COMUNICAT DEL DEPARTAMENT D'INTRERIOR DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA
El secretari general del Departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Boada, acompanyat pel director dels Serveis Territorials del Departament a la Catalunya Central, Carles Llussà, i l'intendent cap de la Regió Policial Central, Miquel Esquius, s'ha reunit avui amb l'alcalde de Solsona, Xavier Jounou, i altres alcaldes de la comarca per explicar-los les investigacions que estan duent a terme els Mossos d'Esquadra sobre la suposada presència d'avionetes que presumptament llancen iodur de plata per desfer núvols de tempesta.
Â
Boada ha explicat als alcaldes que els Mossos d'Esquadra van obrir una investigació arran d'una denúncia presentada el 24 d'agost de 2007 per l'alcaldessa l'Ajuntament de Castellar de la Ribera, Teresa Canal, i, fins ara, no han trobat indicis sobre aquestes suposades avionetes ni sobre la utilització de iodur de plata amb les finalitats denunciades des de l'Ajuntament.
"Els Mossos mantenen varies línies d'investigació obertes perquè davant la preocupació del territori, la nostra obligació com a Departament responsable de la seguretat és donar resposta, i la policia està treballant, com ho fa amb totes les denúncies que es presenten", ha dit el secretari general.
L'alcalde de Solsona, Xavier Jounou, ha agraït "sincerament al secretari general del Departament d'Interior el seu gest de desplaçar-se al territori per escoltar i atendre les nostres inquietuds i dissipar els dubtes, tinguin fonament o no".
Joan Boada ha explicat que des de la presentació de la denúncia, tant la Unitat de Seguretat Ciutadana com el Grup Rural de l'ABP del Solsonès han intensificat el patrullatge per les zones presumptament sobrevolades per tal de fer un seguiment, i adreçar-s'hi quan reben trucades alertant de la presència d'avionetes, però no s'ha aconseguit mai veure'n cap.
Actualment, de la investigació, se n'ha fet càrrec la Unitat d'Investigació Regional per tal de fer més comprovacions. Segons Boada, els Mossos han mantingut contactes periòdics amb els afectats, i se'n va poder obtenir la matrícula d'una avioneta que va sobrevolar la zona. Un cop fetes les gestions pertinents, es va comprovar que es tractava d'una avioneta d'una escola de vol que no tenia relació amb els fets.
L'Associació de Defensa Vegetal "Terres de Ponent" va fer campanyes fins l'any 2004 amb cremadors situats als camps i amb llançadores de coets carregats de iodur de plata que es disparaven de manera automatitzada, amb l'objectiu de reduir o desfer la mida de la pedra, però no la de trencar la bromada i per tant evitar les pluges.
De les investigacions dels Mossos es desprèn que hi ha almenys dues empreses a Espanya que venen iodur de plata, l'una amb seu a Saragossa i l'altra a Madrid. Les dues empreses han afirmat que durant l'any 2008 no han fet cap venda d'aquest producte i que al llarg del 2007 hi van tenir cinc compradors, que ara estan sent investigats per veure si tenen alguna relació amb la zona. "És una de les línies d'investigació que mantenen obertes els Mossos d'Esquadra", ha aclarit el secretari general.
Els Mossos també han contactat amb els responsables de l'aeròdrom de Sabadell per tal de conèixer el funcionament dels vols privats i han conclòs que les avionetes que es podrien utilitzar per a aquesta pràctica no serien avionetes convencionals, sinó que haurien de tenir un motor i una potència més grans per tal de permetre maniobrar i portar la càrrega a ruixar enmig d'una tempesta.
Res a veure amb la sequera
D'altra banda, Joan Boada ha informat els alcaldes que el Servei Meteorològic de Catalunya i la Universitat de Barcelona acrediten que no hi ha evidència científica sobre l'existència de nivells de contaminació significatius ni perillosos en l'aire, l'aigua superficial i el sòl de les àrees implicades en la lluita anticalamarsa per l'ús de productes químics (principalment iodur d'argent).
Segons els científics, la sembra esporàdica o sistemàtica de núvols no produeix disminució de la precipitació sobre l'àrea afectada o les comarques properes. "El que és segur és que aquesta pràctica, si es fa, no té res a veure amb la sequera que estem patint", ha assegurat Boada.
Tot i això, des de l'ABP Solsonès s'han donat instruccions perquè en el moment que es detecti o es rebi l'avís que hi ha un avió sobrevolant la zona i a continuació plogui es procuri recollir mostres d'aigua de la pluja per poder analitzar-la i veure si conté restes de iodur de plata.
En aquest sentit, els Mossos, que mantenen contactes periòdics, en la seva tasca de proximitat, amb els pagesos de la zona, els han demanat ser informats de seguida que es puguin localitzar avionetes quan hi hagi previsió de tempestes.
A la reunió d'avui també hi han assistit el president del Consell Comarcal del Solsonès, Marià Chaure, i els alcaldes de Llobera, Josep Colell; de Pinell de Solsonès, Benjamí Puig; de Castellar de la Ribera, Maria Teresa Canal; d'Olius, Ramon Sala; el president de l'ADF "Sòl Verd", Armengol Riart; el sotsinspector Joan Carles Vidal, cap de l'ABP del Solsonès i el caporal, Francesc Lunar, cap d'Investigació de l'ABP del Solsonès.