L'expresident ha comparegut per videoconferència des de Brussel·les, i ha coincidit amb Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull per primera vegada -tots junts- en molts mesos. El missatge utilitzat és diàfan: cal "reforçar" els presos i votar JxCat per "acostar la llibertat". "Vols ajudar els presos? Vota els presos", diu l'últim vídeo de campanya. L'objectiu final, en tot cas, és poder caminar fins als passadissos del Congrés dels Diputats -i del Senat- per "mirar als ulls" dels qui van aplicar el 155. I, de passada, premiar els qui "han fet més esforços" per la unitat. Són paraules de presos i exiliats en aquest míting final, i formen part de la pugna -més evident al Parlament, més soterrada al Govern, inevitable en campanya- entre els postconvergents i ERC. Una batalla per l'hegemonia que es dirimirà el 28-A i en les municipals i europees del 26-M.
Des de la sala de màquines de la campanya traslladen la sensació que existeix un efecte "remuntada" i que les enquestes -algunes de les quals dibuixen un escenari amb quatre escons, la meitat dels aconseguits el 2016 per Francesc Homs al capdavant de Convergència- no es compliran. Puigdemont, aquest matí, ha subratllat una idea que ha sobrevolat els últims dies de campanya: l'ofensiva de l'Estat per "apartar" JxCat pot implicar que se'l veti com a cap de cartell a Europa, i ha demanat no "reservar el vot". Traducció: votar ara Jordi Sànchez i Laura Borràs abans que sigui massa tard.
VÍDEO Jordi Sànchez (@jordialapreso), @joseprull i @jorditurull defensen que la millor manera d'ajudar-los és optar per @JuntsXCat; informa @OriMarch des del Born https://t.co/H6jg67VKq2 #28A pic.twitter.com/VH1qn2EaDg
— NacióPolítica (@naciopolitica) 26 d’abril de 2019
La candidatura liderada per l'expresident de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i l'exconsellera de Cultura no només ha de competir per tenir grup parlamentari, un objectius ambiciós, sinó per no perdre pistonada a Catalunya . La carta Puigdemont va funcionar de forma extraordinària en les eleccions catalanes del 21-D, desmentint totes les enquestes -ho recordava avui l'expresident- i imposant-se a Oriol Junqueras per 12.000 vots i dos escons, i per aquesta convocatòria electoral ha elaborat candidatures amb la seva signatura. Sànchez, president de la Crida, és la veu forta de JxCat a Soto del Real i lidera una via estratègica més possibilista, i Borràs, malgrat les reticències a deixar la conselleria, va veure's convençuda per la insistència de Puigdemont i Quim Torra i sempre recorda l'impacte del referèndum.
La unilateralitat, aparcada
La candidata ha fet de "veu" del cap de cartell durant la campanya, però la Junta Electoral Central (JEC) li va acabar permetent aparèixer en dues rodes de premsa des de Soto del Real. Des d'aquestes intervencions -a l'Agència EFE i a l'Agència Catalana de Notícies (ACN) va marcar les línies mestres de l'estratègia de JxCat, no sempre coincident amb els missatges públics de Torra o Puigdemont. Sànchez, en aquest sentit, ha defensat que no hi hagi "línies vermelles", ha indicat que la unilateralitat "no és cap objectiu i ha demanat "condicionar" Pedro Sánchez sense posar data al referèndum.
VÍDEO @lauraborras, número dos per Barcelona de @JuntsxCat, denuncia l'intent per frenar la candidatura de Puigdemont (@KRLS) al Parlament Europeu amb el "comodí de la justícia espanyola"; informa @OriMarch des del Born https://t.co/H6jg67VKq2 pic.twitter.com/MIpNU4y4XT
— NacióPolítica (@naciopolitica) 26 d’abril de 2019
Borràs, en la seva primera campanya, ha fet més de cinc mil quilòmetres i ha desplegat proximitat en cada acte. Ha fet de la unitat la seva bandera -insistint que ella no ha militat mai en cap partit i que va arribar a la política institucional després de l'1-O, una data que l'ha marcat profundament- i ha remarcat que està "horroritzada" per la manca de llista conjunta, perquè obliga a triar entre presos i exiliats. "Totes les eleccions, fins que duri el conflicte, aniran de l'1-O", ha resumit aquest vespre. JxCat es reivindica -així ho ha subratllat Artur Mas, recuperat com a actiu després del desplaçament en la campanya del 21-D- com el més semblant a una candidatura unitària i a l'esperit del referèndum, i no ha estalviat retrets a ERC pel "xec en blanc abans d'hora" a Sánchez.
El paper al Congrés
Tenint en compte les enquestes, el gran favorit per arribar a la Moncloa és el líder del PSOE, amb qui Quim Torra no ha tingut una relació senzilla. El president de la Generalitat, ha indicat aquest vespre que l'Estat "reprimeix" els drets dels catalans, i ha tornat a criticar els socialistes. Ha estat la seva principal línia de diàleg en campanya, alertant en tot moment de la disposició exhibida per Sánchez a aplicar el 155, i avui mateix encara els ha demanat que se'n disculpin. És qui més ha parlat del mandat de l'1-O i, també, de "fer efectiva la República", un objectiu per ara a llarg termini.
❗️Vols ajudar els presos? Vota els presos!