Illa prescindeix dels delegats de la Generalitat als Estats Units i als Balcans

Eric Hauck, establert al sud-est d'Europa des del 2017, deixarà el càrrec d'aquí a quinze dies; Isidre Sala, enviat del Govern al país nord-americà, ho farà a finals d'any

Eric Hauck i Isidre Sala, en dues imatges d'arxiu.
Eric Hauck i Isidre Sala, en dues imatges d'arxiu. | Nació
11 de novembre de 2024, 17:40
Actualitzat: 18:23h

Primers canvis del Govern que presideix Salvador Illa en matèria d'acció exterior. Eric Hauck deixarà de ser el delegat de la Generalitat als Balcans, mentre que Isidre Sala, responsable als Estats Units, ho farà el 31 de desembre, segons detallen diverses fonts consultades per Nació. Tots dos van ser informats divendres de la setmana passada que ja no es comptaria més amb els seus serveis. Formalment no són alts càrrecs, sinó que tenen un contracte laboral d'alta direcció amb l'administració catalana. Per tal de rellevar Hauck i Sala, es posarà en marxa un concurs públic, que és el procediment establert per la Generalitat per triar els responsables de les delegacions.

Hauck va ser escollit el 2017, en ple moment àlgid del procés, i va ser destituït durant l'aplicació de l'article 155. Després va ser restituït en el càrrec, quan Ernest Maragall va assumir la conselleria d'Acció Exterior sota la presidència de Quim Torra. Sala, abans de ser nomenat delegat als Estats Units i al Canadà, era director general d'Afers Globals del Departament. Del 2004 fins al 2014 va treballar a Acció, de la qual va ser responsable de la divisió de cooperació internacional durant els últims sis anys a l'agència.

L'encarregat de comandar la conselleria d'Unió Europea i Acció Exterior és Jaume Duch, exportaveu del Parlamenrt Europeu i un dels fitxatges estrella d'Illa en l'aterratge a Palau. Una de les primeres decisions que va adoptar Duch va ser la de situar Ester Borràs com a delegada de la Generalitat a Brussel·les. Borràs, fins ara, havia treballat a l'ambaixada espanyola davant la UE: "Tindrà com a funció principal reforçar i ampliar les relacions entre el govern de la Generalitat i les institucions europees", va assegurar l'executiu en el moment del nomenament. Duch, fa unes setmanes, va assenyalar que Illa disposaria d'una agenda de reunions al "més alt nivell" en matèria comunitària.

L'estratègia internacional passa, a grans trets, per reforçar el paper de Catalunya com a "regió" europea, amb èmfasi en els Quatre Motors d'Europa; aprofundir en la coordinació amb l'Estat -ja no es busca driblar la diplomàcia espanyola, com en altres moments- i avançar en l'oficialitat del català. El Departament d'Unió Europea i Acció Exterior -el canvi de nom no és casual- s'ha fet seu també el compromís amb les delegacions a l'exterior, però sense l'aspiració d'actuar com paraambaixades. Fa unes setmanes, fonts consultades per Nació refermaven que la xarxa de delegacions "es consolidarà i s'ampliarà", com consta a l'acord d'investidura signat amb ERC, i ho farà "al marge d'ideologies".

Sense desatendre el que passi a la resta del món, el focus de l'acció exterior se centrarà, si més no en l'arrencada de la legislatura, en la UE, que també comença un nou mandat. Duch té bona entrada a les institucions comunitàries, després d'haver-hi dedicat bona part de la seva carrera professional. "El coneixen, saben qui és, i si això pot ajudar, endavant", admeten des del seu entorn. Sense cap aspiració de competir amb la diplomàcia espanyola i des de la posició que li correspon a Catalunya, el Govern d'Illa pretén incidir a Europa amb un paper important en fòrums com el Comitè de les Regions o aprofundint en l'aliança dels Quatre Motors d'Europa. També es vol potenciar l'àmbit mediterrani.