Oriol Junqueras va moblar la seu nacional d'ERC ara fa 13 anys, quan va arribar a la presidència. Algunes coses, però, es van canviar de lloc quan era a la presó per l'1-O, i quan va tornar al carrer Calàbria no reconeixia del tot l'estructura. Després d'haver aconseguit de nou la confiança de les bases per pilotar la nau, tornarà a posar-ho tot al lloc que consideri envoltat d'un equip que no mourà res sense informar-lo prèviament. La distribució de la seu no és l'únic que canviarà, sinó que els moviments més rellevants seran al grup parlamentari de Catalunya i del Congrés dels Diputats. Encara no hi ha res decidit. De fet, no serà una de les prioritats dels primers dies de la nova direcció, però internament es dona per fet que el lideratge de Josep Maria Jové i Marta Vilalta al Parlament és qüestió de setmanes.
Ja fa mesos que als despatxos d'ERC de la cambra catalana es donava per fet que si hi havia una victòria de Junqueras, hi hauria canvis. Tant Jové com Vilalta s'han posicionat públicament al costat de Nova Esquerra Nacional, la candidatura de Xavier Godàs que va pugnar per la presidència. De fet, Jové era candidat dins d'aquesta llista. Com a possibles substituts després de la votació de dissabte agafen força els exconsellers i actuals diputats Ester Capella i Joan Ignasi Elena, que s'han manifestat al costat de Junqueras. Si bé l'exconsellera de Justícia va iniciar el procés congressual signant a favor del manifest per una renovació a ERC que després portaria a la configuració de Nova Esquerra Nacional, va cloure la campanya fent públic l'aval a Junqueras i pujant a l'escenari dissabte al costat dels membres de la direcció guanyadora.
"Trobarem la manera de combinar les coses de la millor forma", ha dit aquest dilluns Junqueras sobre possibles canvis al grup parlamentari. No ha descartat en cap moment que Jové i Vilalta siguin rellevats del seu lloc, si bé no ha posat una data per fer-ho. Segons el president d'ERC, toca donar "continuïtat al que és bo", així com renovar "les coses que no funcionen". Des de l'entorn de Junqueras estan a l'espera de veure si són Jové i Vilalta els que fan un pas al costat.
Però aquesta no és una possibilitat que contemplin a hores d'ara, i és que l'objectiu de Nova Esquerra Nacional és fer de "contrapoder" a l'actual direcció. "Que els tregui . Ell Junqueras] sabrà si vol donar la imatge d'anar purgant càrrecs després d'un resultat tan ajustat", apunta un dirigent de la candidatura perdedora a Nació, que recorda que del congrés de dissabte se'n desprèn un partit dividit, ja que Junqueras va guanyar amb el 52% dels vots.
Albert i Balsera, altres dos noms que prenen força
Si bé la lògica fa pensar que Capella i Elena -asseguts junts al Parlament tant en l'època de consellers com actualment com a diputats- serien els dos actius que podrien portar la batuta del grup, també hi ha altres dos noms que han guanyat centralitat en els últims temps, i que permetrien a la candidatura de Junqueras combregar amb el discurs de la renovació, ja que tant Elena com Capella fa molts d'anys que estan en política. Es tracta de Jordi Albert -actual portaveu adjunt- i Anna Balsera, diputada de Santa Coloma de Gramenet i molt propera a Gabriel Rufián, cap de files dels republicans a Madrid i home de confiança de Junqueras.
Executiva del 23-D
En qualsevol cas, els canvis hauran d'esperar, perquè ara l'equip del president té altres prioritats. En l'executiva de la setmana vinent, del 23 de desembre, es posaran les bases per crear tot el promès en campanya: la "comissió de la veritat" sobre l'estructura B, la "comissió de seguiment de pactes", i la posada en marxa de les ponències polítiques i estatutària, que centraran la segona fase del congrés. "Ara tenim prou feina per a enllestir la resta de coses", apunten veus de la candidatura de Junqueras. "De moment no hi ha res decidit", apunta un altre membre de l'entorn del president d'ERC sobre els canvis al grup parlamentari. No es nega, en cap cas, que s'acabin produint.
Qui està amb qui al grup parlamentari?
Actualment, d'entre la vintena de diputats que té ERC, la majoria -nou- són de la corda de Nova Esquerra Nacional. Es tracta, a banda de Jové i Vilalta, Irene Aragonès, Montse Bergés, Carles Campuzano, Raquel Sans, Tània Verge i Ruben Wagensberg. Al grup junquerista, s'hi emmarquen sis diputats. A banda de Capella, Elena, Balsera i Albert, també ho són Juli Fernández i Albert Salvadó. Pel que fa als diputats que no s'han posicionat, són Mar Besses, Laia Cañigueral, Najat Driouech, Josep Vidal i Jordi Viñas.
Ara bé, ben aviat es produirà un canvi després de la dimissió de Vilagrà, que deixa l'esfera política per tornar a la seva feina. La substituirà Lluïsa Llop, que tot just ha entrat a l'executiva de Junqueras com a secretaria nacional de projectes municipals. D'aquesta manera, en pocs dies la composició quedarà de la següent manera: vuit diputats de Nova Esquerra, set d'Oriol Junqueras, i cinc no-alineats.