
- Les seves declaracions a la Universitat Catalana d'Estiu (UCE), a títol personal, assegurant que "és molt important que ETA hagi declarat una treva permanent i verificable però també és molt important que no es dissolgui", han generat un enrenou mediàtic a tot l'Estat. Pot argumentar el seu posicionament?
- Les meves paraules en el col·loqui posterior a la intervenció de Martin Garitano s'han tret fora de context. En primer lloc, no formo part de l'estructura dirigent de Solidaritat i no he fet declaracions en nom de ningú. La meva intervenció era informal i a títol personal, ni tan sols com a dirigent del PSAN. Les meves apreciacions eren una resposta a diverses intervencions del públic, dirigides a forçar determinades declaracions del representant de Bildu sobre la violència política. Martín Garitano ja ha dit que Bildu condemna qualsevol forma de violència política, però se'l volia forçar a dir que exigeix la dissolució d'ETA, paraula per paraula. En aquest context, jo vaig voler llançar un capot perquè no empaitem tant els bascos i dediquem els nostres esforços a empaitar per exemple al PP, que encara no ha condemnat el cop d'Estat franquista ni la repressió.
- Però vostè va dir que "és molt important que ETA no es dissolgui". Això és justament el més xocant.
- Jo he deixat molt clar el meu rebuig a la violència, i em reafirmo en la meva condemna a la violència al servei d'objectius polítics, vingui d'on vingui. La meva intenció era explicar que no em sembla bé que s'empaiti Bildu perquè faci una petició expressa de dissolució a ETA, perquè la dissolució ja vindrà pel seu temps, com ha passat amb d'altres processos arreu del món.
- Vostè ha vinculat la necessitat que ETA segueixi existint a l'arribada d'un nou govern a Madrid. Sense ETA no hi ha negociació possible per a la fi del conflicte polític a Euskadi?
- El que volia dir exactament és que la dissolució d'ETA vindrà segurament com a conseqüència de la negociació en un procés polític, i per tant, no cal dir dissolució avui, sinó que el temps i el no ús de la violència portaan a la dissolució d'ETA. I possiblement serà en un altre tipus de govern espanyol que no serà el que vingui ara. Aprofito per dir que els dos partits nacionalistes espanyols tampoc no tenen les mans netes i encara no han condemnat l'ús de la violència per a finalitats polítiques. Em refereixo als GAL i al franquisme.
- Condemna l'actuació d'ETA, però la considera necessària en una negociació per desencallar el conflicte basc, doncs?
- Vull que ETA no torni a utilitzar mai més les armes. I sobre la dissolució, jo no sóc ningú per a pronunciar-m'hi. Simplement dic que ja es produirà en el seu moment, i estic convençut que es produirà. Però serà conseqüència d'un procés polític més o menys llarg, no d'una dissolució immediata d'ETA.
- Una ETA inactiva, doncs?
- La presència d'ETA serveix per a forçar negociacions polítiques amb l'Estat, mani el PP o mani el PSOE. I s'ha de respectar el dret a decidir, i això els partits espanyols encara no han dit que estiguin disposats a fer-ho. Però insisteixo, rebutjo frontalment la violència política, mai més ús de les armes per a objectius polítics.
- ETA ha de ser un interlocutor en la negociació política?
- No sé quins han de ser els interlocutors; sí que sé que en tots els processos hi ha hagut una negociació política, i com a conseqüència d'aquesta, s'ha arribat a una situació de pau estable i definitiva.