JxCat i ERC acceleren i seuen a la taula la CUP per tancar un acord dijous

Els republicans plantegen no votar la resolució per legitimar Puigdemont si no hi ha una entesa sobre govern i full de ruta abans del ple | Si els terminis es compleixen, el pacte es podria fer públic divendres i la investidura efectiva seria la setmana que ve

Publicat el 26 de febrer de 2018 a les 20:21
Objectiu: tenir un acord global tancat aquest dijous. Aquest és l'horitzó amb què treballen JxCat i ERC, que aspiren a arribar al ple d'aquesta setmana amb una entesa plena per arrencar la nova legislatura i que inclogui tots els aspectes que l'envolten. Les divergències són ja limitades, però tot just aquest dilluns han reprès els contactes amb la CUP, que va despenjar-se de les negociacions quan el president del Parlament, Roger Torrent, va ajornar la investidura entre retrets creuats i els anticapitalistes van exigir un principi d'acord entre les dues grans candidatures independentistes abans de reincorporar-s'hi. La legislatura, ara sí, camina cap al desbloqueig.

La data del ple com a termini límit per a l'acord rau en què llavors el Parlament vota una proposta de resolució que JxCat va registrar en solitari per legitimar la figura de Carles Puigdemont. ERC ha avisat les últimes setmanes que no mourà fitxa fins que es tanqués un acord global, i precisament la legitimitat de Puigdemont és una de les seves quatre potes, junt a la investidura, el programa de govern i l'estructura del Govern. És per això que, segons fonts dels republicans, el partit d'Oriol Junqueras es planteja no votar la resolució si llavors no hi ha entesa en els altres pilars del pacte. En privat, la candidatura presidencial insisteix que no hi ha "marge" per al desacord en el text.

ERC, però, lamenta que JxCat impulsés unilateralment aquesta iniciativa -que ja s'havia tractat en les negociacions-, cosa que posa pressió a les converses. De no tirar endavant, suposaria un nou cop en la moral independentista, per bé que sempre hi hauria l'opció que es retirés just abans del ple a l'espera d'assolir l'acord.

[blockquote]El sobiranisme treballa amb l'horitzó d'un acte de legitimació de Puigdemont a Brussel·les que se celebraria abans de la investidura efectiva[/blockquote]
En tot cas, els republicans creuen que una manca d'entesa abans de dijous suposaria un desgast per a les dues formacions, ja que ERC patiria per no haver-la votat i JxCat per no haver vist legitimat el seu líder. La fórmula de la proposta de resolució va aparèixer en el primer estadi de la negociació com a possibilitat en cas que -com tot indica que passarà- Puigdemont no sigui ser investit efectivment pel Parlament.

De Brussel·les al Parlament

En tot cas, segons el calendari ideal dels de Junqueras, aquest acord tancat dijous s'hauria de fer públic divendres, i aquest diumenge ja es podria escenificar a Brussel·les la comunicació del reconeixement de la legitimitat de Puigdemont amb un acte públic. Caldria tancar-ne els detalls (si hi anirien només diputats o també altres càrrecs electes, per exemple) i, de fet, es podria posposar, però aquest gest forma part del full de ruta dels propers dies. "Encara no està tancat", sostenen fonts de JxCat. L'acte hi serà i es farà en cap de setmana", recalquen des del grup parlamentari.
 

Reunió del grup parlamentari de Junts per Catalunya Foto: Junts per Catalunya


Sigui com sigui, la setmana vinent s'hauria d'executar la investidura efectiva, tot i que, si l'alternativa fos Jordi Sànchez -una opció no tractada formalment en les negociacions-, potser caldria esperar més, fins obtenir el permís o denegació del jutge del Suprem Pablo Llanera. L'endemà de la investidura ja s'hauria de nomenar el Govern, per treballar ràpidament per posar fi al 155.

Pendents de Puigdemont (i de la CUP)

Segons diverses veus d'ERC, els serrells que queden oberts són mínims i, de fet, asseguren que ara mateix hi ha més divergències internament a JxCat -entre els partidaris d'investir només Puigdemont o buscar alternatives- o fins i tot entre aquesta candidatura i el PDECat -gradualment distanciada dels plantejaments del president, com ha quedat clar en aparicions públiques dels seus dirigents-. Algunes àrees de Govern i la seva estructura, de fet, encara ballen, però un dels elements que genera més indefinició és que tot just la CUP s'ha reincorporat a les converses.

De fet, els anticapitalistes són poc amants de les negociacions contrarellotge, ja que sovint han de traslladar els acords a les bases per poder validar-los després en un consell polític. Alguns coneixedors de les converses, per tant, dubten que el seu aval pugui arribar abans de dijous, encara que s'abstinguin de qüestionar aspectes com el format de l'executiu i els seus integrants. De ser així, ERC podria validar en el ple la resolució de JxCat si llavors ja hi ha un acord entre aquestes dues formacions.

[blockquote]La fundació privada que comandaria Puigdemont a Brussel·les no tindria cap lligam amb l'administracio catalana per evitar delictes[/blockquote]
Pel que fa al paper de Puigdemont, els republicans confien que acabi acceptant no tenir poders executius -per bé que estaria en permanent contacte amb el Govern, membres del qual l'anirien a visitar sovint, especialment al principi-, sinó que, a través de la seva fundació privada s'encarregaria d'internacionalitzar el procés. Aquest ens, però, no tindria "cap lligam administratiu, jurídic o econòmic amb el Govern", asseguren, per evitar delictes de prevaricació o malversació, però sí que seria la veu de l'independentisme a l'exterior i lliuraria de pressió judicial la Generalitat.

Malgrat tot, Puigdemont segueix pressionant per liderar des de Brussel·les el procés constituent, cosa que ERC rebutja, ja que entén que les associacions i entitats, que són les que haurien de portar-ne el pes, estan a Catalunya. Malgrat tractar-se d'un pas més del trànsit cap a la República catalana, el paper de la Generalitat en aquesta primera fase del procés constituent podria ser mínim. La voluntat de JxCat és que el president a l'exili tingui un paper polític i que es mantingui viva la "flama de la legitimitat".

Legislatura de quatre anys

De fet, fonts coneixedores de les converses apunten que el full de ruta que s'està ultimant té escasses dosis de desobediència i unilateralitat, sinó que aspira a una legislatura de quatre anys amb limitats embats amb l'Estat, posant el focus de la internacionalització i discurs exterior en Puigdemont, i cedint el lideratge del procés constituent a la societat civil. Un element més per dubtar que la CUP accepti tan ràpid aquest acord, ja que els anticapitalistes asseveren que el camí a la independència s'ha fet des de la unilateralitat.

El disseny del Govern ja està encarrilat, amb catorze conselleries, i una de les prioritats és tornar a desplegar l'aparell exterior de la Generalitat, escapçat pel 155. "La idea és passar aviat de la restitució a la constitució", ressalta un dels dirigents de JxCat més propers a Puigdemont. Queda clar, això sí, que la legislatura no serà normal.
 

Reunió del Govern del 17 d'octubre del 2017 Foto: ACN