Josep Lluís Alay, director de l'oficina de Carles Puigdemont, ha estat amnistiat per l'Audiència de Barcelona pels delictes de prevaricació i de malversació dels quals se l'acusava. En una interlocutòria feta pública aquest dilluns, el jutge considera que el procediment encaixa en els casos previstos dins de l'amnistia, i que per això se li ha d'aplicar. Els fets encara estaven pendent de judici, i tenien a veure amb un viatge d'Alay a Nova Caledònia com a observador del referèndum d'autodeterminació. La Fiscalia havia arribat a demanar tres anys de presó i disset d'inhabilitació per al director de l'oficina de Puigdemont -de baixa per un ictus del qual s'està recuperant- en el marc de la causa.
Com ho justificava el Ministeri Públic? "Tenint en compte les funcions [d'Alay] que tenia encomanades com a oficina de l'expresident Carles Puigdemont, quan l'acusat va reclamar els imports indicats com a despeses del viatge a Nova Caledònia, ho va fer sabent que es tractava d'un viatge personal i aliè a les seves responsabilitats i que no existia cap raó que justifiqués el pagament a càrrec de la dotació pressupostària pública, de la qual ell mateix tenia control i gestió", mantenia la Fiscalia, que n'excloïa els funcionaris implicats. Segons aquesta versió, es va produir un "perjudici" a l'administració autonòmica encara que els treballadors públics no hi col·laboressin de manera conscient.
Tenint en compte que la llei d'amnistia serveix per oblidar penalment aquells casos en què els acusats ho estiguessin per fer tasques de suport a dirigents del procés -a l'estil del que ja va passar amb Miquel Buch, per exemple-, l'Audiència de Barcelona fa servir aquest argument per beneficiar Alay. "En les dates assenyalades, entre les funcions d'Alay hi destacava la de fer costat a l'expresident en els assumptes i matèries que aquest disposés i altres funcions que se li encarreguessin", manté la justícia. Com que aquests fets estaven vinculats "directa o indirectament" al procés i als seus líders, s'opta per amnistiar els delictes de prevaricació i de malversació. Aquest últim, però, és complex.
De fet, Puigdemont no ha rebut l'amnistia perquè el Tribunal Suprem considera que la llei no inclou cap supòsit que el pugui beneficiar. L'Audiència de Barcelona, en aquest sentit, assenyala que no hi ha hagut enriquiment per part d'Alay. El director de l'oficina de Puigdemont encara té una altra causa pendent, la del cas Volhov, que està en mans del jutge Joaquín Aguirre i que té a veure amb la trama russa. El 26 de juny, Alay va demanar ser amnistiat també en aquest procediment, perquè considerava que el jutge estava actuant de manera "desobedient i prevaricadora" en el marc de la "persecució política" que veu en la causa. De moment, la sala encara no s'ha pronunciat.