Junts pel Sí, dels «empresaris pel Sí» als «sindicalistes pel Sí»

Proclames a favor de Valeo i Solvay, empreses en risc de deslocalització | Junqueras aporta motius "macro" i "micro" per defensar la independència

Publicat el 18 de setembre de 2015 a les 11:44
La candidatura independentista Junts pel Sí ha demostrat aquest divendres la seva versatilitat a l'hora de dirigir-se a amplis segments de la població. Si, dilluns, el president de la Generalitat i número quatre de la llista, Artur Mas, es reunia amb empresaris independentistes, aquest divendres el líder d'ERC i número cinc, Oriol Junqueras, ho ha fet amb un centenar llarg de sindicalistes per exemplificar el suport al procés de part del món del treball. Entre d'altres aspectes, Sindicalistes pel Sí proposa "constitucionalitzar els drets laborals i sindicals", amb l'objectiu de "superar el marc legal actual, heretat dels vells i caducs Pactes de la Moncloa de la transició postfranquista i empitjorat en les reformes laborals darreres".

La vicepresidenta del Govern, militant d'UGT i número vuit de la candidatura, Neus Munté, ha traçat un paral·lelisme entre els sindicats i la llista liderada per l'exeurodiputat d'ICV Raül Romeva i formada per CDC, Demòcrates, ERC, MES, l'ANC i Òmnium: "La pluralitat dels nostres sindicats està fora de dubte, i des de Junts pel Sí n'hem après. Com als sindicats, persones que vénen de sectors i d'ideologies diferents s'uneixen amb un únic objectiu: ajudar el company, defensar els seus drets i tirar endavant."

Durant tot l'acte hi ha hagut proclames a favor de Valeo i Solvay, en risc de deslocalització. "Volem treballar i viure a Catalunya", han acabat corejant els assistents en finalitzar la trobada.

La necessitat de disposar d'eines europees

Junqueras, en prendre la paraula, ha justificat des del punt de vista macroeconòmic la necessitat d'un estat català: "Als 80, la indústria de l'automòbil dels EUA patia per la competència de la indústria japonesa. I què va fer la indústria dels EUA? Doncs va pressionar el seu govern perquè pressionés el govern del Japó perquè aquest pressionés les indústries automobilístiques japoneses perquè milloressin els sous dels seus treballadors. I això va millorar la qualitat de vida de tots plegats".

Explicat aquest fet, ha assegurat: "La Unió Europea té una capacitat de pressió brutal quan signa un acord comercial preferent amb un tercer país. Si aquesta força la utilitzés per garantir millor condicions laborals, democràtiques, econòmiques... les condicions de tots nosaltres també millorarien significativament. I necessitem tenir veu en aquesta Europa."

Tot seguit, referint-se a Sant Vicenç dels Horts, municipi del qual n'és alcalde, ha explicat: "El canvi més decisiu i eficient que hi hem fet és l'ensenyament. Des de sempre que tenim la taxa d'atur més alta del Baix Llobregat. Ara, els nostres estudiants tenen una taxa d'èxit escolar que supera en molt la mitjana catalana i estatal, per sobre del 85%. Si un ajuntament tan modest com el nostre aconsegueix fer-ho, vol dir que tot el país ha de poder fer-ho. Si no ho estem fent, és perquè no ho estem fent prou bé."

Un centenar llarg d'assistents a l'acte de Sindicalistes pel Sí, al Casinet d'Hostafrancs. Foto: Bernat Ferrer/Nació Digital.

 

Totes les notícies de Junts pel Sí de les eleccions del 27-S

Totes les notícies de les eleccions al Parlament 2015 27-S

Enquestòmetre: tots els sondejos de les eleccions del 27-S

Perfils: qui és qui a Junts pel Sí

Gràfic interactiu: totes les llistes del 27-S per demarcacions

Totes les fotos de la campanya de les eleccions del 27-S