El World in progress Barcelona aspira a convertir-se en un fòrum influent en la vida política i empresarial en la nova etapa que viu el país després del procés i amb l'arribada del PSC al Govern i amb el PSOE a la Moncloa. La fortalesa de les jornades impulsades pel Grupo Prisa -propietari del diari El País i la Cadena Ser- es visibilitza en el desembarcament de polítics de primera línia, però també de dirigents europeus rellevants, com els exprimers ministres italians Matteo Renzi i Enrico Letta, aquests dies a la capital catalana. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va inaugurar la jornada dilluns, i també hi va intervenir el president de la Generalitat, Salvador Illa, en una exhibició de múscul socialista. Illa també ha estat l'encarregat de tancar el congrés aquest dimarts, i ha presentat davant l'establishment la seva recepta contra el retrocés democràtic.
El president proposa més democràcia, més institucionalitat al servei de la "prosperitat compartida", més integració europea i menys fronteres, més multilateralitat, més confiança en la ciència més humanisme tecnològic. I en aquest sentit, ha presentat una Catalunya "que proposa i actua", que "s'implica" amb Espanya i Europa, i que abandona "el plany i la queixa". Si dilluns va citar Maragall, avui l'escollit ha estat Raimon Obiols, un dels intel·lectuals de referència del president, en la defensa d'una Catalunya que fa "política responsable" i que "té en compte les possibilitats concretes d'allò que promet i les conseqüències d'allò que fa".
En un moment d'incerteses i d'auge dels discursos d'odi, Illa ha identificat sis eixos en què governs i ciutadans s'han d'ubicar. Entre la democràcia i l'autocràcia, el president ha garantit que Catalunya estarà "sempre al costat de la democràcia", i ha fet una crida a "defensar-la cada dia a tots els nivells". Entre institucionalitat i desgovern, ha receptat unes institucions més fortes, al servei dels ciutadans. També ha reclamat més multilateralisme i menys unilateralitat i reivindicat "l'imperi de la llei" davant d'aquells que volen que prevalgui "la llei del més fort". En aquest sentit, ha defensat una Catalunya "plural i unida" que ha d'apostar per una Espanya "plural" dins d'una Europa "federal".
Precisament un dels fenòmens més importants actualment és el de la immigració, que utilitza l'extrema dreta per guanyar vots. Per donar-hi resposta, Illa ha promès solidaritat. "Catalunya no aixecarà noves fronteres, sinó que construirà ponts de solidaritat", ha assegurat, i ha repetit la premissa a través de la qual abordarà l'arribada de nouvinguts: "Tothom qui vingui a millorar Catalunya és català i tots tenim els mateixos drets i deures". El Govern ha situat com a prioritat desactivar els discursos d'odi, amb mesures com una llei de barris per millorar els serveis públics, més polítiques d'habitatge i més seguretat als barris.
El president també ha situat Catalunya al costat de la ciència i en contra del negacionisme, davant qüestions cabdals com l'emergència climàtica. I també al costat de l'humanisme tecnològic "al servei de les persones". La seva recepta, verbalitzada en un discurs de poc més de deu minuts i que ha combinat el català i el castellà, l'ha resumida en "més Europa i menys banderes", "més lideratge públic", "més diversitat i menys uniformitat" i "més política i menys antipolítica".