Jornada decisiva per a la immersió

El TSJC delibera aquest dimecres sobre el futur de l'actual model educatiu català

Publicat el 06 de març de 2012 a les 18:37
La pancarta amb el lema 'Per un país de tots, l'escola en català' a la manifestació de dilluns 12 de Setembre Foto: ACN

El ple de la Sala Contenciosa-Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) es reuneix aquest dimecres per deliberar sobre el recurs interposat contra la seva interlocutòria que instava la Generalitat a aplicar la sentència del Tribunal Suprem (TS) que obligava a facilitar que el castellà pugui ser llengua vehicular a l'escola. El ple de la sala, al qual es preveu que acudeixin més d'una vintena de magistrats, ha d'aprovar per majoria un dictamen a favor o en contra de la immersió lingüística. Si la majoria de magistrats no aprovessin la proposta del ponent, aquesta s'hauria de debatre i modificar, o es podria donar un altre termini per tornar a presentar una altra proposta o fins i tot canviar de ponent.
 
El 2 de setembre passat es va fer pública una interlocutòria del TSJC -datada del 28 de juliol- que donava dos mesos de termini a la Generalitat perquè apliqués les mesures necessàries perquè el castellà sigui llengua vehicular a l'escola, aplicant així una sentència del Suprem del desembre del 2010. La sentència del Tribunal Constitucional (TC) que va retallar l'Estatut considera el castellà com a llengua vehicular a l'ensenyament juntament amb el català i un grup de pares va demanar empara al Suprem, que els va donar la raó.
 
Els pares van demanar al TSJC l'execució de la sentència del Suprem i l'alt tribunal català va instar el Departament d'Ensenyament a donar explicacions sobre les mesures preses després de la sentència del TS. El Govern va aportar dades estadístiques sobre el model lingüístic educatiu i concloïa que calia continuar amb el model d'immersió per garantir l'exigència legal de ple domini de les dues llengües cooficials en finalitzar l'ensenyament obligatori. El TSJC va considerar "insuficients" aquestes explicacions.
 
Ensenyament va presentar un recurs a la interlocutòria, on va defensar l'actual model d'immersió lingüística i remarcava que en cap cas una sentència del Suprem pot modificar el règim lingüístic del sistema educatiu previst en la Llei d'Educació de Catalunya (LEC). A més, va recordar que tota la jurisprudència anterior avalava la immersió i que cap norma vigent a Catalunya exclou el castellà com a llengua vehicular. El TSJC va decidir suspendre l'ultimàtum de dos mesos que havia donat al Departament mentre resolia aquest recurs.
 
Passi el que passi amb la decisió del TSJC, el més previsible és que sigui recorreguda davant del mateix Suprem per la part que hagi perdut: la Generalitat o els pares demandants, que reben el suport de Convivencia Cívica Catalana.
 
Clam social en defensa de la immersió
La interlocutòria va generar un fort rebuig social. El 12 de setembre, milers de persones van sortir al carrer per concentrar-se a places de desenes de poblacions d'arreu de Catalunya en defensa del sistema d'immersió lingüística convocats per la plataforma Somescola.cat . La mateixa plataforma també va portar la reivindicació a l'inici del curs escolar. Per la seva banda, l'associació Escola en Català va organitzar una campanya d'enviament de cartes als 23 magistrats del TSJC per demanar-los que no executin les sentències del Tribunal Suprem que posarien fi al model d'escola en català i acceptin el recurs presentat pel govern català.
 
De fet, la comunitat educativa es va pronunciar en contra de la interlocutòria. Sindicats, associacions de pares i mestres es van posicionar en contra d'un canvi en el model d'escola catalana i a favor de mantenir el sistema d'immersió lingüística.