Els efectes de la DANA s'han estès aquest dilluns a Catalunya. De matinada, els aiguats han inundat carrers de Tarragona i durant el matí han arribat a Barcelona, el Baix Llobregat, al Vallès i al Maresme. No s'han hagut de lamentar víctimes mortals, però sí que hi ha hagut afectacions a l'aeroport del Prat, s'ha aturat el servei de Rodalies i s'han hagut de tallar carreteres, que han quedat plenes d'aigua. El Govern ha seguit de prop l'avenç del temporal, amb dues noves reunions del comitè de seguiment de la DANA, però el pitjor ja ha passat. "Els episodis més intensos de la DANA han acabat", ha dit el president de la Generalitat, Salvador Illa.
Illa ha comparegut aquest vespre des de Palau per explicar que la situació, ara, és de prealerta, no pas d'alerta. Hi haurà pluges que poden ser intenses, però com són habituals durant la tardor. El president ha admès que la ciència meteorològica no és exacta, però ha remarcat que la situació és de prealerta. Es poden produir episodis de pluja que causin danys, però el president ha donat per "superada" la DANA. Tot i demanar prudència, ha dit que la situació més greu ja ha passat i que ara el país obre una altra etapa.
Des que es va activar l'alerta dimarts a la nit, el president ha dit que s'ha fet un seguiment detallat de la situació i s'ha pogut garantir la coordinació entre institucions i la bona comunicació amb els ciutadans. Des d'aquesta matinada fins ara, els Bombers han fet 885 serveis. No hi ha hagut cap dany personal i la crescuda dels rius ha estat significativa però controlada. Ja s'ha restablert el servei de Rodalies i no queda cap via principal tallada. Des del Govern creuen que els dispositius han funcionat bé.
"Estic satisfet, però la meteorologia no és una ciència exacta i ens hem trobat amb avisos sobrevinguts. A mesura que hem tingut avisos d'observació, hem actuat amb celeritat", ha dit el president, davant les crítiques d'alguns ciutadans que han dit que les alertes han arribat tard. S'ha sobreactuat després del que ha passat a València? "Hem actuat amb la màxima precaució i tenint molt present el que ha passat a la comunitat veïna", ha admès.
Recursos per actualitzar els plans de resposta
El president ha anunciat mesures que s'aprovaran aquest dimarts a la reunió del consell executiu. "Hem de preparar-nos millor per als efectes del canvi climàtic, hem de revisar planificacions, com ens protegim i com ens coordinem", ha afirmat. El Govern adoptarà quatre acords. El primer, sobre els plans de protecció civil actualitzats a tots els municipis. "No tots en tenen i adoptarem paquets d'ajuda tècnica i financera perquè en un període raonable de temps es pugui ajudar els ajuntaments perquè tinguin un pla vigent i actualitzat", ha remarcat.
Un segon acord se centrarà a actualitzar el model de Protecció Civil de Catalunya. Se n'encarregarà el Departament d'Interior. "Els serveis funcionen bé, però hi ha espai per posar-nos al dia i aprendre del que hem viscut aquests dies", ha dit Illa. S'hi destinaran "els recursos que convingui", amb l'objectiu d'actualitzar el model i millorar aquells aspectes on es pot millorar.
No es poden fer activitats en zones inundables: "Prendrem decisions"
El tercer acord que prendrà el consell executiu, que recaurà en el Departament de Territori, servirà per revisar totes les activitats en zones inundables a Catalunya. "Posarem en marxa els mecanismes jurídics i legals per garantir que totes les activitats estan en zones no inundables; caldrà prendre decisions i les prendrem", ha deixat clar. Molt probablement seran decisions "que no seran de bon gran", però el president ha dit que es prendran.
Poden ser activitats econòmiques o residencials que es duen a terme en situacions que poden ser afectades per inundacions. La consellera Sílvia Paneque les haurà d'identificar i jerarquitzar, amb l'objectiu de protegir la integritat de les persones. "Penso en tot el territori de Catalunya", ha afirmat. Es podria "deconstruir" al litoral? Illa no ho descarta. "Qualsevol activitat en qualsevol lloc i en la mesura que sigui pertinent i necessari, sense descartar-ne cap", ha dit, i ha insistit que les activitats s'han de fer "amb totes les garanties" i sabent que malgrat que hi hagi episodis d'aiguats es pot actuar de manera ràpida. "Volem aquest país i actuarem per garantir-ho", ha reblat el president.
El quart acord del Govern fa referència a les ajudes per donar suport a persones i activitats econòmiques -sobretot el Parc Agrari del Llobregat i les Terres de l'Ebre- per "corregir els desperfectes" dels darrers dies. Es farà "en col·laboració" amb el govern espanyol i ja s'estan coordinant els paquets d'ajudes amb el consell de ministres. Encara no s'ha concretat la xifra econòmica concreta.
Col·laboració "fins al final" amb València
Pel que fa al País Valencià, Illa ha garantit que el compromís d'ajuda els mantindrà "tot el temps que sigui necessari". "Catalunya estarà amb València fins al final", ha remarcat el president. La reconstrucció, ha admès, serà llarga i difícil, però ha demanat que "l'esperança" dels valencians s'ha de trobar en les institucions democràtiques, no pas en l'extrema dreta, que mira de fer forat aprofitant les destrosses de la DANA. "És en els moments de crisi quan hem de defensar les institucions, la lleialtat i la col·laboració, el bé comú i el servei públic; la solució no és fer desaparèixer els serveis públics, sinó reforçar-los", ha remarcat. En aquest sentit, ha condemnat la violència que es va viure diumenge a Paiporta.
Agraïment als alcaldes i bona col·laboració amb l'Estat
El president ha dit que es viu una "acceleració d'esdeveniments i d'informació", i també de "desinformació". Illa ha dit que és comprensible que la ciutadania vulgui explicacions i faci demandes, per això el Govern ha situat com a prioritat "garantir la protecció dels ciutadans" i "oferir tota l'ajuda i la solidaritat" al País Valencià.
"Vull donar les gràcies als ciutadans per haver seguit les recomanacions de Protecció Civil", ha dit el president, que ha assegurat que s'han evitat "mals majors" i s'ha facilitat la feina als cossos d'emergència i seguretat. Illa també ha agraït la feina als servidors públics, especialment als Mossos, policies locals, serveis d'emergències i serveis sanitaris i personal docent, que han hagut de "redoblar esforços" per protegir els ciutadans. "S'ha demostrat la necessitat de disposar d'una xarxa de serveis públics potent, preparada i eficaç", ha afirmat.
Illa també ha agraït la feina la resta d'administracions, començant pels alcaldes. "Són els que estan a primera línia i hem fet una feina ben coordinada", ha afirmat. El president ha destacat també la col·laboració amb el govern espanyol. "Aquest és el camí i la millor solució, i és el que demanen els ciutadans", ha afirmat.