Joana Ortega es treballa el Marroc

Signa un acord amb Rabat perquè funcionaris marroquins vinguin a Barcelona a formar-se | Expressa el seu "desig de reforçar les relacions de cooperació bilaterals"

Publicat el 05 d’octubre de 2013 a les 17:00
El ministre de la Funció Pública del Marroc, Abdelaâdim Guerrouj, i la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega. Foto: Generalitat de Catalunya

Un terç dels més de 835.000 marroquins que viuen i treballen a l'Estat espanyol resideixen a Catalunya. Això és, uns 270.500. Així doncs, tant el govern marroquí com la seva ambaixada i el consolat a Barcelona podrien acabar tenint una certa importància en el procés català. De fet, durant l'onada de consultes populars sobre la independència, des de l'independentisme ja van sorgir veus que van alertar del paper contrari que podria haver estat jugant el consolat marroquí, sense que s'arribés a confirmar. Ara, la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, ha establert contacte directe amb el govern del regne alauita i mirar així d'aconseguir una bona percepció de Catalunya per part de la classe dirigent marroquina.

Aquesta setmana, Ortega s'ha desplaçat a Rabat i hi ha signat una declaració d'intencions amb el ministre de la Funció Pública, Abdelaâdim Guerrouj, perquè directius de l'administració pública marroquina rebin formació a Catalunya. La Generalitat, mitjançant un comunicat oficial, ha expressat que aquest pacte visualitza el seu "desig de reforçar els vincles d'amistat i les relacions de cooperació bilaterals entre Catalunya i el Marroc".

Gràcies a l'acord, càrrecs directius de l'administració pública del Marroc, tant de la central com de la regional, vindran a Barcelona per assistir a cursos de l'Escola d'Administració Pública de Catalunya (EAPC), que habitualment ja forma a funcionaris de diverses administracions públiques per ajudar-los a millorar les seves rutines laborals, i millorar així el servei al ciutadà.

Aquesta línia de col·laboració s'inscriu en el Pla Catalunya-Marroc, un instrument de coordinació i reforç de les relacions entre els dos països. Per a l'aplicació de la declaració d'intencions es crearà un comitè de pilotatge que es reunirà un cop a l'any, alternativament a Catalunya i al Marroc, per preparar un pla d'actuació anual i examinar i avaluar el resultat de les activitat dutes a terme. Barcelona i Rabat, doncs, ja tenen fil directe.