Iceta fracassa en l'intent d'obrir una tercera via d'ordre

El candidat del PSC admet que no ha aconseguit ser "pal de paller" d'una alternativa "al bloqueig independentista", però assegura que "tard o d'hora" s'imposarà la seva aposta | El creixement de Ciutadans trenca les expectatives de remuntada del socialista, que es queda amb 17 escons, un més que en el 2015

Publicat el 21 de desembre de 2017 a les 22:10
El socialista Miquel Iceta ha fracassat en el seu intent d'obrir una tercera via d'ordre que superés els blocs a partir del 21-D. El candidat del PSC no ha pogut sobreposar-se a l'efecte de Ciutadans, i només ha pogut obtenir un diputat més que en el 2015, lluny de les expectatives del partit. Els socialistes han obtingut al voltant del 13,9% dels vots (poc més de 600.000, uns 79.000 més que en el 2015) i 17 escons. El nou l'ha guanyat a Barcelona, on el creixement de Ciutadans ha trencat les expectatives de remuntada del PSC.

Quan faltaven pocs minuts per les 23.30 h, Iceta ha llegit una declaració d'uns quatre minuts en català i en castellà amb la qual ha admès que no han obtingut el resultat que perseguien. Al partit estimaven que podien obtenir entre 21 i 23 escons com a mínim. "No hem aconseguit una majoria alternativa al bloqueig independentista ni hem aconseguit ser el pal de paller d'aquesta alternativa", ha reconegut. Això sí, ha recordat que des del 1999 no aconseguien millorar els resultats, i ha felicitat a la candidata de Ciutadans, Inés Arrimadas, per haver-se situat com el primer partit amb vots i escons.

Reclama a l'independentisme que no se salti la llei

Ha ressaltat que la majoria independentista veu "matisada" la seva victòria pel "retrocés" respecte al 27-S del 2015 i perquè no s'ha imposat en vots a l'unionisme, però ha incidit en el fet que els resultats l'habilita a formar govern. Li ha reclamat "descartar de forma rotunda la via unilateral i il·legal que tant ha perjudicat les institucions i el país". Ha insistit en el fet que "les solucions no es troben en l'independentisme ni en l'immobilisme", motiu pel qual pensa seguir reclamant "solucions acordades" que es tradueixin en un enfortiment de l'autogovern i una millora del finançament, amb diàleg "en el marc de la llei".

Malgrat el fracàs, Iceta s'ha mostrat convençut del fet que "tard o d'hora" la seva tercera via s'imposarà. "L'estabilitat política i la seguretat jurídica han de retornar com més aviat millor a les institucions catalanes per garantir el progrés econòmic i social del país", ha defensat, i s'ha ofert a tancar acords transversals en aquesta línia. "Les lleis poden i han de canviar", ha defensat, i ha reivindicat que la qüestió catalana és "un problema polític que requereix solucions polítiques".

Aquest divendres es reuniran per separat les direccions del PSC i Units per Avançar, el partit sorgit d'exdirigents d'Unió que s'ha presentat amb els socialistes al 21-D, per analitzar els resultats. Les trobades vindran marcades per l'ambient d'aquest dijous a la nit a la nit electoral dels socialistes a la seu del partit, al carrer Nicaragua de Barcelona: cares llargues, malgrat que Iceta ha estat rebut a la seva compareixença amb crits de "gran" i després l'han acomiadat amb una ovació. Ara els toca "recomposar-se" i tornar a treballar, ha indicat una veu socialista.
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=xiEw678H2Fk[/youtube]
El cinturó roig s'ha fet més taronja

Els socialistes han aguantat a Girona, Lleida i Tarragona, on han repetit els mateixos resultats que en el 2015, amb un diputat per demarcació excepte Tarragona, on n'han tornat a obtenir dos. El seu limitat creixement l'ha registrat a Barcelona, on ha guanyat un escó, i ha passat dels 12 als 13. El tradicional cinturó roig de l'àrea metropolitana, tradicional feu socialista, s'ha fet més taronja que mai per l'ascens de la candidatura que encapçala Arrimadas.

A Barcelona ciutat, Ciutadans ha guanyat en set districtes. En el més disputat del vot unionista, Nou Barris, Cs és on ha despuntat més, amb més del 31% dels vots, mentre que els socialistes han quedat com a segona força a molta distància, superant el 19% dels sufragis. La distància entre els dos partits s'ha evidenciat també a l'àrea metropolitana. A la segona ciutat de Catalunya, l'Hospitalet de Llobregat, que és la principal que governa el PSC amb Núria Marín, han tingut deu punts de diferència (33% versus 23%).

A Santa Coloma de Gramenet, on la primera edil és la socialista Núria Parlon, s'ha reproduït el mateix escenari. A Sabadell i Terrassa els socialistes han estat la quarta força. I, pel que fa a la resta de demarcacions, a Tarragona ciutat, on governen amb Fèlix Ballesteros d'alcalde, també s'han quedat a la quarta posició, com a Reus i Lleida, on el primer edil, Àngel Ros, no ha notat l'efecte del trasllat de les obres de Sixena a l'Aragó. A Girona ciutat, de nou, han quedat en el quart lloc. En tots els casos amb lleus increments.

El PSOE tutela els pactes

L'ombra de Pedro Sánchez s'ha fet evident sobre Nicaragua, la forma col·loquial amb la qual es denomina la seu del PSC, perquè està en aquest carrer. El líder del PSOE viatjarà aquest divendres a Barcelona per participar en l'executiva dels socialistes catalans i abordar les possibilitats de pactes postelectorals. Aquesta visita és fruit de la comissió política entre el PSC i el PSOE que es va crear després de la greu crisi originada perquè els catalans van trencar la disciplina de vot i van negar-se a abstenir-se a la investidura de Mariano Rajoy. Però la presència del socialisme espanyol no es limita aquí.

A la seu ha seguit l'escrutini electoral un reduït grup de militants que han explicat que militants del PSOE també han donat suport a la carrera a favor d'Iceta a les xarxes socials. Han aconseguit que ser 14 vegades trending topic a Twitter, o sigui ser el més popular en un moment determinat, amb alguna de les minicampanyes que han llançat. Asseguren que no han fet servir ajudes com els bot, i creuen que l'èxit els ha passat factura: fins a 300 comptes dels militants més influents han estat hackejats, han ressaltat. "Hi ha un abans i un després de Pedro Sánchez", ha defensat Carmen Soldán, del PSC.
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=KMY2vLQeRsw[/youtube]
Soldán va contribuir a muntar la campanya de suport a Sánchez a les primàries del PSOE, i l'ara secretari general del partit va arrasar a Catalunya davant de Susana Díaz amb un 81,9% dels vots. És de les èpoques amb més vincle entre els dos partits, ha dit una altra militant procedent de Sevilla, i això s'ha traduït en una elevada presència d'apoderats vinguts de fora de Catalunya per seguir la jornada electoral a peu d'urna. La sevillana María Iglesias ha xifrat en 256 els apoderats que militen al PSOE i que han vingut a donar suport al PSC aquest 21-D

L'alta participació legitima més el resultat

Després que hagin tancat els col·legis electorals i s'hagi fet públic el sondeig del Grup Godó, que donava un resultat inferior al que esperaven els socialistes, ha fet una breu compareixença el director de la campanya del PSC, Salvador Illa. Ha valorat positivament "l'altíssima participació", ja que considera que "donarà encara més legitimitat al resultat", però no ha fet cap referència als llavors possibles resultats. El socialista ha subratllat que la jornada ha estat "tranquil·la, sense incidents de cap mena", i en la qual "tothom que ha volgut ha expressat lliurement la seva opinió i vot".

Aquesta nit electoral havia de ser de comiat per al PSC, ja que es mudarà a una nova seu al Poblenou, però també perquè havia de deixar enrere les davallades contínues de vots que acumula des del 1999. Però l'increment ha estat més que discret. Iceta ha arribat a Nicaragua poc abans de les 19.00 h i ha dit que esperava que la participació superés la del 27-S. "Com més participació, més alegria per a tots els demòcrates", ha subratllat. A més, aspirava a que aquestes eleccions fessin possible "un canvi de rumb" i que ell fos president de la Generalitat. "Motiu de celebració hi haurà", ha assegurat abans de la nit, ja que com a mínim donava per fet que hi hauria remuntada del PSC.

Els socialistes havien arribat al final de la campanya amb optimisme. Totes les enquestes havien pronosticat que estaven en remuntada, i els càlculs del partit d'abans dels comicis vaticinaven que obtindrien entre 21 i 23 diputats o més. En el 2015 en van treure 16. Iceta havia reiterat durant la campanya que guanyaria en vots i escons, però ja era evident que difícilment ascendiria fins al primer lloc. Tot i això, per primer cop el PSC ha augmentat suports des del 1999. Les expectatives els feia pensar que aquí arrencava la carrera per tornar a governar a l'Estat.

Els socialistes es disputaven el vot de Ciutadans

A l'àrea metropolitana és on la formació havia centrat més els seus esforços per recuperar part del terreny perdut a costa de Ciutadans. A Barcelona ciutat considerava que podia esgarrapar sobretot vots dels "comuns". Fins i tot preveia que n'hauria obtingut alguns d'electors de l'antiga CiU que en el 2015 van optar per Junts pel Sí confiant en el fet que Artur Mas negociaria amb Mariano Rajoy. L'aliança electoral del PSC amb Units per Avançar, el partit que han format exdirigents d'Unió, també els podia haver ajudat al creixement, segons estimaven, però no han capitalitzat ni els 103.000 vots que Unió va obtenir en el 2015.

Iceta s'havia presentat com l'única opció del catalanisme moderat, i que podia trobar una solució per sortir de "l'embolic" que ha generat el procés independentista. En campanya va assegurar que no pensava fer president a un independentista (ni a Carles Puigdemont ni a Oriol Junqueras), ni tampoc a Inés Arrimadas (Cs) ni Xavier García Albiol (PP). Sí que havia demanat, en canvi, que Ciutadans, els populars i els "comuns" permetessin que pogués ser investit president. Totes aquestes condicions deixaven un escenari posterior al 21-D molt complicat de gestionar per a un Iceta que volia ser president, però que no serà.
 

Miquel Iceta valora els resultats electorals al PSC. Foto: ACN