Illa es vesteix de Pare Noel per desdibuixar l'oposició

El president reserva dos anuncis per a l'últim ple de l'any en habitatge i seguretat, i minimitza les queixes per la gestió del 112; la nova ERC s'estrena amb vells avisos, i la presència de Puigdemont sobrevola el Parlament per vuitè Nadal consecutiu

L'escó buit de Carles Puigdemont, líder de Junts, aquest dimecres al Parlament.
L'escó buit de Carles Puigdemont, líder de Junts, aquest dimecres al Parlament. | Tomàs González
18 de desembre de 2024, 12:50
Actualitzat: 12:53h

Abans de pujar l'escala noble del Parlament, a mà dreta, hi ha instal·lat un arbre de Nadal magnífic, d'anunci, d'aquells que sembla que s'hagi fet servir escaire i cartabó per col·locar-hi les boles. L'esperit nadalenc sobrevola l'últim ple de l'any, perquè el to és relativament menys agre -de llar d'infants, si es compara amb el Congrés dels Diputats- i tots els grups tenen ganes de portar-hi la carta als Reis. Darrere de Salvador Illa s'hi intueix, això sí, un sac vermell de Pare Noel: ve preparat amb dos anuncis per desactivar les queixes de l'oposició, que comença a treure el nas, i per mantenir el trineu pel carril central de la legislatura. Sense ornaments, però amb el nord més clar que la competència.

El primer regal que Illa deixa als peus de l'arbre de Nadal és que Catalunya serà la primera a aplicar el règim sancionador de la llei d'habitatge per a tots aquells que se saltin el topall de preus. Carbó, per tant, per als qui s'atreveixin a apujar el lloguer als inquilins, saltant-se si cal la normativa. Qualsevol que s'hagi vist en la tessitura de trobar pis a Barcelona -i més enllà- sap que és més probable descobrir la fórmula màgica dels Reis per ser a totes les cases la nit del 5 de gener que no pas complir amb segons quins requisits de propietaris, immobiliàries i fons d'inversió. Illa sap que, si vol tenir pressupostos quan arrenqui el 2025, ha de situar l'habitatge al centre. Els comuns, agraïts, ja els té al sarró.

Amb ERC s'hi haurà d'esforçar. El trineu del president tindrà més turbulències de les que s'esperava, perquè amb l'arribada d'Oriol Junqueras els republicans tenen ganes de fer-se "respectar", com repeteix cada vegada que té un micròfon al davant Elisenda Alamany, secretària general i portaveu del partit. Al grup parlamentari d'ERC hi haurà canvis, però en l'últim ple de l'any els protagonistes han tornat a ser vells coneguts com Josep Maria Jové -encarregat de preguntar a Illa- i Marta Vilalta, responsable d'interpel·lar el president en la compareixença sobre la gestió del 112. Jové ha demanat que els Reis portin "rectificacions" i "compliments" al PSC. En privat, què haurà demanat en clau interna?

En privat -o, és aviat, en la intimitat- és on parlava català José María Aznar quan necessitava els vots de Jordi Pujol, ja fa tres dècades. I és en públic que, a vegades, a Illa se li escapa el castellà. En campanya van ser molt comentades les relliscades del presidenciable socialista -va parlar de Bajo Llobregat i de Lérida; després va demanar disculpes-, i aquest dimecres ha dedicat una resposta breu a Alejandro Fernández -sempre amb l'esperit nadalenc incorporat; és aquell tiet que treu de polleguera el parent fidel al llaç groc- en castellà. Junts i ERC s'han queixat ràpidament, i el vídeo ha circulat a les xarxes. De moment, els retuits no han fet que Illa tingui menys diputats que abans de la relliscada.

Mònica Sales, portaveu parlamentària de Junts, entre Albert Batet i Josep Rius.
Mònica Sales, portaveu parlamentària de Junts, entre Albert Batet i Josep Rius. - Tomàs González

Per evitar relliscar, de fet, Illa s'ha guardat un segon anunci de cara a la compareixença sobre el 122, forçada per l'oposició després de la integració de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional espanyola al servei d'emergències. Quin? Que els Mossos, després d'una junta de seguretat al gener, tindran competències de seguretat als ports i als aeroports. A partir d'aquí, el debat ha estat previsible, cita en llatí inclosa de Ferran Pedret, portaveu del PSC. Sílvia Orriols, monotemàtica i monocromàtica, ha aprofitat per parlar d'immigració. Com Puigdemont en l'entrevista d'ahir al 3Cat, durant la qual se li va manifestar incomoditat pel regal enverinat que va ser pactar amb el PSOE les competències migratòries.

El líder a l'exili, per vuitè Nadal consecutiu, és protagonista indirecte a la cambra catalana. Des del 2017 que no pot trepitjar el Parlament, com recorda el sempre sol·lícit Albert Batet. Illa li respon que, de tot cor, voldria que tothom passés les festes a casa. L'amnistia, que va ser el regal estrella de l'any passat, encara no l'han pogut estrenar els principals destinataris. De moment, al Parlament, el 2024 es tanca amb anuncis, queixes previsibles i grups que, després de Nadal, canviaran la fesomia. El 2025 repartirà sort i, potser per això, el president ha tancat l'última intervenció apuntant que es dedicaria uns dies -l'agenda és frenètica- a descansar. Si el deixen, esclar.