.
Una carrera que té sortida
Les beques són la novetat més destacada de la nova edició de la campanya "Tria Filologia Catalana", una iniciativa que va posar en marxa en Govern l'any passat i que ara es consolida. El diagnòstic que fa la Generalitat és que hi ha una "creixent necessitat laboral" d'especialistes en llengua i literatura catalana. Per això, fer estudis de Filologia Catalana és una opció amb una important sortida laboral, tant ara com d'aquí a uns anys, sobretot per les jubilacions de professionals al Consorci per a la Normalització Lingüística i al Departament d'Educació, que obligarà a fer noves contractacions.
També en l'àmbit privat, des del Govern destaquen que sectors com l'editorial, la comunicació o les tecnologies lingüístiques demanen professionals amb formació de Filologia Catalana. Segons dades de l'Agència de Qualitat Universitària (AQU) que fan referència al grau de la UB, el 96,7% dels estudiants estan treballant, i la majoria ho fan en feines del seu sector. El 83% havien estat contractats tres mesos després d'acabar els estudis. En el conjunt de les universitats catalanes, les matriculacions de Filologia Catalana han crescut un 21% en els darrers dos cursos.
Cartells i campanya a les xarxes
La campanya de la Generalitat posarà l'accent en aquesta alta demanda de professionals d'aquest sector i inclourà accions d'encartellament urbà, així com continguts a les xarxes socials per part de desenes de creadors i professionals. També hi haurà un filtre promocional per a TikTok i Instagram. La campanya "Tria Filologia Catalana" estarà activa tot l'any, amb continguts que s'aniran adaptant al llarg del curs, per promoure el grau de Filologia Catalana ja entre els estudiants de Batxillerat.
Tot plegat, la setmana que el Govern ha aprovat el pla de xoc per incrementar el nombre de places de cursos per aprendre català. El pla, pactat amb ERC, està dotat amb 8,8 milions d'euros i servirà per crear 30.000 noves places aquest any, amb l'horitzó d'arribar a 140.000 l'any 2026 i donar resposta així a la demanda per aprendre la llengua.