El Govern aspira a guanyar influència a la UE de la mà de l'Estat

El president Illa fa el primer viatge aquest dimecres a Brussel·les, on es reunirà amb Metsola per abordar l'ús del català al Parlament Europeu: "Hem de dialogar, convèncer i explicar per què és important"

El president, Salvador Illa, durant la reunió del Govern
El president, Salvador Illa, durant la reunió del Govern | Rubén Moreno / Govern
19 de novembre de 2024, 13:09
Actualitzat: 15:48h

El Govern ha aprovat aquest dimarts el "pla Brussel·les" per mirar d'influir des de Catalunya en les decisions de la Unió Europea. El pla, esbossat dimarts per Salvador Illa, vol "recuperar" la presència catalana a les institucions comunitàries, una línia que ja havia intensificat el Govern d'Aragonès amb reunions amb diferents comissaris. Illa es reunirà amb Roberta Metsola per abordar l'ús del català al Parlament Europeu i també vol incidir en el Comitè de les Regions, que celebra el 30è aniversari aquesta setmana. Tot plegat, en estreta col·laboració amb el govern espanyol, cosa que trenca la dinàmica dels últims anys.

La portaveu del Govern, Sílvia Paneque, ha detallat les característiques d'aquest pla. La prioritat és guanyar "influència", i fer-ho de la mà de l'Estat, en la línia de col·laboració institucional que ja és la marca de l'executiu socialista. El Govern situa com a "prioritària" la relació amb les institucions europees -el canvi de nom del Departament que comanda Jaume Duch no és casual- en uns anys que, segons Paneque, són "claus" per les decisions que s'han de prendre. "Volem que Catalunya tingui veu i presència continuada a Europa en un moment en què s'han d'acordar polítiques comunes que hem d'abordar i acordar", ha afirmat. 

Una de les carpetes del viatge és la reunió amb la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola. Illa li traslladarà la importància que té per Catalunya l'ús del català a les institucions europees i la "necessària aprovació" de l'oficialitat del català a Europa, pactada amb Junts fa més d'un any i que encara no s'ha aconseguit. La recepta per assolir-ho és "dialogar, convèncer i explicar per què és important". Hi haurà, però, altres reunions i Illa participarà en el Comitè de les Regions, una de les prioritats del Govern. "Hem de tenir presència i més influència i hi ha recorregut de millora", ha dit Paneque. L'últim president que hi va participar va ser José Montilla

I és que el Govern vol tenir presència en els "espais de decisió", ja sigui el Consell de la UE, la Comissió Europea o el mateix Comitè de les Regions, on hi haurà una "implicació directa" del president Illa. "Volem enfortir Catalunya com a euroregió", ha remarcat Paneque. També guanyar influència per contribuir en la presa de decisions sobre qüestions com ara la PAC, la modernització de les administracions o el finançament i els fons europeus destinats a regions. "És fonamental que Catalunya hi pugui incidir, volem estar presents on es prenen decisions que afecten directament els catalans", ha insistit la portaveu. Els àmbits normatius i les negociacions dels fons europeus són fonamentals.

En l'acció exterior, el Govern vol deixar clar el "compromís" amb els valors europeus i explicar als interlocutors europeus que ja s'ha "normalitzat" la situació a Catalunya. La sintonia i coordinació amb la diplomàcia espanyola serà total, a diferència de l'última dècada en què la Generalitat ha intentat tenir interlocució al més alt nivell al marge del govern espanyol. Illa serà a Brussel·les dimecres i dijous, i després viatjarà directament a Madrid, on tindrà reunió amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez. L'agenda de la trobada encara no està tancada i Paneque no n'ha volgut donar detalls.