Oriol Junqueras ha guanyat el congrés d'ERC i continuarà liderant el partit amb un equip renovat, Militància Decidim, que incorpora alguns membres de l'anterior executiva, però sobretot moltes cares noves amb un ADN marcadament municipalista. Hi ha republicans que són militants des de fa molts d'anys, d'altres que s'han sumat al projecte republicà recentment. També personalitats provinents del món sindicalista, o un alcalde que fa més de 25 anys que guanya al seu municipi amb majories absolutes. D'un total de 30 membres, qui són els principals dirigents de la nova etapa d'ERC?
1. Elisenda Alamany
Elisenda Alamany (Sabadell, 1983) és la número dos de Junqueras i ocuparà la secretaria general del partit en la nova etapa. Representa aire fresc en la gestió -mai ha ocupat un càrrec orgànic a la formació- i, alhora, és coneguda pels militants en tant que dirigent el grup municipal dels republicans a l'Ajuntament de Barcelona des que Ernest Maragall va plegar. A l'esfera municipal de la capital catalana hi va arribar després de ser portaveu parlamentària dels comuns, d'on va plegar, per impulsar tot seguit una plataforma sobiranista que va acabar pactant amb ERC a les municipals. A banda del vessant renovador que representa, la tria d'Alamany com a dos també respon a una voluntat de connectar amb la gent jove del partit. I una altra lectura política: va ser la líder de l'acord de govern amb el PSC de Jaume Collboni, que finalment no es va consumar. Serà una de les carpetes que haurà de reobrir amb celeritat el nou equip. En campanya, va rebre crítiques per referir-se a la segona volta com un "tràmit", i va demanar disculpes.
2. Diana Riba
A Sant Cugat Diana Riba (Barcelona, 1975) és ben coneguda per haver sigut la llibretera del Pati de Llibres i col·laborar en programes de ràdio per parlar de literatura infantil i juvenil. Pedagoga de formació, de la seva botiga al carrer Sant Ramon va passar a entrar amb freqüència al Parlament Europeu, com a eurodiputada, càrrec que ocupa des del 2019. Va ser un fitxatge directe de Junqueras, que li va proposar fer tàndem amb ell en aquells comicis per representar la repressió contra els líders independentistes, en tant que companya del també pres polític Raül Romeva. Aquest 2024 va renovar la confiança del partit per ser la cap de llista en les eleccions europees, i actualment és vicepresidenta del grup dels Verds/ALE. A banda, es va fer militant d'ERC el mes de juliol, en un moment crític de la formació, quan havia esclatat la polèmica pels cartells contra l'Alzheimer. No ha ocupat mai cap càrrec orgànic al partit i ara serà l'adjunta a la presidència.
3. Oriol López Mayolas
Oriol López (Mollet del Vallès, 1978) repeteix a la direcció nacional del partit, on fins ara havia ocupat càrrecs vinculats a la coordinació municipal i la coordinació interna. De la màxima confiança de Junqueras, és militant d'ERC des del 2003 i té un perfil marcadament municipalista. Ha sigut regidor portaveu a l'Ajuntament de Mollet entre 2009 i 2023, on s'ha presentat fins a tres cops com a cap de llista. Actualment, consta com a assessor a la vicepresidència segona de la Diputació de Barcelona. En la nova etapa serà el secretari general adjunt, al costat d'Alamany.
4. Pau Morales
Si hi ha una persona que té l'estructura i les normes internes del partit al cap, aquesta és Pau Morales (Vilassar de Dalt, 1994). Bregat en el Jovent Republicà, on va ser portaveu entre 2016 i 2020, també va estar implicat a l'Ajuntament del seu municipi com a regidor i tinent entre 2015 i 2019. Va ser diputat al Parlament en l'última legislatura, encarregat especialment de la carpeta de l'habitatge, i des del 2022 forma part de l'executiva nacional com a secretari d'organització del partit, una de les carteres que més dedicació requereixen i que més coneixement de l'estructura interna exigeixen. Serà el nou vicesecretari general d'organització i lluita antirepressiva.
5. Arés Tubau
Portaveu del grup municipal d'ERC a Rubí entre 2007 i 2016, va entrar a governar a la ciutat arran dels pactes entre PSC i ERC, a partir dels quals va exercir com a tinenta de l'àrea de comerç, educació i política lingüística. Després d'estar en la primera línia en l'àmbit municipal, ha exercit d'assessora dels governs de Sant Cugat i Sabadell, amb un ampli coneixement, per tant, de les ciutats vallesanes. En l'àmbit extrainstitucional, ha sigut educadora social acompanyant persones en risc d'exclusió sociolaboral. Serà la nova secretaria general adjunta, i també assumirà feminismes i LGTBIQ+. Tindrà un pes rellevant.
6. Isaac Albert
Responsable de comunicació de la campanya de Militància Decidim, Isaac Albert i serà el nou vicesecretari general de comunicació, entrant per primera vegada a l'executiva nacional del partit. Prové de l'àmbit municipal. Ha sigut tinent a l'Ajuntament de Terrassa, i portaveu adjunt d'ERC a la Diputació de Barcelona. També va formar part del Govern de Pere Aragonès, com a conseller i president del Consell d'Administració de Centrals i Infraestructures per a la Mobilitat i les Activitats Logístiques (CIMALASA), l'empresa pública del departament de Territori.
7. Joan Plana
Conegut a les comarques gironines, Joan Plana és un dels responsables intel·lectuals de la candidatura i serà el nou vicesecretari general d'estratègia, ocupant per primer cop un càrrec a l'executiva nacional. Llicenciat en història i graduat en comunicació cultural, sempre interessat en política i impulsor de pòdcasts sobre crònica negra i història, ha estat conseller comarcal a l'Alt Empordà. Després de ser president de la secció local d'ERC a Roses durant més d'una dècada, va esdevenir alcalde de la ciutat el 2021. El 2024 va aconseguir que ERC guanyés les eleccions municipals per primera vegada en la història del municipi, però un pacte entre Junts i el PSC va impedir que continués governant. És molt proper al cap de files d'ERC a Madrid, Gabriel Rufián, que també dona suport a la candidatura de Junqueras.
8. Laura Pelay
Laura Pelay és l'aposta que representa el sindicalisme en la candidatura de Junqueras. Ha sigut membre de la direcció nacional d'UGT, on ha desenvolupat diferents tasques i la darrera etapa ha ocupat la vicesecretària general. Va ser secretària general del Departament de Salut durant la conselleria d'Alba Vergés, que la va acabar cessant durant la gestió de la postpandèmia. Sense càrrecs previs a l'executiva nacional del partit, actualment és regidora a l'Ajuntament de Vilafranca del Penedès i ocuparà la cartera del món del treball, ciutadania i partit obert.
9. Jordi Fàbrega
Jordi Fàbrega és una figura icònica dins ERC, ja que és alcalde del seu municipi, Sant Pere de Torelló, des del 1999 per la formació republicana. De fet, durant els set mandats en què ha guanyat, ho ha fet per majoria absoluta, i en els últims comicis, sense oposició. Abans havia sigut militant del Moviment de Defensa de la Terra. Va ser delegat del govern a la Catalunya Central i és portaveu d'ERC a la Diputació de Barcelona. Serà el nou secretari nacional de municipis republicans.
10. Jordi Coronas
Regidor a l'Ajuntament de Barcelona, en la pugna per liderar la federació a Barcelona va formar part de la llista encapçalada per Patrícia Gomà, que va perdre el congrés per la mínima. Actualment és president d'ERC Horta-Guinardó, i va ser conseller de districte entre 2007 i 2015. No ha format mai part de l'executiva del partit i s'ocuparà de la secretaria nacional d'estratègia metropolitana. És molt proper a l'exconsellera Ester Capella, que va avalar la llista de Militància Decidim.