Dimecres passat, el judici del cas Gürtel va donar un tomb espectacular. Va ser després que Francisco Correa hagués explicat detalls que esquitxaven de ple l'exsecretari general del PP valencià, Ricardo Costa. Segons Correa, Costa li havia assegurat que els actes del PP organitzats per una de les marques de la xarxa corrupta, Orange Market, eren pagats per un seguit d'empresaris. Álvaro Pérez, el Bigotes, i qui feia de comptable de la trama, Pablo Crespo, es van mostrar disposats a ratificar el testimoni de Correa. La fiscalia va demanar l'ajornament del judici fins divendres. Hi havia teca.
En efecte, Álvaro Péez i Crespo van testimoniar que el PP va pagar-los en negre els seus serveis durant les campanyes electorals dels anys 2007 i 2008. Segons ell, va ser l'expresident Francisco Camps qui va donar ordres a Ricardo Costa, en aquell moment secretari general del partit al País Valencià, que la trama Gürtel facturés actes de campanya a través de diversos empresaris. L'argumentari del P, intentant treure rellevància a tot el cúmul d'episodis que envolten la trama, amb el ministre Méndez de Vigo mirant de sortir del pas, és cada cop més fràgil.
L'expresident de la Generalitat valenciana, Francisco Camps, no pot ser jutjat per aquestes noves revelacions, que afecten les campanyes electorals dels anys 2007 i 2008, perquè ja han prescrit. Però la seva caiguda és el símbol de tot una estructura de poder que cau a terra pel pes feixuc de la corrupció. Manolo Mata , portaveu del PSPV a les Corts valencianes, i Jordi Sebastià, periodista, escriptor i diputat al Parlament Europeu per Compromís, analitzen per a Nació Digital les últimes revelacions de Gürtel.
Manolo Mata: "Rajoy va ser el beneficiari polític de Gürtel"
El portaveu socialista a les Corts valencianes, Manolo Mata, es mostra contundent després de les darreres revelacions del judici de Gürtel. Segons assegura a Nació Digital, "Rajoy va ser el beneficiari polític de Gürtel, d'aquelles campanyes en què el seu principal valedor dins del PP, Francisco Camps, en va sortir guanyador". Mata recorda la campanya de les esquerres valencianes, amb el seu lema "ja en tenim prou!", de fa deu anys, que no va aconseguir troba ressò en la societat valenciana.
Manolo Mata va ser un dels puntals de la campanya de Pedro Sánchez en les primàries del PSOE i alhora un dels dirigents socialistes més propers al president valencià Ximo Puig. El polític del PSPV sosté que "les revelacions d'aquests dies són només la punta de l'iceberg dl que vindrà, ja que assistirem als judicis d'altres branques de la Gürtel, com el que afecta al viatge del Papa, on van desaparèixer 5 milions d'euros, i a diversos contractes de l'administració. El que hem vist fins ara són els aspectes menys greus, com delictes electorals".
Mata expressa el sentiment de frustració de bona part de la societat valenciana després de deu anys de denunciar el que era evident. "A diferència de Jordi Pujol, a dia d'avui Francisco Camps encara manté els privilegis d'expresident".
Jordi Sebastià: "L'anticatalansme ja no dona rèdits"
Periodista i escriptor de prestigi, Jordi Sebastià és diputat de Compromís al Parlament Europeu. Segons ell, "les darreres declaracions de Crespo i el Bigotes fan caure la versió del PP que estàvem davant de casos aïllats de corrupció. Els casos aïllats són els dels dirigents del PP no imputats".
Sebastià repassa alguns dels afers més greus dels escàndols que arrossega el PP valencià: "Tenim un exconseller Blasco a la presó per furtar diners de la cooperació internacional. Tenim un grup del PP a l'Ajuntament de València amb només un regidor perquè la resta estan imputats per l'anomenat cas Imelsa".
El gran recurs del PP valencià sempre ha estat l'anticatalanisme, que servia per deslegitimar l'adversari Ara, però, això no dona reultats. Segons Jordi Sebastià, "la societat valenciana ha canviat aquests darrers anys. El nínxol de vot anticatalanista captable s'ha rduït i es trba ara en disputa entre el PP i Ciutadans". Sebastià explica el cas de Burjassot, d'on va ser alcalde, i on el missatge rabiosament anticatalanista del PP no va trobar ressò en les municipals del 2015, quan Compromís va revalidar el seu bastió municipal.
La pugna amb Ciutadans
Al País Valencià, es viu un xoc entre el PP i Ciutadans per l'hegemonia de l'espai de dreta com el que es viu a tot l'Estat, molt evident des dels resultats del 21-D a Catalunya. Jordi Sebastià explica que "el partit d'Albert Rivera té una estructura molt feble al País Valencià, amb un exportaveu a les Corts, Alexis Marí -marit de la diputada a Estrasburg Carolina Punset- que s'ha donat de baixa del partit". Per l'eurodiputat de Compromís, "Ciutadans gairebé no ha existit aquí però ara, amb tots els afers de corrupció, pot aixecar el cap. El que és clar és que la gran reserva que suposava amagar les misèries treient la bandera anticatalana ha mostrat els seus límits".
Gürtel encercla el PP: la fi de les coartades
Manolo Mata, portaveu del PSPV a les Corts valencianes, i l'escriptor Jordi Sebastià, diputat al Parlament Europeu per Compromís, analitzen per a Nació Digital les últimes revelacions del judici
Ara a portada
Publicat el 21 de gener de 2018 a les 19:30
Et pot interessar
-
Política Els Comuns, un any després del 12-M: defensors de l'habitatge amb una aritmètica a favor
-
Política El 60% dels ciutadans creu que el govern espanyol no ha donat prou informació sobre l'apagada, segons el CIS
-
Política Mor l'exalcalde d'Igualada Josep Maria Susanna
-
Política Els Comuns acusen ERC de presentar una proposta de taxa turística «calcada a la de Junts, el PP i Foment»