"El tren viu a Espanya el millor moment de la seva història". Amb aquestes paraules ha tret pit el ministre de Transports i Mobilitat Sostenible, Óscar Puente, sobre el servei ferroviari a l'estat espanyol. Ha estat durant el transcurs d'una compareixença extraordinària al Senat forçada pel PP, que en els últims dies ha estat molt crític pel caos ferroviari que s'ha viscut en múltiples línies en ple estiu. Gairebé cada dia s'han produït incidències, les més greus a l'estació madrilenya de Chamartín.
Puente ha reconegut que existeixen "carències" que requereixen l'atenció i esforç del govern espanyol, però ha insistit que "mai" havia existit un "millor servei ferroviari". "Només falta escoltar que amb Franco els trens anaven millor", ha etzibat un dels ministres més estridents de la Moncloa.
També ha fet servir dades per defensar-se d'aquestes crítiques dels caps de l'oposició, parlant dels serveis que hi ha avui en comparació a anys enrere. "Els sis trens que es movien entre Madrid i Sevilla el 1992 cada dia arribaven a l'hora. No tenien gran mèrit. Ara arriben en hores el 76% dels trens diaris. És millor o pitjor el servei que prestem avui?", ha apuntat.
Óscar Puente treu pit del sistema ferroviari: "Aniria tanta gent amb tren si la conclusió fos que s'està prestant un mal servei? Són els espanyols masoquistes? No, els espanyols pugen al tren perquè estan satisfets"https://t.co/6k51NZuO0g pic.twitter.com/5UyW16e7QW
— NacióDigital (@naciodigital) August 23, 2024
Les crítiques de la dreta en les últimes setmanes han estat constants. Els populars han aprofitat els micros per fer del caos ferroviari una batalla. "Puente està més preocupat per jugar al golf que pel caos als trens", va etzibar fa uns dies la portaveu al Senat, Alicia García, per explicar que registraven la sol·licitud de compareixença.
A Catalunya, si bé han existit incidències puntuals durant l'estiu, l'última jornada crítica va ser el 12-M, durant la jornada electoral, quan es va produir una avaria per robatori de coure que va implicar uns 15 milions d'euros per arreglar-ho i més de dos mesos per restablir la normalitat.
Durant la compareixença del ministre, ERC i Junts li han retret la manca d'execució pressupostària i el "caos endèmic" que pateix Rodalies. La senadora republicana Laura Castel ha denunciat que els percentatges d'execució dels darrers plans de Rodalies "no arriben ni al 50%", mentre que el senador de Junts Eduard Pujol ha lamentat el "caos endèmic, secular i insostenible" de la xarxa. Al seu torn, Puente ha dit que és una "utopia" pretendre que la xarxa estatal i FGC "tinguin la mateixa protecció i eficiència".
En el torn de rèplica, Puente ha acusat els dos senadors de situar-se "en el discurs del greuge" i ha assegurat que Catalunya és la comunitat on més inverteix el ministeri de Transports. "Els resultats de l'esforç d'inversió requereixen anys i a Catalunya ara fa un temps que vam prémer l'accelerador després d'anys d'abandonament", ha dit. Puente també ha defensat que no és "just" comparar la xarxa de Rodalies amb la d'FGC perquè són de "magnituds incomparables".