Salvador Illa és fidel a les rutines. El president comença la jornada a primera hora del matí fent esport i és partidari d'omplir l'agenda per treure'n tot el suc possible. Ho han constatat els seus col·laboradors més estrets en els primers 100 dies al Palau de la Generalitat, on ha replicat el que feia al partit, ara amb projecció institucional. I el primer viatge oficial a l'estranger -amb Brussel·les com a destinació, tria meticulosament calculada- no alterarà el guió del líder del PSC. Illa serà a la capital comunitària aquest dimecres i dijous: tindrà l'agenda farcida de compromisos per desplegar la nova etapa de la diplomàcia catalana, ara amb l'Estat com a aliat, i també aprofitarà l'estada per exercitar-se si la meteorologia ho fa senzill. La setmana es tancarà a Madrid, amb el contacte amb Pedro Sánchez a la Moncloa, una fotografia que sintetitza el poder socialista.
Quan va confegir el Govern, el president ja va enviar un missatge amb l'elecció del nom de la conselleria -Departament d'Unió Europea i Acció Exterior- i el nomenament de Jaume Duch per pilotar-ne el funcionament. La prioritat era desplegar una nova estratègia diplomàtica en sintonia amb l'Estat, focalitzar els esforços a Brussel·les per incrementar la incidència en els espais de decisió comunitaris i traslladar a la Unió Europea que la "normalització" propugnada a Catalunya implica un canvi d'objectius respecte a l'etapa independentista, amb més interès pels deures econòmics que les aspiracions polítiques. Illa s'explicarà davant els actors europeus amb aquest guió, objectius recollits també en el Pla Brussel·les, aprovat pel seu executiu aquest dimarts, la vigília del viatge oficial que enceta el periple internacional del president.
En el programa de dimecres hi ha dues cites marcades en vermell per a Illa: la intervenció en català a la cita del Comitè Europeu de les Regions, en el marc del 30è aniversari d'aquest organisme consultiu de la Unió Europea; i la reunió amb la presidenta de l'Eurocambra, Roberta Metsola, amb l'ús del català a les institucions continentals al centre de la conversa. El president provarà de pressionar en favor de la llengua pròpia del país i sumar esforços amb el ministre d'Exteriors, José Manuel Albares, que també té encomanat aquesta legislatura fer possible l'oficialitat del català.
Posant el focus en el Comitè de les Regions, el Govern pretén fer evident l'interès per multiplicar el pes de Catalunya en els fòrums de decisió europeus i participar de debats transcendents com el del finançament i els fons europeus. Des de José Montilla, un president de la Generalitat no liderava la representació catalana en una institució que agrupa els interessos regionals i emet dictàmens sobre la legislació comunitària. "Volem enfortir Catalunya com a euroregió", ha recalcat la portaveu de l'executiu, Sílvia Paneque, aquest dimarts.
En sintonia amb la diplomàcia espanyola
A banda del pas materialitzat al Comitè de les Regions, el Govern vol esprémer el potencial català amb l'ajuda de la diplomàcia espanyola, ja sigui al Consell de la Unió Europea, la Comissió que lidera Ursula von der Leyen o el Parlament Europeu. A diferència d'etapes anteriors -especialment durant els anys àlgids del procés sobiranista-, el viatge d'Illa i la tasca de la conselleria de Duch ajudarà a desplegar una relació més fluida amb la Representació Permanent d'Espanya davant de la UE. Hi ha de contribuir la tasca de la delegació de la Generalitat a Brussel·les.
El Govern vol "fer sentir la veu" dels interessos catalans a Europa. Per això, Illa té previst transmetre la idea que Catalunya vol tornar a ser un dels "motors econòmics" del continent, per exemple amb participant en projectes de transició energètica, innovació tecnològica o drets socials. Aquest dijous, de fet, el president es reunirà amb el director executiu de Chips Joint Undertaking, Jari Kinaret, que pilota una iniciativa publicoprivada ambiciosa en el camp dels xips i la nanoelectrònica. L'Institut de Ciències Fotòniques de Barcelona és al capdavant d'un projecte que agrupa la força de la Comissió Europea, estats membre i el sector industrial.
El primer viatge oficial d'Illa es completarà amb tres reunions amb el lehendakari, Imanol Pradales; la presidenta de Navarra, María Chivite; i el president de les Canàries, Fernando Clavijo; i una conferència a l'European Business Summit, un dels espais de debat rellevants de Brussel·les. El president de la Generalitat estrena etapa diplomàtica, amb Catalunya avançant de la mà de l'Estat, just quan el govern espanyol persegueix tancar el nomenament de Teresa Ribera com a mà dreta de Von der Leyen. Una Ribera que aquest dimecres li pertoca explicar-se al Congrés per la dana al País Valencià.