Ibarretxe: «Tot està per fer i tot és possible»

"El futur polític d'Euskadi no s'ha de decidir en una negociació secreta, perquè ni el govern espanyol ni ETA representen la societat basca" rebla el polític basc. "Espanya està en crisi" sentencia

Publicat el 03 de novembre de 2010 a les 23:40
Ibarretxe durant la presentació en què ha defensat el dret a decidir. Foto: QS/ND

Recitant el clàssic “Tot està per fer i tot és possible” de Miquel Martí i Pol, l'ex-lehendakari Juan José Ibarretxe ha conclòs aquest vespre a Barcelona la presentació del llibre "El futur és nostre" (Dénia Editors, 2010) escrit per Koldo Ordozgoiti i que representa les "memòries polítiques" del polític basc. Una presentació de profund contingut polític i de forta càrrega emocinal. "El futur polític d'Euskadi no s'ha de decidir en una negociació secreta" sinó que "han de ser els homes i dones basques les que ho decideixin lliurement per vies democràtiques" ha sentenciat Ibarretxe només encetar la seva intervenció.  El veterà polític, en un discurs totalment en català, ha defensat "mirar el futur sense oblidar les arrels" i ha assegurat que "el conflicte basc té solució, que passa per donar la paraula a la societat".

Després d'assenyalar que "ETA no representa el poble basc i no li correspon cap protagonisme, però el govern espanyol tampoc representa aquesta voluntat del poble basc i no pot decidir per ell", Ibarretxe ha avisat que el futur polític d'Euskadi no ha de ser decidit "en negociacions secretes".

"Ha de ser decidit lliurement-ha dit-pels homes i dones basques mitjançant vies democràtiques", i en aquest punt ha defensat l'exercici del dret d'autodeterminació.

Ibarretxe també ha criticat la resposta negativa de l'Estat Espanyol a la reforma dels Estatuts basc i català. Per l'ex-lehendakari "els pronunciaments polítics tan rotunds" evidencien que "l'Estat Espanyol està en crisi" i el seu "fragilitat" hauria de comportar "la necessitat de refundar-lo ".

"El món canvia molt de pressa,-ha afegit-però el que roman immutable és la por de l'Estat Espanyol a reconèixer els drets nacionals d'Euskadi i Catalunya una cosa que es veu, per exemple, al negar-se encara a reconèixer la independència de Kosovo tot de la sentència del Tribunal Internacional que l'avala ".

Sobre ETA, ha indicat que "ha de desaparèixer" i que ha d'haver per la seva part "una declaració de renúncia a la violència prèviament a qualsevol negociació de pau".

Ara bé, ha matisat, "estic convençut que la millor manera de combatre la violència d'ETA, i de tota violència en general, és amb més democràcia, i una democràcia madura no es pot utilitzar com a excusa per retallar els drets polítics i les llibertats "dels ciutadans.

Segons Ibarretxe, "no és ETA la que divideix la societat basca, sinó que el que la divideix realment és negar-li el dret a decidir sobre el seu propi futur", i després de recordar que el Parlament d'Euskadi es va pronunciar fa temps a favor del dret de autodeterminació, ha apuntat que aquest dret figura reconegut en els acords internacionals sobre drets humans subscrits per Espanya.