L'alcaldia de Badalona, doncs, està en joc. L'increment d'un regidor del PSC -els socialistes creixerien i n'aconseguirien cinc-, i els dos regidors que podrien assolir els comuns de Badalona dibuixarien una majoria d'esquerres a la ciutat. L'ascens de la coalició de Sabater i ERC (entre nou i deu regidors en lloc dels vuit que van sumar per separat el 2015) permetria a l'esquerra disputar a Albiol el fet de ser la llista més votada. Així, les aspiracions de tornar a governar i de situar el PP a l'oposició es podrien fer realitat.
L'enquesta realitzada per l'Institut Opinòmetre -amb una mostra de 600 enquestes telefòniques a residents de Badalona de 18 anys o més durant el 2 al 6 de maig- també apuntaria la possibilitat que Junts per Catalunya no obtingués representació a l'Ajuntament de Badalona. Actualment, la formació té dos regidors. Ciutadans es mantindria amb un regidor, enfosquit per l'ombra d'Albiol.

Enquesta encarregada per Guanyem Badalona-ERC. Foto: Institut Opinòmetre
La campanya a Badalona es caracteritza per una clara polarització entre Guanyem-ERC i el PP. I és que, malgrat arreu de l'Estat els populars encara assumeixen la patacada de les eleccions espanyoles del 28-A, Albiol -que ha amagat les sigles del PP en aquesta campanya- manté expectatives altes d'aconseguir l'alcaldia.
El canvi del 2015
Sabater es va convertir, l'any 2015, en la nova alcaldessa de Bdalona, la tercera ciutat de Catalunya en nombre d'habitants. Ho va assolir com a cap de llista de la plataforma Guanyem Badalona en Comú, i gràcies a un pacte de les forces d'esquerres. La candidatura de Sabater havia aconseguit, en aquells comicis, cinc regidors; el PSC, quatre; ERC, tres; ICV-EUiA, dos; i CiU, un. Aquella mateixa nit electoral les forces d'esquerres ja obrien la possibilitat d'arribar a un acord per desbancar el PP.
No obstant això, la candidata de Guanyem Badalona en Comú va acabar formant govern en minoria, únicament amb ERC i ICV-EUiA. Les negociacions amb el PSC no van finalitzar amb èxit, i les distàncies entre el govern i els socialistes van culminar el 2018, quan el PP, el PSC i Ciutadans van impedir l'aprovació dels pressupostos municipals. Això va provocar que Sabater els presentés lligats a una qüestió de confiança que, amb el vot a favor dels socialistes, no va prosperar. La moció de censura que va presentar el cap de files del PSC, Àlex Pastor, va prosperar el 20 de juny del 2018, amb el suport dels partits de dretes, motiu pel qual Sabater va deixar de ser alcaldessa, i el timó de l'Ajuntament de Badalona va recaure en Pastor.
Davant d'aquest escenari, Sabater s'ha tornat a encomanar a les esquerres per blindar el pas a Albiol, i ha apostat per una coalició que inclou Guanyem i ERC. Tot i la polarització -que també mostra l'enquesta-, és poc probable que els dos aspirants obtinguin la majoria absoluta, pel que finalment serà molt important el comportament de l'electorat de partits com els comuns o Junts per Catalunya, que podrien decantar la balança.