Governs forts i un finançament «tractor»: les coordenades de Pimec per la investidura catalana

La Moncloa, malgrat l'absència a última hora de Pedro Sánchez, i la direcció de les pimes escenifiquen l'aliança estratègica en la festa anual de la patronal

El ministre Jordi Hereu, el president Pere Aragonès, Antoni Cañete, de Pimec, i l'alcalde Jaume Collboni.
El ministre Jordi Hereu, el president Pere Aragonès, Antoni Cañete, de Pimec, i l'alcalde Jaume Collboni. | Hugo Fernández
25 de juny del 2024
Actualitzat el 26 de juny a les 9:57h

Només l'acord que ja es veia imminent entre el govern espanyol i el PP per renovar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha impedit que Pedro Sánchez assistís al lliurament dels premis que atorga la patronal Pimec -que celebra els seus 50 anys- i que s'ha celebrat aquesta tarda al Palau Sant Jordi. Realment, la causa era de força major. Però Pimec ha congregat una munió de gent, amb una taula on hi havia, al costat del president de l'entitat, Antoni Cañete, el president Pere Aragonès, l'alcalde Jaume Collboni i ell ministre  d'Indústria i Turisme, Jordi Hereu, al costat d'una bona representació del poder econòmic. A la taula presidencial hi era en lloc central el president de Banc Sabadell, Josep Oliu.   

L'acte s'ha celebrat en plena lluna de mel entre el govern espanyol i Pimec. No és que no hi hagi discrepàncies entre l'executiu i la patronal de les pimes, però l'organització que presideix Antoni Cañete no amaga la seva satisfacció pel fet que, el maig passat, el govern Sánchez va reconèixer el paper  de les organitzacions empresarials que tenen la condició de més representatives en una comunitat autònoma i els va donar entrada en el Consell Econòmic i Social.

Aragonès: "No podem acceptar gat per llebre"

El president Aragonès ha assenyalat que si l'economia catalana viu un bon moment és "pel dinamisme de les pimes". "L'economia catalana disposa d'uns fonaments sòlids, que li donen resiliència", ha dit, destacant el creixement del 2,6% del PIB l'any 2023, el procés de reindustrialització, la bona salut de les exportacions i les bones xifres en ocupació. "Deixem un país molt millor del com el vam trobar", ha afirmat Aragonès, que ha fet una nova crida a disposar d'un bon sistema de finançament que "posi fi a un espoli fiscal insuportable perquè hi ha el risc d'estancar-nos. No podem acceptar gat per llebre. Necessitem la clau i la caixa". Aragonès ha dit que "si hi ha singularitats és aquesta, el dèficit que patim".

Antoni Cañete ha fet balanç del seu mandat, que ja entrarà en el seu quart any de mandat. Ha explicat que l'entitat té més de 130.000 associats, un 20% més que els que hi havia fa quatre anys, i que "han calgut 50 anys perquè les pimes tinguin veu pròpia en el diàleg social". Ha definit l'entrada de Pimec al Consell Econòmic i Social i a les meses de les pimes estatals com "un canvi de paradigma". Ha reclamat "afrontar amb valentia" els reptes del teixit econòmic, com l'absentisme i la formació, un context que "necessita governs forts, que governin". El president de Pimec també s'ha alineat en favor d'un sistema de finançament que doni robustesa al teixit industrial: "Ens cal un finançament just, que sigui tractor i no extractor de l'economia".

Jaume Collboni ha intervingut per fer un elogi del diàleg social entre els agents empresarials i econòmics, i ha aprofitat per defensar un "marc legal estable" i que "els governs siguin estables i governin". L'alcalde també ha destacat la importància de disposar de pressupostos aprovats i ha advocat per "fer les coses fàcils per a les empreses", destacant que l'Ajuntament paga a 21 dies, "que no està malament per una administració pública". 

El ministre Jordi Hereu ha elogiat el paper de Pimec en favor del diàleg social i l'ha vinculat als grans acords subscrits per les principals famílies polítiques europees, les que simbolitzen "més Europa" i rebutgen el populisme i l'extremisme. Hereu ha subratllat el sentit "històric" de ls representativitat llargament lluitada per les pimes: "Sou dues terceres parts de l'ocupació i el 99% del PIB industrial".  El ministre ha afirmat que "és necessària més indústria i millor turisme, i tenim molts fons per transformar les pimes".

Trencar amb un "monopoli"

Aquest dilluns, l'executiu espanyol ha fet una passa més i ha comunicat a Conpymes, la confederació de pimes a nivell estatal que Pimec va impulsar, que tindrà un vocal del Consell Estatal de la Pyme i de l'Observatori Estatal de la Morositat Privada. El president de Conpymes és José María Torres, membre de Pimec i una de les persones de confiança de Cañete. Torres, abans que comencés l'acte, no amagava la satisfacció que es viu a la patronal: "Hem trencat amb un monopoli", comentava en relació a la CEOE. Però les pimes esperen que la situació es dugui a la llei de representativitat que està prevista en el pla anual legislatiu. "És un compromís del govern", afirma Torres.

A Pimec i Conpymes, però, són conscients que la batalla no serà fàcil. I intenten evitar que se'ls etiqueti amb un determinat posicionament polític. José María Torres assenyalava que "mantenim interlocució amb tothom. Fa uns dies, en un acte a València, va assistir el vicepresdient del govern, que és de Vox".  

Pero el cert és que hi ha química entre Sánchez i l'organització de les pimes. Per Pimec, sempre en pugna amb Foment del Treball, el reconeixement de la representativitat és una manera de guanyar presència en els llocs de decisió econòmica. Per Conpymes, suposa trencar l'hegemonia absoluta que sobre les veus patronals ha exercit fins ara la gran patronal espanyola. 

er la Moncloa, el reconeixement de les pimes retalla d'alguna manera el poder de la CEOE en un moment de xoc entre l'executiu i Antonio Garamendi per la reducció d'horaris laborals que impulsa la vicepresidenta Yolanda Díaz. Aquest és el context en què ha tingut lloc la festa d'aniversari de les pimes catalanes.

Arxivat a