Illa evita posar pressió a ERC pels pressupostos: «Cap urgència i molta serenitat»

El president de la Generalitat, que compareix després d'aprovar el pla de Govern, apunta que li "agradaria" reunir-se amb Junqueras després de Nadal i confia que la nova etapa política a Catalunya permeti deixar enrere el "patiment" del procés

Salvador Illa, aquest dilluns a la reunió del consell executiu.
Salvador Illa, aquest dilluns a la reunió del consell executiu. | Jordi Bedmar
23 de desembre de 2024, 12:24
Actualitzat: 14:11h

El president de la Generalitat, Salvador Illa, sap que ha de cuidar al màxim els socis de la investidura, especialment a ERC, i no traslladar-li pressió per l'aprovació dels pressupostos després que el partit d'Oriol Junqueras hagi viscut un tens procés congressual. És en aquest sentit, que el dirigent socialista ha decidit comparèixer després de l'última reunió de l'any del consell executiu amb un missatge de tranquil·litat cap als republicans, tot i que els comuns apressin per activar els comptes. "Urgència cap. Molta serenitat. El Govern no s'aixecarà de cap taula i tindrà una actitud de generositat per arribar a acords", ha dit en una compareixença des de la sala de premsa de Palau.

Illa ha comparegut de manera excepcional després de la reunió del consell executiu. Habitualment és la portaveu del Govern, la consellera Sílvia Paneque, qui fa aquest tipus d'intervencions. Ara bé, el president ha volgut atendre personalment els mitjans de comunicació per anunciar que s'ha aprovat el pla de Govern per la legislatura, i també per fer un petit balanç dels mesos de gestió del 2024. Al torn de preguntes, a banda de treure pressió als socis, ha garantit el que farà "tot el que hagi de fer" perquè hi hagi comptes, i s'hi ha mostrat optimista, ja que sap que van lligats amb els acords d'investidura.

"Respectarem els tempos de totes les formacions polítiques", ha insistit. En el marc d'aquesta negociació pressupostària, també ha apuntat una possible trobada amb Junqueras un cop s'hagin acabat les vacances de Nadal per posar fil a l'agulla a la negociació pressupostària. "M'agradaria poder veure'm amb Junqueras a l'arrencada del curs polític", ha apuntat.

I no ha parlat únicament de Junqueras. També ha tornat a ser preguntat per una possible visita al líder de Junts, l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, a Waterloo, on continua pel seu exili. Illa no ha tancat la porta a res, però tampoc ha apuntat un calendari per una trobada. "M'agradaria que fos aquí, obrir una nova etapa i acabar amb el patiment. Si es produeixen novetats en seran coneixedors", ha declarat.

En aquest punt, ha insistit que la seva acció política està destinada a obrir una nova etapa marcada per un ambient polític diferent. Així, ha assegurat que el seu Govern està intentant "crear les condicions per a superar les situacions de patiment" que considera que es van donar durant el camí cap a la independència. "Jo parlo d’una nova etapa que tots volem que superi aquest patiment. Això no vol dir que ningú hagi de renunciar a les seves idees. Però deixem enrere episodis que no són bons i han generat patiment i malestar", ha afegit.

D'altra banda, Illa ha explicat que la consellera d'economia, Alícia Romero, té previst fer al gener una ronda de contactes amb els grups parlamentaris i amb la societat civil per presentar-los el decret de pròrroga pressupostària i per seguir treballant en els pressupostos del 2025.

Pla amb cinc eixos pel postprocés

La compareixença s'ha produït després que el conjunt dels consellers hagin donat llum verda al full de ruta del Govern, el pla que preveu seguir durant la legislatura, tot i que s'ha plantejat per posar les bases d'unes transformacions amb l'horitzó de la pròxima dècada. Es tracta d'un document extens, emmarcat en el postprocés, i que fixa cinc eixos de treball amb 260 mesures. Les prioritats, de manera resumida, són quatre i ja s'ha anat detallant els darrers mesos: es posarà el focus en la reforma de l'administració, en l'habitatge, la seguretat i la millora dels serveis públics. El pla incorpora els acords d'investidura amb ERC i els comuns, amb el finançament singular com a peça fonamental que determinarà l'èxit o el fracàs del retorn del PSC a la Generalitat.

"L'objectiu és la prosperitat compartida; el camí per arribar-hi, recursos i reformes; i l'actitud, col·laborativa", ha declarat el president durant la seva intervenció. També ha fet una llarga reivindicació d'un model amb uns serveis públics forts, i una política orientada i pensada "per ser útil", resoldre els problemes i no crear-ne de nous. "El 2025 Catalunya ho té tot perquè ens vagi bé. Ara, no s'hi val badar. Hem d'estar centrats", ha afegit. En aquest punt, ha demanat al conjunt de forces parlamentàries que estiguin "a l'altura", tenint ambició però "tocant de peus a terra". "Jo estic disposat a continuar mantenint una actitud de diàleg, obertura i generositat", ha reblat.