- El DAFO del 12‑M: com hi arriben els partits?
- El pactòmetre del 12-M: totes les combinacions per governar Catalunya
- Qui guanya i qui perd amb l'avançament d'eleccions a Catalunya?
- Qui guanyarà les eleccions? Això diuen totes les enquestes per al Parlament
Salvador Illa ja pot centrar-se únicament en la campanya electoral que comença aquest dijous. La setmana del candidat del PSC ha passat per Madrid, on ha hagut de comparèixer dilluns al Congrés i aquest dimecres al Senat per donar explicacions sobre la seva gestió com a ministre de Sanitat, en el marc del cas Koldo de cobrament de comissions per la compra de mascaretes. Davant els atacs de l'oposició, especialment durs per la imminència de les eleccions a Catalunya, Illa s'ha refermat en la seva feina durant la pandèmia i ha negat cap irregularitat.
Malgrat els intents de desacreditar el candidat del PSC com a gestor, un perfil que ell intenta explotar, a la sala de màquines socialista no temen que el cas Koldo pugui perjudicar-los el 12-M. Al Senat, i més irritat que al Congrés, Illa ha apujat el to davant l'oposició i ha insistit que Sanitat no va fer cap contracte amb les empreses de Koldo García. L'assessor de l'exministre Ábalos és un dels principals investigats en el procediment per, presumptament, haver cobrat comissions gràcies a la compra de material sanitari en els mesos més crítics de la crisi sanitària. Illa apareix en el sumari, però no està imputat.
Els senadors han preguntat a l'exministre per la trobada amb Koldo al setembre. Illa ha estat taxatiu: "Va presentar-se al Ministeri i va demanar per veure'm sense cita, el vaig rebre, em va dir que tenia una empresa que podia ajudar amb el material sanitari i el vaig remetre als tècnics a través del meu gabinet". La trobada va durar "pocs minuts" i el resultat final va ser que Sanitat "no va contractar res" a l'empresa vinculada a Koldo, Solucions de Gestió SL. Illa també ha negat cap reunió amb altres investigats de la trama de corrupció.
Després de la trobada amb Koldo, l'exministre no va preguntar a Ábalos per què un assessor seu l'havia anat a veure. "No m'havia de dir res, perquè hauria actuat igual", ha afirmat. No li va comentar res, perquè "era irrellevant". "Vaig actuar d'acord amb el procediment i el resultat va ser zero", ha remarcat. Davant les preguntes de l'oposició -especialment d'ERC-, Illa ha insistit en les seves explicacions. "No va de saber-se la lliçó, els hi explico què va passar, el que passa és que no encaixa amb el que vostè voldria que haguéssim fet", ha retret Illa al senador d'ERC, Joan Queralt.
"El meu cap de gabinet no m'havia d'explicar què feia"
Víctor Francos, cap de gabinet d'Illa quan era ministre, va dir dilluns que Illa l'havia avisat que Koldo l'aniria a veure. Això va generar cert rebombori entre l'oposició, però Illa li ha tret ferro. "Li vaig dir al meu cap de gabinet que el trucaria i què havia de fer, i el resultat és que Sanitat no va comprar res", ha reiterat. "Tot el gabinet sabia perfectament el procediment, i el meu cap de gabinet no m'havia d'explicar què feia", ha afegit. No va tornar a veure's amb Koldo, ni va participar en cap reunió, ni tampoc hi va intercanviar correus electrònics, segons ha explicat al Senat.
L'empresa de Koldo, en unió amb Ferrovial, va formar part de les empreses habilitades perquè les comunitats autònomes poguessin comprar-los material sanitari. Illa ha explicat que aquesta unió temporal d'empreses s'havia d'habilitar perquè complia els criteris de capacitat i solvència. Ara bé, això no implicava un "compromís" de compra. "Se'ls habilitava perquè si les comunitats autònomes volien comprar ho poguessin fer", ha detallat l'exministre. Les comunitats van comprar alguna cosa? No ha posat la mà al foc, però ha reiterat que de Sanitat "no va sortir ni un euro" per a Solucions de Gestió ni tampoc per a la unió amb Ferrovial.
Els independentistes critiquen la gestió d'Illa
Els independentistes han aprofitat la compareixença d'Illa per criticar la seva gestió "pèssima" de la pandèmia i la "recentralització" de la compra de material sanitari. El senador d'ERC Joan Queralt ha protagonitzat l'interrogatori més intens i en alguns moments ha indignat Illa. Queralt ha arrencat criticant Illa perquè pretengui rebre felicitacions "per no haver comès irregularitats". "Als polítics se'ls ha de dir que ho han fet molt bé perquè no han comès delictes?", s'ha preguntat, i ha retret a Illa que tregui pit de no haver comès delictes. També ha criticat les "excuses" d'Illa quan ha recordat que la pandèmia va ser "un temps molt difícil".
Queralt li ha dit a Illa que ha anat "derivant" responsabilitats, cosa que denota una "gestió defectuosa", tot i que ha evitat parlar de "corrupció". El senador d'ERC, amb la mirada posada al 12-M, ha aprofitat per recordar que Aragonès va comparèixer al Senat per "defensar Catalunya" mentre Illa s'ha limitat a "defensar-se a ell mateix".
El senador de Junts Joan Baptista Bagué ha demanat "humilitat" al candidat del PSC i que no "presumeixi" de bona gestió, i ha recordat que Espanya va comprar molt per sobre del preu de mercat. "La gestió va ser molt deficient", ha denunciat. Bagué ha acusat Illa de "deslleialtat institucional" i d'impedir que els governs autonòmics poguessin actuar. "Quin aval, retallar les competències de les autonomies, quan vostè demà comença una campanya per presidir la Generalitat", ha reblat.
En resposta, Illa ha repassat alguns problemes que va tenir la Generalitat en la gestió de la pandèmia, però no ha volgut aprofundir-hi. "Era un moment d'excepcionalitat", ha dit. L'exministre de Sanitat ha lamentat que Junts no votés a favor de cap estat d'alarma i ha recordat també unes declaracions de l'exconseller de Salut Josep Maria Argimon, de Junts, avalant la gestió d'Illa al ministeri. "Espanya, atenent les seves característiques, va actuar amb decència", ha afegit. Illa ha conclòs recordant que aquest dijous comença la campanya i que per això els independentistes "diuen el que diuen".