"A Espanya ens estan escombrant. Tenen diferenciat el cava espanyol i el cava català", explica Pere Llopart, cavista veterà i reconegut. Des del boicot al cava del Nadal de 2004, els cellers catalans han comprovat que l'única solució per mantenir les vendes és incrementar les exportacions a Europa i els Estats Units per compensar la caiguda del mercat espanyol. Pel que fa als vins, la majoria de les marques ja ni perden el temps enviant els seus comercials a Madrid i rodalies. No els compraran res.
D'aquí que els vins catalans hagin entrat en un procés de ràpida identificació amb el país. En molt pocs anys el català ha esdevingut la llengua hegemònica de l'etiquetatge i cada cop es valoren més les varietats de raïm autòctones, com la garnatxa o el xarel·lo. És l'opció comercial més viable, tant per incrementar la quota interior del mercat català com per competir en l'àmbit internacional, ja molt saturat de productes estàndard.
El mercat espanyol és cada cop menys interessant per a les empreses catalanes, en especial les més identificables com a tals. L'antic mite del mercat captiu ja només existeix entre els nostàlgics de l'encomienda, el quinto real i l'or de les colònies. És a dir, d'aquella Hispanitat que es commemora cada 12 d'octubre.
ARA A PORTADA
Publicat el 15 d’octubre de 2013 a les 21:59
Et pot interessar
-
Política Elisenda Alamany presenta candidatura per liderar ERC a les municipals del 2027
-
Política El PP celebra el nou ajornament en l’oficialitat del català: «Europa no paga xantatges»
-
Política Collboni envia una carta a 31 alcaldes europeus per demanar-los el suport amb l'oficialitat del català a la UE
-
Política Espanya persisteix per fer caure el mur contra l'oficialitat del català a Europa
-
Política El Parlament denuncia la desinversió de l'Estat en infraestructures i els socis d'Illa critiquen l'ampliació del Prat
-
Política La progressista Ana Ferrer s'aparta de la cursa per la presidència de la sala penal del Suprem i deixa via lliure al candidat conservador