Junts descarta asseure's a la taula de diàleg: «No ens deixem arrossegar per cants de sirena»

El secretari general del partit, Jordi Turull, assegura que seria millor posar en marxa un grup de Whatsapp per agendar les trobades de la mesa i insta l'independentisme a "recosir" la unitat

Arrencada del congrés de Junts a la Farga de L'Hospitalet.
Arrencada del congrés de Junts a la Farga de L'Hospitalet. | Junts
16 de juliol de 2022, 11:00
Actualitzat: 18:18h
La segona fase del congrés de Junts ja està en marxa. L'han obert la presidenta de la formació, Laura Borràs, i el secretari general, Jordi Turull, que comanden el partit des del 4 de juny en el conclave celebrat a Argelers. La taula de diàleg, que es tornarà a reunir a finals de juliol -així ho van pactar els presidents Pedro Sánchez i Pere Aragonèsen una reunió a la Moncloa-, ha centrat el discurs de Turull. "No ens hem de deixar arrosssegar per cants de sirena enverinats. Ara, de sobte, a Sánchez li agafa un desfici perquè Junts estigui a la taula, però amb la gent que diguin ells i a parlar del que diguin ells. I nosaltres, a fer bondat. Que sàpiguen que aquesta taula només serveix per quedar que tornaran a quedar. Millor que facin un grup de Whatsapp", ha ironitzat el secretari general del partit, que ha insistit que la taula necessària és que la s'hauria de posar en marxa per recosir la unitat de tots els actors de l'independentisme, per ara inexistent. Una intervenció amb la qual, de nou, Junts descarta asseure's a la mesa de negociació en els termes que està formulada entre ERC i el PSOE.


"Sempre hem dit que taula de negociació ha de ser amb garanties, i per l'amnistia i autodeterminació. Si és per això, veiem-nos. Per fer de socorristes d'un naufragi electoral del PSOE, no. Sánchez és capaç d'ofegar Catalunya per quedar-se a la Moncloa", ha remarcat Turull, que també ha retret el funcionament d'altres "taules" com les que estan quedant en evidència amb els àudios de l'excomissari José Manuel Villarejo, que demostren els moviments per acabar amb l'independentisme. "No ens deixarem intimidar", ha ressaltat l'exconseller, que ha demanat "passar a l'acció". "Ja prou de veure-les venir, d'estar pendents de Madrid. Comença a ser hora que fem coses perquè a Madrid tornin a estar pendents de nosaltres", ha remarcat.

En clau interna, Turull ha fet aquesta reflexió: "Hem de posar les llums llargues i pensar en gran, en quin país ambicionem en tots els ordres. Horitzó i objectiu nacional", ha reflexionat el dirigent del partit, que ha indicat que hi ha "reptes ingents". "No hem de dedicar-nos als retrets, a les proclames i a les excuses. Junts va néixer per assolir la independència. Vam néixer per això, i no ho podem oblidar", ha ressaltat l'exconseller de la Presidència, amb un discurs molt més polític que el de Borràs, centrat en bona mesura en la seva situació personal, que també és un del principals debats que afronta el congrés d'aquest cap de setmana i que es trasllada a les ponències que es debaten.

"La repressió és una estructura de l'Estat, i creieu-me: sé del que us parlo. He viscut un moment especialment dur. Us vull agrair les mostres de suport", ha apuntat Borràs en referència a l'escrit de Fiscalia, que li demana sis anys de presó i 21 d'inhabilitació pel cas de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). La presidenta del Parlament ha apuntat que la manca d'empatia i "d'empara" en els moments de "màxima dificultat" és la "més gran mostra d'inhumanitat en la dimensió personal i d'indiferència en el terreny institucional". "Per això us puc donar les gràcies. Les mostres d'empatia em demostren que Junts no és ni inhumà ni indiferent davant les injustícies. Prestigiar el Parlament és defensar-lo davant d'un Estat que ens vol agenollats i atemorits", ha indicat. Turull ha arrencat el discurs dient que "se'ls gira molta feina" a la gent que la vol "fer caure".

Pressió a Junts per ser a la taula de diàleg
Que Junts s'allunyi de la taula i que a Palau ja donin per descomptat que tampoc s'asseuran a la delegació catalana del juliol no vol dir, però, que tant Aragonès com la Moncloa, amb missatges coordinats, els pressionin per ser-hi. La ministra Isabel Rodríguez va indicar ahir que el millor escenari seria la inclusió de tots els actors de les dues coalicions -ERC, Junts, PSOE i Unides Podem-, però per ara és una fotografia de concreció difícil. Les delegacions, en tot cas, sí que variaran: Aragonès i Sánchez no formaran part de la mesa. Es dona per feta la presència de Roger Torrent i Laura Vilagrà, i també que la delegació estatal -de cinc ministres a Barcelona al setembre- es reduirà. Fonts de la Moncloa remarquen que no han establert contactes directes amb Junts com a partit perquè facin el pas de nomenar consellers per ser a la mesa. A Palau i a l'executiu espanyol es té pactat que la taula continua sent "de govern a govern".

El front de Madrid és on més vies d'aigua s'han produït entre ERC i Junts. No només per les discrepàncies evidents al Congrés -aquest debat de política general n'ha tornat a ser un exemple diàfan-, sinó per l'enfocament de les relacions amb el govern espanyol. La reactivació del diàleg no s'ha escapat de les tibantors habituals entre socis i, de fet, a Palau ja donen per fet -així ho detallen diverses fonts consultades per NacióDigital- que, en cas de concretar-se aviat una reunió de la mesa de negociació, Junts se'n tornarà a quedar fora. Ho argumenten amb el fet que el partit, per boca de la seva portaveu a Madrid, Míriam Nogueras, ha repetit aquesta setmana l'argumentari posat en circulació fa uns dies per la cúupula de la formació:no faran de "socorristes" d'una taula que "no funciona". Turull ha aprofundit de nou en aquest argumentari.

Tanmateix, segons les fonts governamentals consultades, encara no s'ha tractat en els espais de coordinació què passarà en cas que la taula sigui convocada oficialment. És a dir: només en el moment que s'hi trobi espai en el calendari -com així ha estat de cara a l'última setmana de juliol, segons l'acord entre presidents- es traslladarà als òrgans de coordinació què fer amb l'alineació de la part catalana. L'any passat, Junts va proposar quatre noms -Jordi Puigneró, Jordi Turull, Jordi Sànchez i Míriam Nogueras- dels quals només un, el del vicepresident, s'adeia al criteri fixat per Aragonès i la Moncloa, que es manté per la futura trobada, seguint el que van tornar a solemnitzar la setmana passada Vilagrà i Bolaños: només hi poden anar consellers i ministres. "Encara no hem entrat en aquests detalls", remarquen fonts de Presidència. Es farà aviat.